Skocz do zawartości

[opony] Jakie na błoto?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

potrzebuję pomocy i porady w sprawie wyboru opony na błoto, jakie używacie co polecacie, co nie warte inwestycji ?

Głównie chodzi mi o gumy które będą dobrze trzymały w warunkach błotno - leśno - mokrych, jeżeli chodzi o trwałość - jestem w stanie zmienić opony po sezonie w zamian za to, że nie będą traciły przyczepności na byle wilgotnym podłożu, no i chodzi mi głównie o tubelessy jako, że koła przystosowane to trzeba to wykorzystać, chociaż jak będzie jakiś godny zestaw zwykłych opon dętkowych też chętnie się o nim dowiem.

Czekam na wasze propozycję :)

Napisano

arroyo jakie opony są to błoto to potrafię znaleźć bardziej chodzi mi o wypowiedzieli ludzi którzy mają jakieś doświadczenia z danymi gumami i dlaczego polecają właśnie takie, ale dzięki za odpowiedź.

Napisano

Po dłuższych jazdach na Geaxach Gato stwierdzam, że to są słabe opony. W zakrętach niepewne, raz trzymają raz nie na każdym podłożu a jako napędowa sprawdza się tylko nowa- po lekkim zużyciu zaczyna się ślizgać. Saguaro to o wiele lepsza opona, przewidywalna na błocie i na innych nawierzchniach, ale to raczej nie jest opona jaką potrzebujesz :P

Napisano

Jedną z najlepszych opon na błoto na jakich ja jeździłem jest Continental Vapor 2.1. Nobby Nice się przy nich chowają. A chyba nawet nie są dedykowane jakoś specjalnie na błoto, ale ciągle je trzymam i zakładam, jak warunki na maratonach są bardzo mokre. Wąskie, wysoki bieżnik i świetna przyczepność na mokrych skałach i korzeniach. Tyle że dość ciężkie, ale w momencie gdy oblepiona błotem opona waży ze dwa kilo to w ogóle nie przeszkadza :).

Napisano

Teraz mam kendę knarly. Kupiłem ją na wakacjach, założyłem na tył - rewelacja . Jedzie po wszystkim, przez błoto takie, że przerzutka była już zatopiona w bagnie przejechałem, a właściwie przetoczyłem się nie brudząc nawet butów. Zużywa się o wiele wolniej od maxxisa, jeździłem na niej kilka miesięcy, a po zmianie roweru założyłem ją na przód i znowu wrazenia świetne - w zakrętech trzyma rewelacyjnie. Do tego cena u mnie w rowerowym 24 zł ... polecam :D

Napisano

A jakie polecacie opny do jazdy tylko po górach? tzn.kamienie,korzenie ,szuter,ścieżki ubite,cena do 150zł za komplet,rozmiar 26/2,0 do 2,2.Z góry dziękuje za informacje i przepraszam że się wtrąciłem w rozmowę ale nie chce zakładać nowego tematu.

Napisano

Michelin XCR Dry2 w mieszance dual compound, szybciej się zużyją, ale bardo dobra przyczepność*

* przy założeniu, że jest sucho trochę wilgoci i niestety dość szybko tracą właściwości

Napisano

Już dwa sezony mam za sobą na Michelin XC Dry2 bardzo szybka opona świetna na ubite leśne ścieżki z korzeniami też sobie świetnie radzi a szuter to jej żywioł. Jest przeznaczona na suche warunki ale w deszczu i w bocie też dają rade. Mogła by być trochę lżejsza ale może dzięki temu tak szybko się nie ściera. Wiele osób mówi że szybko znika a ja wiem że jeszcze spokojnie zrobię na niej przyszły sezon. Korci mnie kupić już nowe opony ale te są naprawdę świetne i bardzo uniwersalne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...