wilqman Napisano 18 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Witam. Mam pytanie. Lubie jeździć po lesie, oraz innych trudnych terenach. Mój stary rower tego nie wytrzymuje i co chwile musze coś wymieniać. Licze sie z zakupem nowego roweru...i tu sie zaczynają schody. Nie wiem co wybrać. Jeśli możecie to doradzcie mi. Z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X-(L) Napisano 18 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Witaj! Czytaj: http://forumrowerowe.jgc.pl/Zasady-Pisania...atow-t9018.html Co do tematu: http://forumrowerowe.jgc.pl/Rowery-Wedlug-...ch-D-t3419.html tu coś znajdziesz. Bedziesz wybierał między Unibikiem Evo, Kellysem Scarpem i coś jeszcze na pewno sie znajdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Lauenberg Napisano 19 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Na przykład Giant Sierra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilqman Napisano 19 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Giant Sierra... czytałem. Ale nie przekonują mnie przerzutki SRAM. Poza tym nie chce hamulca tarczowego bo sie naczytałe że to praktycznie tylko ozdoba i są gorsze od v. A co wy sądzicie o tych przerzutkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pikul Napisano 19 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 V-ki lepsze od tarczówek :034: , a co do przerzutki to mozna ja zawsze wymienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudi Napisano 19 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Jak bys mial fundusz to mogl bys dolozyc stowke i zakupic Giant Rincon. Ja jakies 3 dni temu wlasnie taki rowerek kupilem za 1300zl i mysle ze to byl dobry wybor. tylko musisz trafic na jakis fajny sklep z upustem bo normalnie kosztuje 1449 zeta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puma [JFK] Napisano 19 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 nie chce hamulca tarczowego bo sie naczytałe że to praktycznie tylko ozdoba i są gorsze od v Ciekawe...ciekawe... :wink: Generalnie jest tak: Tarcza hydrauliczna>Hamulce szczękowe hydrauliczne>Tarcza mechaniczna>V-brake Oczywiście są wyjątki ale mniej więcej tak się to kształtuje :wink: Oczywiście tarcza za 60 zł nie będzie lepsza niż v'ka za tyle samo tylko gorsza. A co do SRAM'a to nie wiem co ci nie pasuje... :rolleyes2: Tam jest Sram 4.0 a to nie jest zła przerzutka. Tak wogóle to przecież w Sierra nie ma hamulców tarczowych tylko v'ki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crazybiker Napisano 19 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Wybierz co z oferty Meridy, to ze obecnie placisz 1200zl oznacza tyle ze nie masz kasy na osprzet ale w przyszlosci owszem, wiec zainwestuj w dobra rame a osprzet zmienisz w miare przyplywu gotowki! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilqman Napisano 19 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Merida-nic nie wiem o tej marce. Mam zamiar kupić Giant'a, ewentualnie Kelly'sa, bo mam to pod ręką. A jeśli chodzi o Sierre i tarczówki- to mój błąd, sorki za zamieszanie. Podoba mi sie Giant Boulder SE. Jeżeli możecie to wyrażajcie swoje opinie lub wymieniajcie alternatywy dla niego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrpawel Napisano 20 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 author solution sx, lub basic sx ( jeśli z zeszłego roku ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilqman Napisano 20 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 przeglądałem oferty sklepu który mam w pobliżu i waham sie między Authorem Solution SX, Kelly's_em Scarpe a Giant'em boulderem bądź sierrą. który waszym zdaniem jest najlepszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Lauenberg Napisano 21 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Jeśli masz pytania odnośnie Sierry, wal do mnie na GG (5495730). W pozostałych roweruch nie pomogę, bo nie jeździłem na żadnym. P.S. Mam wersję Sierry na Shimano Altus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucky Napisano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Poszukuję dobrego roweru MTB do jazdy po mieście i po szutrze. Cena nie powinna przekraczać 1200zł. Znalazłem pare propozycji i proszę jakąś znającą się na temacie osobe o porównanie ich: http://www.allegro.pl/item349940659_kross_...daz_warto_.html - Kross Level A2 Full Alivio http://www.allegro.pl/item347782986__merid...od_merluk_.html - MERIDA MATTS 90-V http://www.allegro.pl/item349204987_kelly_...ie_1089zl_.html - KELLY'S SCARPE MODEL '07 http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?...r=44&id=302 - Merida SUB 40 - D Może macie jakieś swoje, lepsze propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Kross Level A2. W tej cenie ciężko znaleźć coś lepszego. Było wiele tamatów na forum o roweruch w tej cenie. Poszukaj ich i poczytaj. Może jakiś sprzęt wpadnie ci w oko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucky Napisano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Mam jeszcze takie pytanie, czy możecie polecić Krossa A2 jako rower na pare lat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Tak, to dobry sprzęt. Najlepiej by było gdyby wypowiedzieli się tutaj jego użytkownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 A jak u ciebie z wagą? Do cięższych bikerów nadawałby się Kellys Scarpe(cięzki, ale wytrzymały amortyzator, fajny napęd umożliwiający wyjazd pod prawie każdą górę-na najniższym przełożeniu to się prawie w miejscu stoi). Za pół roku gdybyś uzbierał pieniądze do wymiany poszedłby amortyzator, opony(straszne kloce, ale prawie niezniszczalne) i kierownica+ew. mostek na prosty. Byłby fajny i oryginalny(no powiedzmy) rowerek, a nie kolejny 100 tysięczny Kross na Polskich drogach Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucky Napisano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 A czy ten KELLY'S SCARPE MODEL '07 (http://www.allegro.pl/item349205000_kelly_s_scarpe_model_07_w_cenie_1089zl_.html) jest lepszy od Kross'a A2 (http://www.allegro.pl/item349940659_kross_level_a2_fuul_alivio_wyprzedaz_warto_.html)?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Po pierwsze to jest ponad 100 zł różnicy. Kross to nasza domowa firma, ramy robi jakie robi, z resztą kellys podobne. Przerzutki to samo, amortyzator również, w Krossie lepsza kierownica, manetki, hamulce w Kellysie sztyca, siodło, reszta mniej więcej porównywalna. Ja na twoim miejscu kupowałbym ten, na którym ci po prostu wygodniej jechać. Sam posiadam Kellysa Scarpe, wymieniłem jednak już wiele części, niewielkim kosztem zbijając wagę prawie 2.5 kg(opony-750g amortyzator 1.1 kg kierownica+mostek-500g pedały spd-250 g. Bez pedałów, kosztem ok. 650zł zbiłem 2.5 kg. Teraz zadaj sobie pytanie. jeżeli chcesz mieć bardziej oryginalną maszynę(Scarpe w Krakowie widziałem tylko dwa razy od całego roku), jednak z kilkoma klockami do wymiany, to bierz Kellysa, będziesz miał wytrzymałą ramę i fajny napęd, a jeżeli chcesz poprzestać na kupnie roerka i po prostu jeździe na nim, to bierz Krossa, bo ma nieco lepszy osprzęt i ciut niższą wagę, którego z resztą też można fajnie zmodernizować. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juzwa Napisano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 I po co tu zaglądałem... Zaś problem, bo jak podliczyłem zamiar kupna Krossa A4 plus niezbędne dodatki to przekroczyło mi budżet. A sprzęt przydałby się już, bo stary w rozsypce. Ten Kellys zły nie jest jak dla laika, na pewno nie to co Kross A4, ale z 5000km zrobi bez remontu? Części poszczególne i tak z czasem będę zmieniał a może i ramę, tylko jakąś bazę mieć muszę. Co byśta rzekli - czekać na dochód i uciułać na A4 czy brać choćby takiego Kellysa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Mój Kellys bez remontu zrobił 2500 km. Zrobiłby i więcej, ale zachciało mi się wymiany Myślę że napęd przy odpowiedniej konserwacji wytrzyma spokojnie te 5k km, amortyzator również, opony jak już mówiłem mimo że ciężkie to strasznie trwałe, ani raz ich jeszcze nie przebiłem(a nie jeżdżę tylko po asfalcie-50% to jura). Faktycznie, oprócz roweru trzeba kupić jeszcze oświetlenie-50zł, licznik50zł, plecak80zł, narzędzia20zł, dętkę10zł, pompka20zł, bidon+koszyk30zł lub bukłak30zł, okulary50zł, rękawiczki40zł, być może spd300zł, do tego kask150zł i strój na ciepłe120zł i zimne dni150zł. W najtańszym wypadku taki komplet to wydatek rzędu 800-900 zł, już nie mówiąc o modernizacji roweru. Oczywiście nie mówię że trzeba od razu wszystko kupować, takie bajery jak spd czy strój na zimne dni mogą poczekać, ale sam kask(ważna rzecz) to już spory wydatek. Pozdrawiam P.S.Przykład podany na moim przykładzie, oczywiście dałoby się kupić wszystko taniej. Na dobry początek fajny rower i wiele motywacji zupełnie wystarczy. Ile dni byś musiał"uciułać" na tego Krossa? Sezon ruszył pełną parą, więc jeżeli długo to kupuj a2 lub Kellysa i ciesz się markowym rowerkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juzwa Napisano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Hm, no właśnie uciułać nie tyla, bo na sam rower spokojnie starczy. Schody są jeśli bym zaszalał z dobrym zapięciem czy dorabianiem bagażnika gdyby był bardziej potrzebny. Tylko w sumie przyjrzałem się temu Kellysowi i różnica w cenie niewielka a w osprzęcie spora. Najpewniej będzie Kross A4 jednak, tylko się muszę zebrać. Heh, jednak stary sprzęt jak by nie było sentyment jakiś jest... ale z nadających się do użytku elementów zostały tam opony, kierownica i rama. Tak więc trzeba się przemóc. Może w tym tygodniu się uda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucky Napisano 1 Maja 2008 Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Mam jeszcze pytanie: - Kross Level A2 którego moge kupić ma amor Rock Shox Dart 2 100mm, czy jest on lepszy od Suntoura XCR? - Która rama jest lepsza Krossa A2, czy Kelly'sa Scarpe? - Czy Kross A2 ma tą samą ramę co Kross A4 i A6? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 2 Maja 2008 Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 - zdecydyowanie dart - mysle, ze na tym poziomie nie ma jakiejs specjalnej roznicy - nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 2 Maja 2008 Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Lucky - Dart - Rama Krossa A2 jest lepsza od Kelly'sa Scarpe, bo jest sporo lżejsza - A2 ma troszkę inną ramę niż A4, A6, jest odrobinę cięższa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.