Skocz do zawartości

[rama] Malowanie !

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, proste pytanie - czym najlepiej pomalować ramę ? :wub: Nie mam kasy na lakiernika wiec mam zamiar zrobic to osobiscie. Ramka jest aluminiowa oczywiście.

Jeżeli to ma w czymś pomóc - chce całą czarną ramkę, metalik jak sie da B)

• Mod Team
Napisano

Jeżeli chcesz malować samemu to Hammerite w sprayu. Drogie to ale dobre. Chociaż jakbyś miał u lakiernika zapłacić 50zł to samodzielne malowanie się nie opłaci.

Napisano

mam takie pytanko dotyczace ubytku lakieru na ramie:

zauwazylem dwa punkty 1mm na ktorych brakuje lakieru (jest to miejsce nad ktorym przebiega lancuch ,czym wypelic te ubytki ?

zwyklym sprayem w areozolu ?(przy zabezpieczeniu reszty ramy) bo w sumie to nie chce mi siespecjalnie kupywac lakieru :/

Gość Gość
Napisano

W sumie nie ma sensu tego wypełniać bo obicia i tak się będą pojawiać, a nie jest to jakoś specjalnie szkodliwe dla ramy. Weź pierwszą lepszą farbę i dziabnij pędzelkiem obicia. Będzie to widoczne no ale rama nie będzie "goła".

Napisano

Wlasnie - ja tez mam takie "ubytki" w Cocaine niedaleko główki ramy - obica przy transporcie czy jakos tam mi sie zrobily. Czym wypełniać te kropeczki?

Druga sprawa - w Kellysie mam przytarcie kolo korby od lancucha - zdarty lakier i troche metalu - czy by to zabezpieczyc?

Napisano

Byś zobaczył jakie ja mam od łańcucha :/ nawet nie wiem kiedy to sie zrobiło! Chyba mi z raz czy dwa łańcuch tylko spadł i to chyba nie od tego zadrapania - tylko od czego?

• 4 miesiące temu...
Napisano

a co sadzicie o malowaniu zacisku i sztycy??

mam serbrny (aluminiowy) zacisk i sztyce (kupilem tanio bo na nowki kasy nie mam) ale sprawa jest taka ze te srebrne elementy nie pasuja mi do bika :) jak to przemalowac na czarno?? Ma byc tanio i w miare trwale

Napisano

Trwałego malowania takich elementów na pewno nie zrobisz. Poza tym, zwiększysz obwód sztycy i będą problemy z włożeniem jej w ramę. Pozostaje oddać do anodowania na czarno. Poszukaj w Google takich punktów, gdzie anoduje się aluminium.

• 2 lata później...
Napisano

Sory że odkopuje, ale nie chce zakładać niepotrzebnie nowego tematu. ;)

Jako że idzie zima, postanowiłem na przegląd części i ogólnie renowacje wszystkiego. Rame zeszlifowałem papierem ściernym ile wlezie :D, i przystąpiłem do malowania. Kupiłem 2 puchy czarnego matu i do dzieła. Nałożyłem chyba ze 4 warstwy, nie powodując zacieków, tylko, że już widze, że czarny to on długo nie będzie :) . Co da trwały efekt, jak w przypadku "orginalnego" lakieru który był na początku. ??

• Mod Team
Napisano

Powinno pomóc psiknięcie lakierem bezbarwnym jako pierwszej warstwy zabezpieczającej właściwy lakier. Czy malując nałożyłeś najpierw podkład, czy na goły metal po polerce psikałeś?

• Mod Team
Napisano

Przede wszystkim nie powinieneś zdzierać starej farby do gołego metalu tylko ją zmatowić papierem ściernym 800 najlepiej na mokro. Ewentualnie trzeba było oddać ramę lakiernikowi i za 50zł miałbyś pomalowaną. A teraz właściwie z czym masz problem, farba się nie trzyma czy co?

Napisano

Problem jest, bo przy najmniejszym otarciu, czy przypadkowym zawadzeniu o cokolwiek robią się odpryski i czarnego w tym miejscu nie ma tyko widać lakier :D . Zależy mi na tym, żeby to był MAT , dlatego boje się psikać bezbarwnym, a na lakiernika nie mam czasu na razie bo właśnie we wtorek mi sie kończy wolne i do pracy trzeba jeździć.

Napisano

ile to juz ludzi chciało zaoszczedzić na podkładzie xD rame mozesz juz przetrzec papierem sciernym i dać do lakiernika bo jak zobaczy to jakis twoj kumpel to bedzie miał niezla polewe . A z ciekawści jak to był lakier? ( firma )

Napisano

o jaaa i znowu będzie siara :D no ale dobra - lakier z tesco :P:P statyw mikrofonowy ładnie sie pomalował i nie schodzi to myślałem że będzie dobrze i na ramie :P no to czyli trzeba poszukać kawałek wolnego czasu i sie wybrac, na szczęście mam tu takiego jednego i drugiego :)

Napisano

JA bym ci radził kupić montane Gold i pomaluj uwierz też tak zrobiłem zero zacieków B) tylko końcówek sobie kup kilka Rame od hexagona czerwno - jakaś tam tak pomalowałem , że mi mówią że rama Free riedowa <lol2> ;) na czarny mat ja kupiłem 750 ml BLacka to mi starczylo na lajcie jedna warstwa tylko poszła :P

PS. od 4 miechow mam zero odpryskow itd... trzyma sie lepiej niz stary :P

Napisano

to tez dobra opcja, operowałem montanami nie koniecznie na rowerach :) i ładnie trzymają i nie ściekają :D na razie nie jest tak źle, ale jak tylko będzie nieco wolnego chyba dam na pistolet :D sie zobaczy :) ale czarny mat dobrze wygląda, jeszcze sie zastanawiam nad carny metalic. Ale czas pokaże :D

Napisano

ja tez skorzystam z tematu .. bo mam problem z lekierem.. ;) na glowce ramy strasznie mi sie porysowala.. poniewaz bylem glupi i przewiesilem kask do kiery i on w czasie jezdy obijal o rame i cala porysowal :D zastanawialem sie napelnienim tych rys ( jest ich naprawde duzo) takim preparatem "kredka" do samochodu do rys :) co wy na to ? macie moze lepszy pomysl ? prosze o rade

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...