BRATek Napisano 19 Lutego 2006 Napisano 19 Lutego 2006 Witam, proste pytanie - czym najlepiej pomalować ramę ? Nie mam kasy na lakiernika wiec mam zamiar zrobic to osobiscie. Ramka jest aluminiowa oczywiście. Jeżeli to ma w czymś pomóc - chce całą czarną ramkę, metalik jak sie da
Puma [JFK] Napisano 19 Lutego 2006 Napisano 19 Lutego 2006 Było o tym już kilka razy. Możesz zrobić to sprayem albo dać do malowania proszkowego(koszt 40-50 zł)
Mod Team Odi Napisano 19 Lutego 2006 Mod Team Napisano 19 Lutego 2006 Jeżeli chcesz malować samemu to Hammerite w sprayu. Drogie to ale dobre. Chociaż jakbyś miał u lakiernika zapłacić 50zł to samodzielne malowanie się nie opłaci.
Krezystof Napisano 20 Lutego 2006 Napisano 20 Lutego 2006 Metalik o ile sie nie myle jest trójwarstwowy...
dzik86 Napisano 24 Lutego 2006 Napisano 24 Lutego 2006 mam takie pytanko dotyczace ubytku lakieru na ramie: zauwazylem dwa punkty 1mm na ktorych brakuje lakieru (jest to miejsce nad ktorym przebiega lancuch ,czym wypelic te ubytki ? zwyklym sprayem w areozolu ?(przy zabezpieczeniu reszty ramy) bo w sumie to nie chce mi siespecjalnie kupywac lakieru :/
Gość Gość Napisano 24 Lutego 2006 Napisano 24 Lutego 2006 W sumie nie ma sensu tego wypełniać bo obicia i tak się będą pojawiać, a nie jest to jakoś specjalnie szkodliwe dla ramy. Weź pierwszą lepszą farbę i dziabnij pędzelkiem obicia. Będzie to widoczne no ale rama nie będzie "goła".
Paviarotti Napisano 24 Lutego 2006 Napisano 24 Lutego 2006 Wlasnie - ja tez mam takie "ubytki" w Cocaine niedaleko główki ramy - obica przy transporcie czy jakos tam mi sie zrobily. Czym wypełniać te kropeczki? Druga sprawa - w Kellysie mam przytarcie kolo korby od lancucha - zdarty lakier i troche metalu - czy by to zabezpieczyc?
dzik86 Napisano 24 Lutego 2006 Napisano 24 Lutego 2006 w sumie to te odpryski nie sa razace , bo i tak sa pod oslona neoprenowa, w takim razie pojade to lakierem matowym
Krezystof Napisano 24 Lutego 2006 Napisano 24 Lutego 2006 Byś zobaczył jakie ja mam od łańcucha :/ nawet nie wiem kiedy to sie zrobiło! Chyba mi z raz czy dwa łańcuch tylko spadł i to chyba nie od tego zadrapania - tylko od czego?
QWEY564 Napisano 24 Lutego 2006 Napisano 24 Lutego 2006 Jeśli spadł przy szybliej jeździe to mogło by być od tego... Najlepiej mieć taką osłonkę na tylne "widełki" pod łańcuch...
Bauer1000 Napisano 10 Lipca 2006 Napisano 10 Lipca 2006 a co sadzicie o malowaniu zacisku i sztycy?? mam serbrny (aluminiowy) zacisk i sztyce (kupilem tanio bo na nowki kasy nie mam) ale sprawa jest taka ze te srebrne elementy nie pasuja mi do bika jak to przemalowac na czarno?? Ma byc tanio i w miare trwale
Żbik Napisano 10 Lipca 2006 Napisano 10 Lipca 2006 Trwałego malowania takich elementów na pewno nie zrobisz. Poza tym, zwiększysz obwód sztycy i będą problemy z włożeniem jej w ramę. Pozostaje oddać do anodowania na czarno. Poszukaj w Google takich punktów, gdzie anoduje się aluminium.
Paviarotti Napisano 10 Lipca 2006 Napisano 10 Lipca 2006 Kumpel malował i po kilku wsuwaniach, wysuwaniach miał zdartą farbe... Anodowanie? hmm moze by sie sprawdziło
ganji Napisano 12 Grudnia 2008 Napisano 12 Grudnia 2008 Sory że odkopuje, ale nie chce zakładać niepotrzebnie nowego tematu. Jako że idzie zima, postanowiłem na przegląd części i ogólnie renowacje wszystkiego. Rame zeszlifowałem papierem ściernym ile wlezie , i przystąpiłem do malowania. Kupiłem 2 puchy czarnego matu i do dzieła. Nałożyłem chyba ze 4 warstwy, nie powodując zacieków, tylko, że już widze, że czarny to on długo nie będzie . Co da trwały efekt, jak w przypadku "orginalnego" lakieru który był na początku. ??
Mod Team Pixon Napisano 12 Grudnia 2008 Mod Team Napisano 12 Grudnia 2008 Powinno pomóc psiknięcie lakierem bezbarwnym jako pierwszej warstwy zabezpieczającej właściwy lakier. Czy malując nałożyłeś najpierw podkład, czy na goły metal po polerce psikałeś?
ganji Napisano 12 Grudnia 2008 Napisano 12 Grudnia 2008 Tylko nie bijcie Nie psikałem podkładu co ja moge teraz poradzić ??
Mod Team Odi Napisano 12 Grudnia 2008 Mod Team Napisano 12 Grudnia 2008 Przede wszystkim nie powinieneś zdzierać starej farby do gołego metalu tylko ją zmatowić papierem ściernym 800 najlepiej na mokro. Ewentualnie trzeba było oddać ramę lakiernikowi i za 50zł miałbyś pomalowaną. A teraz właściwie z czym masz problem, farba się nie trzyma czy co?
ganji Napisano 13 Grudnia 2008 Napisano 13 Grudnia 2008 Problem jest, bo przy najmniejszym otarciu, czy przypadkowym zawadzeniu o cokolwiek robią się odpryski i czarnego w tym miejscu nie ma tyko widać lakier . Zależy mi na tym, żeby to był MAT , dlatego boje się psikać bezbarwnym, a na lakiernika nie mam czasu na razie bo właśnie we wtorek mi sie kończy wolne i do pracy trzeba jeździć.
kaamil Napisano 13 Grudnia 2008 Napisano 13 Grudnia 2008 ile to juz ludzi chciało zaoszczedzić na podkładzie xD rame mozesz juz przetrzec papierem sciernym i dać do lakiernika bo jak zobaczy to jakis twoj kumpel to bedzie miał niezla polewe . A z ciekawści jak to był lakier? ( firma )
ganji Napisano 15 Grudnia 2008 Napisano 15 Grudnia 2008 o jaaa i znowu będzie siara no ale dobra - lakier z tesco :P statyw mikrofonowy ładnie sie pomalował i nie schodzi to myślałem że będzie dobrze i na ramie no to czyli trzeba poszukać kawałek wolnego czasu i sie wybrac, na szczęście mam tu takiego jednego i drugiego
KOSmal93 Napisano 20 Grudnia 2008 Napisano 20 Grudnia 2008 JA bym ci radził kupić montane Gold i pomaluj uwierz też tak zrobiłem zero zacieków tylko końcówek sobie kup kilka Rame od hexagona czerwno - jakaś tam tak pomalowałem , że mi mówią że rama Free riedowa <lol2> na czarny mat ja kupiłem 750 ml BLacka to mi starczylo na lajcie jedna warstwa tylko poszła PS. od 4 miechow mam zero odpryskow itd... trzyma sie lepiej niz stary
ganji Napisano 21 Grudnia 2008 Napisano 21 Grudnia 2008 to tez dobra opcja, operowałem montanami nie koniecznie na rowerach i ładnie trzymają i nie ściekają na razie nie jest tak źle, ale jak tylko będzie nieco wolnego chyba dam na pistolet sie zobaczy ale czarny mat dobrze wygląda, jeszcze sie zastanawiam nad carny metalic. Ale czas pokaże
wesi28 Napisano 26 Grudnia 2008 Napisano 26 Grudnia 2008 ja tez skorzystam z tematu .. bo mam problem z lekierem.. na glowce ramy strasznie mi sie porysowala.. poniewaz bylem glupi i przewiesilem kask do kiery i on w czasie jezdy obijal o rame i cala porysowal zastanawialem sie napelnienim tych rys ( jest ich naprawde duzo) takim preparatem "kredka" do samochodu do rys co wy na to ? macie moze lepszy pomysl ? prosze o rade
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.