swimfan Napisano 16 Stycznia 2012 Napisano 16 Stycznia 2012 Ostatnio zrobilem sobie serwis przedniej piasty HB-M530,z pomiarow wyszlo mi ze kulka ma 4,7mm i jest ich 9 po kazdej stronie..Sprawdzam na stronie shimano http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/HB/EV-HB-M530-2459B_v1_m56577569830647982.pdf i wychodzi ze jest ich 10??? to jak to z tym jest ?Piastyod nowosci nie serwisowane wiec nikt przy nich nie krecil/serwisowal.Mozliwe ze sie pomylili ?albo rozleciala sie po kazdej stronie jedna kulka?
mixchris Napisano 16 Stycznia 2012 Napisano 16 Stycznia 2012 Bardzo dziwna sprawa stary... W tej piaście powinno być 10 kulek po każdej stronie w rozmiarze 3/16" czyli 4,7mm. Jesteś pierwszym właścicielem? Poszedł bym z tym do sklepu gdzie kupowałeś sprzęt oczywiście jeżeli minął czas gwarancji bo grzebanie w rowerze na własną rękę w okresie gwarancyjnym równa się utracie tej że gwarancji.
Amarek Napisano 16 Stycznia 2012 Napisano 16 Stycznia 2012 W zeszłym roku serwisowałem sobie przód i tył. O ile mnie pamięć nie myli to w przedniej miałem właśnie po 9szt., i dziwnie lużno te kulki tam miały. Też pomyślałem że może się jedna rozleciała, ale bieżnia i konus z jednej strony były w idealnym stanie. Jak masz rozebraną piastę to sprawdź czy na jedną stronę wejdzie 10. Jak się zmieści to bym montował po 10. W końcu od przybytku głowa nie boli.
gello1 Napisano 16 Stycznia 2012 Napisano 16 Stycznia 2012 przód na 200% -10 kulek tył na 200%-9 kulek. Mam te piasty
swimfan Napisano 17 Stycznia 2012 Autor Napisano 17 Stycznia 2012 Moze i sie jedna rozleciala po jednej i po drugiej stronie bo w smarze mnostwo opilkow.Co do kulek macie propozycje jakis wytrzymalych?3/16 cala po jednej stronie sa jakies zluszczone
mixchris Napisano 17 Stycznia 2012 Napisano 17 Stycznia 2012 Kulka nigdy by Ci się tak nie rozwaliła że słuch by po niej zaginął. "Złuszczenia" jak to ładnie nazwałeś to jeszcze ładniej mówiąc wżery które są spowodowane opiłkami innych uszkodzonych kulek albo brudem. Sprawdź czy na stożkach i na bieżni nie masz wżerów. Jeżeli takowe są to piasta już tak gładko nigdy nie będzie chodzić. Być może przy rozkręcaniu gdzieś zgubiłeś po jednej kulce Kup nowe kulki albo przynajmniej wymień te które mają wżery. Rowery, części i akcesoria rowerowe, sklep rowerowy i serwis a tu dostaniesz nowe stożki Rowery, części i akcesoria rowerowe, sklep rowerowy i serwis
swimfan Napisano 17 Stycznia 2012 Autor Napisano 17 Stycznia 2012 Zgubić nie zgubilem stożki całkiem w niezlym stanie:),jak widze po cenie to kulki jeszcze do ogarniecia a cena stozka z kosmosu chyba lepiej kupic nowa piaste na czesci .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.