Skocz do zawartości

[Hamulce V-brake] Jakie kupić?

blackghost

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

To kup albo ten komplet i sprzedaj klamki (sprzedasz za ~40-50 zł), albo kup sobie nowe SD7 http://allegro.pl/avid-single-digit-7-hamulce-komplet-na-2-kola-cr-i2021685462.html to jedne z najlepszych hamulców, miałem SD5 i były bardzo dobre, sztywne, z klamkami SD7 hamowały na zawołanie.

Do tego koniecznie dobrze pancerze i linki

• Mod Team

Klamek za 40-50zł nie sprzeda, bo nowe kosztują ~45zł. Bierz SD7-ki. Świetne hamulce. Sam mam i polecam. Dobre opinie zbierają też XT: HAMULCE SHIMANO XT BR-M770 V-BRAKE NAJLEPSZA OF (2055808514) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Poczytaj trochę na forum, były tematy SD7 vs XT - użyj szukajki.

Są też nowe XT: Shimano hamulce Deore XT BR-M780 kpl Cyklomania (2028276613) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Droższe, ale czy lepsze? Może ktoś wie i się wypowie :-)

Ps. Możesz spróbować wylicotować w dobrej cenie ten komplet podany przez Safiana i wtedy sprzedać klamki SD7 (lub FR5).

Ja osobiście mam złe dowiadczenia z V-brakami Avida a dokładnie SD7. Co chwile się przekrzywiały, miały słabe sprężyny, były mieki jak masło i przy oryginalnych klockach ciągle kleiły się do obręczy. Jednymi słowy Masakra i to nie tylko moje zdanie. Dużo jeździłem na starych LX'ach z klamkami LX'a http://allegro.pl/dzwignie-hamulca-vbrake-blm-571-shimano-lx-promo-i2052669457.html Polecam ogromnie pancerne klamki a przy tym w miare lekkie a do tego jak już ktoś wyrzej pisał hamulce XT'ka http://allegro.pl/shimano-xt-br-m770-hamulce-v-brake-na-2-kola-cr-i2009597762.html Wymienne okładziny, bardzo sztywne z klamkami LX'a będziesz miał świetny zestaw. :thumbsup: No chyba że gdzieś jeszcze dorwiesz hamulce LX BR-M580 bedą tańsze ale na pewno nie gorsze od XT

Miałem sd7 a moja kobieta ma sd5, super hamulce gorąco polecam, nigdy nie zawiodły. Raz dobrze ustawione pracują bezproblemowo. Sd5 a sd7 różnica jest tylko taka że sd7 mają klocki wymienne. Uprzedzam pytanie- zostawiłem sd7 bo zmieniłem ramę i musiałem przejść na tarcze, zresztą też avid też siódemki ale BB.

Też kiedyś zmieniłem tanie V-ki na V-ki XT. Powiem Ci, że nie poczułem wielkiej różnicy. Owszem hamowały odrobinę lepiej, radziły sobie i w śniegu i błocie ale teraz uważam, że mogłem się przemęczyć na starych V-kach i poczekać, dozbierać do tarczowych. Tu jest dopiero różnica w hamowaniu. Także jeśli masz widoki na dodatkową gotówkę to radzę Ci poczekać i kupić tarczowe, np. Deore 596. Przypuszczam, że musiałbyś zmienić piasty ale i tak uważam, że nie warto inwestować w lepsze V-ki.

Znajomy biker wymienił v-brakei na tanie tarcze mechaniczne po 90 zł szt.Hamują fatalnie piszczac głośno.Ja wole swoje v-ki , równoległe lx-y.Zatrzymuje się znaaacznie szybciej.Mam założone klocki Authora .Z nowych hamulców v polecam xt.Z dobrymi pancerzami to sa naprawde fajne i mocne hamulce.

Siema, podepnę się pod temat bo mam dwa głupie pytania o V-ki.

Najpierw głupsze:

1. V-ki są dostępne w kompletach na przednie koło i na tylne. Czym one się niby różnią od siebie? nie wystarczy poprostu odwrócić klocków?

tu np. http://centrumrowerowe.pl/Shimano-BR-M432-Hamulce-V-Brake-czarne-komplet-na-2-kola-wymienne-okladziny/007225/Product.aspx

2. Czy do klamkomanetek Shimano st-ef50 mogę kupić hamulec Avid SD3? planuje też zmienić mu klocki. Czy lepiej zwykły Shimano? Klamek na razie nie chcę zmieniać, dopiero jak zajeżdze napęd to założe już oddzielnie klamki i manetki.

V-ki można kupić i Avid'y SD3 (ja takowe posiadam), ważne są klocki no i pancerze z linkami :) Ja do tej pory kupowałem jakieś pancerze zwykłe teraz srpawiłem sobie zestaw Avid SD3 + klamki Avid FR5, do tego klocki Author'a ABS-3CC co szczerze polecam, i wybrałem pancerz jagwire teflon/carbon - różnica z tym pancerzem jest kolosalna hamulce w takim zestawieniu działają naprawdę przyzwoicie ;)

Jeżdzę na Shimano Deore XT BR-M770 z 2009 roku i mogę z czystym sercem powiedzieć, że nigdy mnie nie zawiodły, czy to w terenie czy w dłuższych asfaltowych trasach, nawet z waga ponad 120 kg (ja+waga roweru+torba na bagażniku). Te nowe np z tego roku bądź 2011, pewnie będą jeszcze lepiej pracowały. Polecam jedynie wymianę oryginalnych wkładek na te:

http://allegro.pl/ke...2067477719.html

Wg mnie świetne klocki, pracują w każdych warunkach, zarówni podczas upału jak i przy silnych mrozach :)

Zero jakich kolwiek zgrzytów czy pisków.

na pewno nie pożałujesz ich zakupy :)

Ja zmieniłem z tekktro na V-ki Avid sd 7 z klamkami sd 7 i klockami clarksa. . Nie poczułem znacznej różnicy,a nawet powiedzaiłbym , że tylko ciut lepsze są. Owszem hamowały odrobinę lepiej, radziły sobie w błocie ale uważam, że to tylko "chłyt martekingowy". NIe ma sensu wydawc kasy na to.

Pancerze i linki wymieniłeś? Bo właśnie mam hamulce tektro i klamki deore m511 i zastanawiam się nad kompletem hamulców sd7 + klamki fr5 + jagwire ripcord. Właśnie tego się najbardziej boję że wydam 300 zł i nie poszuję znacznej różnicy. Wypowie się ktoś kto miał taką przesiadkę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...