Skocz do zawartości

[2500] Górski.

lukas22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ale ja również nie twierdzę, że kross takowej geometrii nie posiada...

hipotetycznie, gdyby dało się rozciągnąć krosa o 1" zachowując proporcje okazało by się, że uni jest dłuższy (delikatnie) ale jednak dłuższy i górną rurą i bazą kół ;)

@radeks23

chłopie skąd Ty bierzesz informacje na temat środka ciężkości... rower waży 8-14 kg... biker 40-120 więc gdzie jest środek ciężkości zespołu biker/rower ?

Napisano

No jak to:) zależy on od wysokości suportu, nie wskaże dokładnie gdzie, ale łatwo się domyślić w którym rowerze będzie on niżej albo wyżej:) Nie mam aktualnie danych które mógł bym przedstawić w przypadku Uni, jednak wiem że ma on wyżej zawieszony suport od Treka i Krossa, tym samym środek ciężkości w Uni jest wyżej. Widać interesują Cię tylko 2 może 3 parametry danej ramy, a cała reszta nie ma już znaczenie:)

Napisano

Podają podają, widocznie nie wiesz gdzie:)

Trek ma 30cm wysokości na glebą, tak samo jak Kross i Scott, ale wątpię że Uni tyle ma, prosił bym, żebyś może zamieścił coś, nie wiem, może masz Uni, albo znasz kogoś kto ma, jakieś zdjęcie z miarką :P

Napisano

Nie podają, nie podają - tylko Ty nie wiesz co to ofset :)

Ptysiu ... terk ma 30,5cm odległość środka osi suportu do ziemi (uwzględniając rozmiar opony), natomiast Uni i scott ma 30mm(!) ofset środka osi suportu w stosunku do środka osi kół uni scott ... naprawdę uczmy się czytać rysunki techniczne - to nie boli :)

Napisano

Tylko ja nie skacze po stronach i nie patrze na te rysunki, bo nie muszę, mam to w gazetce elegancko pomierzone i jest tak jak napisałem wyżej:)

Ale jesteś pewnie mądrzejszy ode mnie i od ludzi tworzących takie testy:)

A dlaczego myślę że na Uni jest wyżej, bo miałem okazję to odczuć na własnej skórze. A Ty chyba opierasz się tylko i wyłącznie na tych rysunkach technicznych?

I tak się właśnie ma Twoja teoria do praktyki:)

Napisano

No widzisz, to skoro masz w gazetce elegancko rozrysowanego scotta to skoro ofset scott=unibike nie może być inaczej, że odległość od gleby jest również identyczna (no chyba, że Uni załamuje czasoprzestrzeń :D )... ciekawie ma się również ta Twoja gazetka do danych producenta Treka skoro on na stronie podaje 30,5cm :)

Napisano

Dziwie się że jeszcze nie zdążyłeś zauważyć jak bardzo "dokładne" są takie rysunki i jak mają się do rzeczywistości, dlatego też wątpię w te 30mm ofsetu w Uni. Skoro w Treku to nie jest super dokładnie ani w Krossie ani w innych rowerach dlaczego ma być w Uni?

Napisano

Na pewno bardziej miarodajny jest offset, z prostej przyczyny - jest stały, jest parametrem niezmiennym ramy, natomiast na odległość od gleby ma wpływ np. balon opony lub zastosowany widelec :)

Napisano

Długość widelca dla ram XC jest w większości taka sama, tu nie szukaj różnic.

Zgadzam się że ofset jest stały itd. ale nie wierzę w rzetelność tych danych. Może sam pobaw się linijką i zobacz co Ci wyjdzie.

Ale siedziałeś w ogóle na Uni??

Napisano

Jeździłem Expertem 2010 i nawet zastanawiałem się wtedy nad jego kupnem właśnie ze względu na geometrię... (ale nie lubię mieć tego co koledzy :D ) co do rzetelności danych - jeśli nie mamy serwisu rowerowego i nie prowadzimy obmiarów nie pozostaje nam nic innego jak bazowanie na danych producenta... ale wydaje mi się, że nie to jest tematem tego postu ;)

Napisano

To ciekawe dlaczego masz Cube? Rowery ogólnie droższe z gorszym osprzętem i wycieczkową geometrią inna, niż Expert

2010 to inna rama, pewnie też i inna geo.

I tak sobie możemy gadać, ja o jednym Ty o drugim, ja o osobistych odczuciach a Ty o tym co widzisz na jakimś rysunku.

Swoją drogą szkoda że inni na tych stronach nie podają bb drop, jestem pewny że Kross i Trek ma przynajmniej 31mm

Napisano

Zrobił się mały offtop w moim temacie z którego nic nie rozumiem... ja chcę taką ramę żeby mnie kręgosłup po 8h jazdy nie bolał..

Napisano

@Radeks23

A jakie ma znaczenie na czym ja śmigam ? Gdybym dalej śmigał na Cube Attention to coś by zmieniło w danych dotyczących geometrii Uni, Krossa, Treka i innych ? Każdy jeździ na tym co lubi i co mu odpowiada...

Ale również na to pytanie Ci chętnie odpowiem ... wiesz czemu mam ramę tego Cube ? A dlatego, iż przy długości podsiodłówki 457mm (18") i jej nachyleniu równym 74', efektywna górna to 588, kąt widelca to 70,5', baza kół to 1088mm, offset 11mm... dla porównania scott spark carbon przy podsiodłówce równej 450 (rozmiar M ok. 17,7") kolejne parametry ma następujące: 73,5', 585mm, 69,8', 1082mm, 10mm - a sparka chyba nie nazwiesz wycieczkowym ?

Cube z wycieczkową geometrią ? Twoje generalizowanie nie zna granic :D może ten też ma typową wycieczkową geometrie ? Akurat pod względem ilości proponowanych geo cube będzie jednym z liderów na rynku (fakt - robi to dosyć niesprawiedliwie, bo wybór ma diametralne odzwierciedlenie w koszcie zakupu...)

i proszę skończ już temat analizy geometrii bo nie wnosisz za wiele...

a co do offsetu i jego wpływu na sportowość - ten cube to niezły gigant sportowy jest klik z offsetem równym 33 :D :D :D błagam zlituj się już :D :D :D

@lukas22

jeśli tak naprawdę nie masz zamiaru śmigać po kamienistym lesie, a jedynie po leśnych utwardzonych duktach to na pewno wygodniejszy będzie rower typu cross...

Napisano

Ale to chyba Ty zaczełeś tak generalizować? Twierdząc co jest mniej lub bardziej sportowe. I nie myślisz chyba że chodziło mi teraz o wszystkie Cube?

Ja do dyskusji wniosłem tyle, że napisałem że każdemu co innego pasuje, ale Ty i tak jesteś wpatrzony w swoje cyferki.

Dla mnie sportowy rower to ten szybciej i żwawiej skręcający, który według Ciebie taki jest Kross czy Unibike?

A ta sportowość to wypadkowa wszystkich parametrów a nie tylko jednego jak właśnie zasugerowałeś, i widzę że jeszcze nie zauważyłeś mojej ironi :)

Napisano

Jeśli chodzi o rozmiar to kross idzie po parzystych calach, uni po nie parzystych. Kolejną rzeczą jest geometria... uni ma geometrię bardziej sportową, kross natomiast wycieczkową. Powinieneś się przymierzyć do obu i zobaczyć jak Ci się na nich siedzi...

Dokładnie chodzi mi o to, maksymalna bzdura:)

Napisano

widze że mój post został niezauważony

Mbike renegade DSC

1323002905_201112041325.jpg

rama MBIKE PERFORMANCE ALU rozmiar 17", 19", 21" widelec SUNTOUR XCM V3 RL przerzutka tył SHIMANO DEORE SGS przerzutka przód SHIMANO FD-M430 manetki SHIMANO SL-M430 3/9 SPEED korby SHIMANO FC-M430 42 32 24 kaseta SHIMANO CS-HG50 łańcuch KMC hamulce AVID ELIXIR 1 WHITE 180/160 klamki AVID ELIXIR 1 WHITE kable JAGWIRE piasty KT DISC HUBS obręcze MBIKE PERFORMANCE DSC szprychy CN BLACK opony SCHWALBE ROCKET RON mostek UNO AS601 kierownica UNO RB 12 660/25 sztyca UNO LITE SP602 siodło MBIKE PERFORMANCE przełożenia 3/9

ja w tej kasie kupilem

FeltQ620Blk2011.jpg

Rama: hydroformowane aluminium 6061, cieniowana, stery półzintegrowane 28,6, mocowanie hamulca tarczowego, wymienny hak przerzutki

Widelec: Suntour SF10-XCM PM V3 HLO, 100 mm skoku z hydrauliczną blokadą, 30mm golenie górne, regulacja twardości

Przerzutka P/T: Shimano Alivio FD-M430 / Shimano Alivio RD-M430-SGS

Manetki: Shimano Alivio SL-M490 3 x 9 biegów

Korba: Shimano Alivio FC-M430 44/32/22TKaseta: 9 rzędowa, Sram PG-950 11-32T

Łańcuch: KMC Z99

Hamulce: hydrauliczne tarczowe Shimano BR-M445, tarcze 160mm

Piasty P/T: Felt aluminium Disc/Shimano FH-M475

Obręcze: WTB SX-24 Disc Brake z aluminum 32H

Szprychy: stal nierdzewna

Nyple: mosiądz

Napisano

widze że mój post został niezauważony

Mbike renegade DSC

1323002905_201112041325.jpg

rama MBIKE PERFORMANCE ALU rozmiar 17", 19", 21" widelec SUNTOUR XCM V3 RL przerzutka tył SHIMANO DEORE SGS przerzutka przód SHIMANO FD-M430 manetki SHIMANO SL-M430 3/9 SPEED korby SHIMANO FC-M430 42 32 24 kaseta SHIMANO CS-HG50 łańcuch KMC hamulce AVID ELIXIR 1 WHITE 180/160 klamki AVID ELIXIR 1 WHITE kable JAGWIRE piasty KT DISC HUBS obręcze MBIKE PERFORMANCE DSC szprychy CN BLACK opony SCHWALBE ROCKET RON mostek UNO AS601 kierownica UNO RB 12 660/25 sztyca UNO LITE SP602 siodło MBIKE PERFORMANCE przełożenia 3/9

ja w tej kasie kupilem

FeltQ620Blk2011.jpg

Rama: hydroformowane aluminium 6061, cieniowana, stery półzintegrowane 28,6, mocowanie hamulca tarczowego, wymienny hak przerzutki

Widelec: Suntour SF10-XCM PM V3 HLO, 100 mm skoku z hydrauliczną blokadą, 30mm golenie górne, regulacja twardości

Przerzutka P/T: Shimano Alivio FD-M430 / Shimano Alivio RD-M430-SGS

Manetki: Shimano Alivio SL-M490 3 x 9 biegów

Korba: Shimano Alivio FC-M430 44/32/22TKaseta: 9 rzędowa, Sram PG-950 11-32T

Łańcuch: KMC Z99

Hamulce: hydrauliczne tarczowe Shimano BR-M445, tarcze 160mm

Piasty P/T: Felt aluminium Disc/Shimano FH-M475

Obręcze: WTB SX-24 Disc Brake z aluminum 32H

Szprychy: stal nierdzewna

Nyple: mosiądz

mają mocowanie na bagażnik:D?

Napisano

Nie jestem na 100% pewny, ale wydaje mi się że tak, nie wymaga on górnych otworów, a Kross ma na dole otwory z gwintem, więc wychodzi na to że powinien pasować. Zawsze możesz wysłać maila z takim pytaniem do Krossa albo jakiegoś internetowego sklepu, tam już na pewno udzielą Ci konkretnej odpowiedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...