Skocz do zawartości

[piasta]HB-M530

swimfan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio zrobilem sobie serwis przedniej piasty HB-M530,z pomiarow wyszlo mi ze kulka ma 4,7mm i jest ich 9 po kazdej stronie..Sprawdzam na stronie shimano http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/HB/EV-HB-M530-2459B_v1_m56577569830647982.pdf i wychodzi ze jest ich 10??? to jak to z tym jest ?Piastyod nowosci nie serwisowane wiec nikt przy nich nie krecil/serwisowal.Mozliwe ze sie pomylili ?albo rozleciala sie po kazdej stronie jedna kulka?

Napisano

Bardzo dziwna sprawa stary... W tej piaście powinno być 10 kulek po każdej stronie w rozmiarze 3/16" czyli 4,7mm. Jesteś pierwszym właścicielem? Poszedł bym z tym do sklepu gdzie kupowałeś sprzęt oczywiście jeżeli minął czas gwarancji bo grzebanie w rowerze na własną rękę w okresie gwarancyjnym równa się utracie tej że gwarancji.

Napisano

W zeszłym roku serwisowałem sobie przód i tył. O ile mnie pamięć nie myli to w przedniej miałem właśnie po 9szt., i dziwnie lużno te kulki tam miały. Też pomyślałem że może się jedna rozleciała, ale bieżnia i konus z jednej strony były w idealnym stanie. Jak masz rozebraną piastę to sprawdź czy na jedną stronę wejdzie 10. Jak się zmieści to bym montował po 10. W końcu od przybytku głowa nie boli.

Napisano

Moze i sie jedna rozleciala po jednej i po drugiej stronie bo w smarze mnostwo opilkow.Co do kulek macie propozycje jakis wytrzymalych?3/16 cala po jednej stronie sa jakies zluszczone :whistling:

Napisano

Kulka nigdy by Ci się tak nie rozwaliła że słuch by po niej zaginął. "Złuszczenia" jak to ładnie nazwałeś ;) to jeszcze ładniej mówiąc wżery które są spowodowane opiłkami innych uszkodzonych kulek albo brudem. Sprawdź czy na stożkach i na bieżni nie masz wżerów. Jeżeli takowe są to piasta już tak gładko nigdy nie będzie chodzić. Być może przy rozkręcaniu gdzieś zgubiłeś po jednej kulce :rolleyes: Kup nowe kulki albo przynajmniej wymień te które mają wżery. Rowery, części i akcesoria rowerowe, sklep rowerowy i serwis a tu dostaniesz nowe stożki Rowery, części i akcesoria rowerowe, sklep rowerowy i serwis

Napisano

Zgubić nie zgubilem :woot:

stożki całkiem w niezlym stanie:),jak widze po cenie to kulki jeszcze do ogarniecia a cena stozka z kosmosu chyba lepiej kupic nowa piaste na czesci :thumbsup: .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...