Skocz do zawartości

[sklep internetowy] centrumrowerowe - alert cenowy to ściema

montell81

Rekomendowane odpowiedzi

Uwaga na sklep internetowy centrumrowerowe.pl

Alert cenowy to ściema!!!

Znalazłem u konkurenci dany produkt w dużo niższej cenie

i osoba z obsługi odpisała mi:

"Domniemywam, iż konkurencja nie zaktualizowała cen..."

Śmiechu warte. Co mnie obchodzą jego domniemania?

Zatem odradzam zakupy w tym pseudo sklepie!

W moim przypadku alert cenowy się sprawdził - kupiłem przewód hamulcowy 15zł taniej niż standardowa cena. Za to później musiałem się upominać o uwzględnienie tego rabatu przez osobę obsługującą złożone zamówienia - ostatecznie wszystko skończyło się dobrze.

• Mod Team

Dajce spokój, ja tam już nic nigdy w życiu nie kupię - nie dość, że połowa produktów jest "przeceniona" (z niedorzecznej kwoty na wysoką), przez co rabat stałego klienta nie obowiązuje to jeszcze ja czekałem na zamówienie kilka ładnych tygodni.

Z zamówienia na 600 zł dostałem jedynie rabat stałego klienta 6% na spinki warte 10 zł :D

Dodatkowo w kontakcie telefonicznym dostałem rabat - już nie pamiętam ile, wyszło chyba ze 20 zł.

W każdym razie rabatu nie otrzymałem ani w formie tańszych produktów, ani w formie fizycznej jako kasa w przesyłce.

Akurat to co było zgłaszane przez alert cenowy zostało przecenione na cenę taką jak u konkurencji, tyle że rabat i tu nie działał, więc wcale super tanio nie wyszło.

Złożyłem u nich 16 zamówień, do skutku doszło 15. 2 razy czekałem trochę dłużej na realizację z powodu braku towaru w magazynie(co było zawarte w opisie produktu). Kilka razy korzystałem z alertu cenowego, zawsze z pozytywnym skutkiem. Także na towary "wstępnie przecenione", więc nie widzę problemu. Ostatno trochę zamulają z aktualizacją progów rabatowych, trzeba czekać ok. 2 miesięcy. ogólnie jestem bardzo zadowolony z ich usług.

A ja korzystałem z alertu cenowego kilka razy i zawsze było OK.

Trza walczyć o swoje! .....CR to duży sklep, który obsługuje masę zamówień i ludzką rzeczą jest, że czasem ktoś się pomyli, nie naliczy jakiejś zniżki - sam miałem raz taką sytuację - jeden telefon i załatwione.

Osobiście polecam w 100%

Większość zakupów w tamtym roku zrobiłem w CR co zaowocowało 5% stałym rabatem + dodatkowy tzw producenta. I to mnie do nich przyciąga za każdym razem. Również za każdym razem porównuje ceny tego co zamierzam kupić i często korzystam z Alertu cenowego.

W tamtym roku wszystko było w porządku.

W tym już jest niestety gorzej. Podobnie jak montell81 nie udało mi się z kasetą - nie mają jej na magazynie a sprowadzenie wiążę się z nową tegoroczną wyższą ceną...

To co również mi się nie podoba to te bestsellery i wyprzedaże dla których nie obowiązuję wypracowany rabat klienta...Jest tego masa a ceny nie zawsze są tak rewelacyjne...

Oto co napisał mi zespół centrumrowerowego.pl

"Proszę zrozumieć że nie wolno sprzedawać nam poniżej kosztu, działalność gospodarcza ma przynosić zyski nie straty. W związku z tym nie jesteśmy w stanie zawsze pozytywnie rozpatrzyć alertów cenowych nad czym sami ubolewamy."

Oczywiście rozumiem, że działalność gospodarcza ma za zadanie przynoszenie zysków, jednak mając w swojej ofercie tzw. alert cenowy należy liczyć się z tym, że czasem przyjdzie sprzedać coś po niższej cenie niż się zakładało.

Zatem podtrzymuję to co napisałem wcześniej i dalej twierdzę, że centrumrowerowe jest nieuczciwe a alert cenowy to ściema do czego sklep w przytoczonym przeze mnie zdaniu się przyznaje.

montell81

Szczerze mówiąc nie rozumiem Twojego podejścia. Sprzedawałeś coś kiedyś? Zachowujesz się jakbyś nie potrafił do końca zaakceptować podstawowego celu działalności gospodarczej. Nie sadzisz chyba, że będą ponosić stratę aby Cię uszczęśliwić. Alert cenowy i obniżka ceny z nim związana to nie jest ich obowiązek. Na podstawie jednego przypadku usiłujesz zniechęcić wszystkich dookoła do zakupów w tym sklepie.

EDIT: Jeśli jesteś w stanie to podlinkuj adres do tego produktu w atrakcyjnej cenie.

Po prostu nie lubię być dymany przez nieuczciwych sprzedawców. Jak już napisałem, skoro w swojej ofercie mają alert cenowy powinni się do niego zastosować i liczyć się z tym, że czasem coś sprzedadzą po zaniżonej cenie. Podobnie jest w sklepach stacjonarnych, gdzie cena naklejona na produkcie jest ceną obowiązującą nawet gdy znalazła się tam przez przypadek i jest mocno zaniżona. Z uwagi na to, że co nieco o sprzedaży pojęcie mam to z doświadczenia wiem, że oferując komuś coś na promocyjnych zasadach, trzeba tego konsekwentnie się trzymać bo może przynieść odwrotny skutek do zmierzonego. Niestety na tym polega handel, że czasem trzeba sprzedać coś ze stratą, by kolejnym razem móc sprzedać coś z zyskiem. W tym konkretnym przypadku centrumrowerowe poniesie wyższe straty w postaci utraty potencjalnych klientów, którzy nie chcą być oszukiwani przez nieuczciwych sprzedawców.

A ja myślę, że stracą tylko jednego klienta - Ciebie :)

Poza tym gdzie wyczytałeś, że CR sprzedaje towar w cenie jaką znajdziesz w innym sklepie bądź taniej? Bo ja znalazłem tylko dopisek "Znalazłeś niższą cenę? Zgłoś to!". Co jak dla mnie jest dużym plusem dla tego sklepu bo można negocjować ceny, gdy ta jest zawyżona.

^

A ja znalazłem :

W 99,9 % przypadków jesteśmy w stanie złożyć lepszą, tudzież taką samą ofertę niż konkurencyjny sklep, więc naprawdę warto korzystać z tej funkcji.
W 100% respektujemy oferty Polskich sklepów internetowych. W przypadku portali aukcyjnych ostateczną decyzję zostawiamy dla siebie.

I w które "%" wierzyć ? :)

Mam ten maksymalny rabat 6%, ale świetnie sobie zdaję sprawę z tego, że i bez rabatu przy jakimkolwiek większym zamówieniu i minimum zaangażowania z mojej strony dostałbym to samo, co z nim. No, może trochę więcej bym ugrał występując jako "Stały Klient" z 6% - dowód (pozaregulaminowego) uznania dla mojego przywiązania ;) Alert służy bardziej CR aktualizacji cen niż klientom w dłuższej perspektywie, no i oczywiście pomaga "zaganiać" naiwnych first-timerów.

Ostatno trochę zamulają z aktualizacją progów rabatowych, trzeba czekać ok. 2 miesięcy.

Ostatnio ? :) Chyba od 2 lat... Ale już nie narzekam - jak się popędzi, to się ma :)

tak tu sobie piszemy i przypomina to trochę piaskownicę. Jak są jakieś zarzuty to powinny być konkretne czyli z linkiem co było tańsze i gdzie, bo tak to możemy praktycznie pisać sobie w nieskończoność. Wrzuć linka, będzie można popatrzeć. W Cykloturze też mają taki alert i wliczają do niego wszystko nawet wysyłkę. Dodatkowo w przypadku Cykloturu, jeżeli nie jest napisanę, że sprzedawca wysyła od razu (towar musi być na stanie) to możemy sobie takim alertem wytrzeć nos.

Podrzuć linka, będzie porównanie.

Kurcze w sumie powinno mi to wisieć, ale w centrum r. robie zakupy od dłuższego czasu i jestem zadowolony.

Nikt mnie nigdy nie olał a jestem z tych upierdliwych ;-) Zawsze wiedziałem na czym stoję. Gdy cos było nie tak od razu dostawałem telefon i zawsze jakies rozwiązanie sensowne sie znajdowało.

Crazyk

nawet jeśli stracą tylko mnie jako klienta to z pewnością kwota rabatu jakiego by mi udzielili byłaby wielokrotnie mniejsza niż pieniądze jakie chcę przeznaczyć na modernizację roweru.

Zapewniam Cię jednak, że osób takich jak ja, czyli nielubiących być oszukiwanymi, jest zdecydowanie więcej.

A oto oferty o jakie pytacie.

sproket

Shimano XTR SL-M970 3x9 - Rowery Giant - Sproket

ctbike

Shimano-SL M970 manetki XTR 3 x 9 - Internetowy sklep rowerowy | CTbike.pl | Shimano | części

centrum rowerowe

Wyniki wyszukiwania

I na koniec jedno zdanie z regulaminu centrum rowerowego odnoszącego się do gwarancji najniższej ceny:

"W 100% respektujemy oferty Polskich sklepów internetowych."

W przypadku pierwszej oferty żaden sklep nie uwzględni alertu cenowego bo zwyczajnie manetek na magazynie nie posiadają

W drugim przypadku manetki są o 20 zł tańsze i mają je na magazynie więc mają podstawy do obniżenia ceny.

Kup z CTBike i po kłopocie. A co do oszustwa, to trochę według mnie, za ostre słowo.

• Mod Team

W 99,9 % przypadków jesteśmy w stanie złożyć lepszą, tudzież taką samą ofertę niż konkurencyjny sklep, więc naprawdę warto korzystać z tej funkcji.

No to niech się zdecydują, bo jednak oferty takiej samej i jednocześnie lepszej nie da się złożyć...

Te ich regulaminy pisał chyba ktoś, kto nie widział słownika :/

To nie jest oszustwo, tylko zwykły zabieg marketingowy. Trzeba być bardzo naiwnym, żeby wierzyć, że sklep będzie w 100% respektował takie oświadczenie, bo niby dlaczego miałby (musiałby) to robić. Nie przesadzałbym też z krytyką, inne internetowe polskie sklepy rowerowe też robią mniejsze lub większe wałki (vide Bikestacja i zgodność paczki z zamówieniem). Tak naprawdę całkowicie pozytywne doświadczenia mam tylko ze sklepami zagranicznymi - potrafią ponieść koszt własnej pomyłki w kontakcie z klientem i odpowiednio dopasować zamówienie (CRC).

Nikt mnie nigdy nie olał a jestem z tych upierdliwych ;-) Zawsze wiedziałem na czym stoję. Gdy cos było nie tak od razu dostawałem telefon i zawsze jakies rozwiązanie sensowne sie znajdowało.

O widzisz, przypomniałeś mi, że kiedyś odesłałem do CR wadliwą nową Rebę i na wymianę czekałem 1,5 mies., a czekałbym dłużej, gdybym nie zadzwonił (a maile pisałem, jakżeby inaczej :) ) - za 3cim razem odebrał chyba kierownik, bo nagle problemy uniemożliwiające mi cieszenie się dawno opłaconym sprzętem zniknęły i dostałem go już nazajutrz... Z tym, że popełniłem karygodne zaniedbanie, nie sprawdzając przy kurierze bardzo dokładnie odesłanego amortyzatora - okazało się później, że była mała, głęboka poprzeczna rysa na goleni górnej i drobne otarcie na dolnej. Purysta mógłby więc wywnioskować, że amortyzator nie był tak nowy, jak powinien być.. :027: Mi w tej sytuacji nie pozostało nic więcej niż cieszyć się MOJĄ Rebą :)

Ale overall CR nie jest złe, zwykle nie miałem z nimi problemów - kontakt mailowy szybki, przesyłki raczej terminowe.

Na marginesie, odnoszę dziwne wrażenie, że wątki dotyczą sklepów internetowych są bardziej zaangażowane niż zwykłe. Ciekawe dlaczego? :)

Faktycznie "oszustwo" to za duże słowo i "wprowadzeni w błąd" byłoby adekwatniejsze.

Co nie zmienia faktu, że sklep nie stosuje się do własnego regulaminu.

Nie byłoby problemu, gdyby napisali, że alert cenowy biorą pod uwagę ale tylko kiedy im się podoba lub nie przekracza jakiejś tam kwoty. Wtedy ok. Nie mam zastrzeżeń.

I proszę nie odbierać tego tematu jako złośliwość z mojej strony. Jak w końcu zaczniemy reagować na takie sytuacje to może klienci w Polsce zaczną być traktowani tak, jak powinni być traktowani, a nie na zasadzie "klient zrobił swoje, klient może odejść" (parafrazując S. Bareję). Nie mam tu na myśli wyłącznie branży rowerowej.

(...)

Ostatnio ? :) Chyba od 2 lat... Ale już nie narzekam - jak się popędzi, to się ma :)

Wcześniej nie było problemów, ostatnio zrobiłem zamówienie i zaktualizowali mi o 1% zamiast od razu o 2. W odpowiedzi standardowa śpiewka, że akualizacja jest automatyczna ble ble ble.

No to niech się zdecydują, bo jednak oferty takiej samej i jednocześnie lepszej nie da się złożyć...

Te ich regulaminy pisał chyba ktoś, kto nie widział słownika :/

Czytałem ostatnio regulamin bikestacji, praktycznie słowo w słowo to samo. Ciekawe kto od kogo przepisywał.

Nigdy nie zdarzyło mi się aby zaproponowali cene niższą niż konkurencja, zawsze taką samą.

Patrzę w cennik shimano 2012, a tam sugerowana cena detaliczna za owe manetki 409+409zł.

Centrum nie ma ich na stanie, więc jesli sprowadzą i sprzedadzą za 599 to i tak pewnie marży tyle co na waciki.

Jest o co walczyć, za chwile nigdzie ich nie dostaniesz za 600zł.

• 4 tygodnie później...

"W 99,9 % przypadków jesteśmy w stanie złożyć lepszą, tudzież taką samą ofertę niż konkurencyjny sklep..."

"W 100% respektujemy oferty Polskich sklepów internetowych."

Niewątpliwie jest to mało czytelne ;)

Montell81, a może tak czytanie ze zrozumieniem się kłania?

Bo czytasz tam to co chcesz przeczytać a nie to co jest napisane wyraźnie:

W 99,9% przypadków są w stanie złożyć ofertę lepszą lub podobną. W tym akurat przypadku nie mogą. Proste i zgodne z tym co napisane.

W 100% respektują oferty polskich sklepów internetowych - znaczy się biorą je pod uwagę i od nich właśnie te 99,9% ofert będzie lepszych albo takich samych.

Allegro i ebay zastrzegają sobie że nie biorą uwagi do porównania, co jest też dość logiczne.

Przeczytaj najpierw całość bez podniecania się a potem krzycz i płacz - bo ja nie widzę w tym nic dziwnego i trudnego dla średnio-rozgarniętego absolwenta szkoły podstawowej.

Nie bronię CR - ja tam przestałem chodzić od kiedy w sklepie stacjonarnym zaczęło się źle dziać i nie są przyjaźni stałym klientom.

Ale bez przesady - regulamin nie jest napisany jakimś niezrozumiałym dla normalnych ludzi językiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...