Cieciek Napisano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Witam. Coś o sobie Nazywam się Piotr, mam nieco ponad 30 wiosen i planuję w tym roku objechać Polskę rowerem. Do tej pory odbyłem tylko jedną dłuższą (tzn. wielodniową) wyprawę: w 2007 r. w ciągu 41 dni przejechałem razem z kolegą 4998 km przez Szwecję, Norwegię (większość trasy) oraz Finlandię. Celem był Nordkapp, zdobyty 29 lipca 2007 r. Doświadczenie mam więc niezbyt wielkie, ale skoro dałem radę w górzystej i deszczowej Norwegii, dam też w Polsce planowana trasa wyprawy w ogólnym zarysie Dworzec PKP Rzepin - Słubice - Nowe Warpno - Szczecin - Świnoujście - Kołobrzeg - Darłowo - Hel - Trójmiasto - Braniewo - Bartoszyce - Gołdap - Augustów - Hajnówka - Terespol - Hrubieszów - Lubaczów - Przemyśl - Tama Solińska - Muszyna - Zakopane - Żywiec - Cieszyn - Zlate Hory (Czechy) - Kudowa Zdrój - Szklarska Poręba - Zgorzelec - Gubin - Słubice - Dworzec PKP Rzepin) To plan minimum. Niedługo zacznę wyszukiwać najciekawsze atrakcje w okolicach trasy przejazdu i pewnie wyjdzie nieco więcej. czas i miejsce planowanego startu i powrotu Start: pierwszy weekend po EURO2012, czyli sobota 7 lipca, Rzepin Meta: najpóźniej 12 sierpień, na 99% wcześniej o kilka dni, Rzepin planowany średni dystans dzienny Optimum to 100-160 km/dzień, ale tak, by średnia wyszła minimum 125 km/dzień. Jazda każdego dnia! całkowity planowany dystans wyprawy 3677 +/- 200km rodzaje noclegów Na dziko/kemping/życzliwi gospodarze sposób wyżywienia Gotowanie we własnym zakresie przybliżony budżet wyprawy na jedną osobę Spanie za darmo, jedzenie we własnym zakresie, więc tyle co na życie + niewielka rezerwa. priorytety/ sposób spędzania czasu Jest wycieczka rowerowa, więc głównie ma być jazda na rowerze + trochę zwiedzanie miast (mało) podejście do deszczu Twardym trza być: jedziemy, choć z doświadczenia wiem, że w deszczu (w Norwegii lało dosyć często i do tego było zimno) ciężko mi było kręcić więcej niż 100 km preferowane drogi Niemal 100% asfalt. Kilka, dosłownie pojedynczych kilometrów drogami gruntowymi (w sumie nie więcej niż 30-40 km). Założenie jest takie, by jechać możliwie blisko polskiej granicy i miarę możliwości unikać ruchliwych dróg. Moje założenia są oczywiście do negocjacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cieciek Napisano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Acha, zapomniałem o najważniejszym: to nie jest zapowiedź wyprawy, a próba znalezienia towarzysza. Do większości Waszych wypraw objechanie Polski się nawet nie umywa, ale jako wstęp przed poważniejszymi przygodami powinna się nadać EDIT: Próbowałem zedytować pierwszego posta, ale napisał się drugi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaco Napisano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Hej kolego! Ja nazywam się Dawid, chętnie wybrałbym się na taką wyprawę. Jestem z Kalisza, kilka razy byłem już na wyprawie wielodniowej i codzienny dystans 150km raczej nie powinien być większym problemem. Mam 21 lat, ale sporo jeździłem na szosie i na rowerze górskim, obecnie przymierzam się do zakupu roweru typowo na wyprawy. Co do planu, który przedstawiłeś, to raczej nie mam większych zastrzeżeń, bo w sumie chciałem tego samego co napisałeś. Termin również jak najbardziej OK, o ile nie wyjadę za granicę do pracy. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IwanBogdan Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 A co bys powiedział na terasę dookoła polski ale trasą PTTk-owską? i szlak latarni Polskich? Bo ja również planuję rajd dookoła Polski, ale moja terasa nieco się różni od Twojej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cieciek Napisano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Witam, Bogdan. Trasa PTTK mi nie leży z jednego powodu: miejscami nie jest prowadzona granicą Polski, zwłaszcza na północy jest z tym kiepsko. Wymyśliłem sobie w mojej główce, że chcę objechać Polskę możliwie blisko jej granic, dlatego lekko zmodyfikowałem trasę PTTK i tak np. zamiast odbicia do Malborka chcę cisnąć bliżej Zalewu Wiślanego. Czasami też opuszczam granicę kraju (np. cały zachód chcę zrobić scieżką rowerową Odra-Nysa po stronie niemieckiej - prowadzi niemal nad granicą wzdłóż obu rzek). Podana przeze mnie trasa to wariant minimum, to oznacza, że jestem otwarty na modyfikcje nieznacznie ją wydłużające (żeby np. zobaczyć coś ciekawego), ale w drugą stronę takiego manewru nie przewiduję. Ale zawsze możemy razem pojechać część wycieczki: moja trasa i trasa PTTK pokrywają się na większości dystansu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ganek Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Witaj, też mam podobny pomysł objechania Polski rowerem. Może spotkamy się na trasie Mój blog o przygotowaniach itp. > http://objazdowo.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cieciek Napisano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Ganek, ciężko się będzie spotkać. Ja planuję jechać możliwie blisko granicy i nasze trasy pokrywają się dosłownie na pojedynczych kilometrach w okolicy Szczecina i Świnoujścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.