Tailu Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 witam chcial bym zakupic amortyzator do roweru który wlasnie skladam a jest to hexagon v3 no i juz chcialem kupic amor lecz przy nazwie tarczowych hamulców pojawiaja sie rozne nazwy np IS wyglada to tak w opisie aukcji Mocowanie hamulca: V-brake lub tarczowy (IS)i na innych aukcjach pisze cos innego niz is mozecie mi wyjasnic o co w tym chodzi gdyz nie chce popelnic gafy i kupic zlego amortyzatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pytlas Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Są dwa mocowania hamulca tarczowego PM i IS. Ten artykuł na pewno tobie pomoże: http://mikemtb.org/porady/adapter.html. Musisz zobaczyć pod jaki system mocowania jest twój zacisk. Jeżeli jest np PM i amor jest PM to wszystko gra, natomiast jeżeli mocowania się różnią musisz zakupić odpowiedni adapter. Jeżeli chcesz otworzyć tamtą stronę usuń kropkę na końcu :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
after Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Pytlas, na tej twojej stronie mi wykrywa wirusa ;9 A co do mocowania: Po lewej IS po prawej post mount Jeśli masz hamulec pod IS potrzebujesz jeszcze adaptera: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Post Mount (PM) jest stosowany w droższych amortyzatorach, z kolei International Standard (IS) występuje głównie w tańszych pokroju XCR'a itp. Te dwa mocowania różnią się zasadniczą całkowitą sztywnością konstrukcji na korzyść PM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 13 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 PM to raczej w nowszych niż w droższych amortyzatorach, najnowsze XCRy i XCMy już są z tym mocowaniem. Ja tam braku sztywności w IS nie odczuwam, a bolaczką mocowania PM jest ukręcanie gwintów, więc jak dla mnie IS lepszy . @Tailu, kupuj śmiało amortyzator, lipy w przyszłości nie będzie, jedynie będzie kwestia zastosowania odpowiedniego adaptera w przypadku hamulców tarczowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maltan Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Tak jak w artykule, PS (post mount), IS (international standard) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.