Skocz do zawartości

[hamulce/manetki] Ustawienie klamek względem manetek

Andrew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Chciałbym dowiedzieć się jaka jest u Was położenie manetek względem klamek. Właśnie wymieniłem kierownicę na dłuższą i przy montażu dopadł mnie dylemat. Póki co nie mam okazji przetestować nowego ustawienia jakie zastosowałem po lewej stronie, więc chętnie posłucham opinii.

Tak to u mnie wygląda :

91057465.th.jpg

31766965.th.jpg

Stare ustawienie :

33467019.th.jpg

Nowe ustawienie:

24254621.th.jpg

Napisano

Ja mam u siebie od strony gripów najpierw klamki potem manetki SLX a wynikło to z tego że SLX mają długie dźwignie i uderzałem kciukiem o nie, podobnie jak u ciebie oddalone są od gripów o 1-1,5cm, wszystko zależy od tego jakiej geometrii masz dłoń podczas pierwszej jazdy wyjdzie jak ci się obsługuje to ustawienie :)

dodam jeszcze że dostęp do klamki nie powinien być wymuszony (jak najbardziej naturalne ułożenie), np. podczas długiego zjazdu może to męczyć nadgarstek

Napisano

Witam, wg mnie to tak naprawdę jak komu wygodnie z tym ustawieniem ja ze względu na to, że mam manetki montowane do klamek (I-spec) mam jedną obejmę od klamek odsunięta ok 1 - 1,5 cm od chwytu, manetki mam przesunięte na maksa w stronę chwytu. Co mniej więcej odpowiada układowi chwyt klamka manetka.

Napisano

Wszystko jest uwarunkowane własnymi preferencjami i możliwościami jakie dają komponenty. Ja mam... chyba można to nazwać klasycznie ;) zamontowane czyli manetki idą po klamkach ale to dla tego że są monitorki w manetkach i inaczej się nie da bo będą zawadzać.

Napisano

Podobnie jak kolega Tobike mam SLX'y - manetki też. Denerwowało mnie to, że klamki "wymuszają hamowanie 2 palcami - taka ergonomia. Wywaliłem telewizorki, przeniosłem hamulce za manetki i teraz jest SUPER :)

• Mod Team
Napisano

Oooo, ostatnio miałem to samo - klamki Formuli są dość długie, ale jest z nimi dość spory problem - obejma nie mieści się między manetką (bez telewizorka)a kierownicą no i niestety muszę mieć klamkę między gripem a manetką, do tego XT'ki są dla mnie średnio wygodne, w momencie, kiedy wygodnie obsłużysz kciukiem czarną dźwignię do szarej niestety jest dość daleko i naciskasz ją tylko końcem palca, ogólnie lipa.

Pamiętaj, że możesz sobie jeszcze zmienić położenie manetki względem obejmy (-:

Napisano

Zauważyłem ten sam problem w manetkach XT. Ostatnio przed nieuwagę niemal zerwałem paznokieć z kciuka, bo tylko on zahaczył o srebrną dźwignię. Dobrze, że było zimno - nie bolało tak bardzo.

Jutro przesunę lewą manetkę na obejmie w kierunku środka kierownicy, bo w tej chwili dźwignie zachodzą mi na gripa i trochę przeszkadzają.

Napisano

U mnie wygląda to mniej więcej tak:

p020811192201.th.jpg

Teraz manetki są trochę bliżej środka, zahaczałem o dźwignie kciukami. Jak widać, każdemu inaczej jest wygodnie, tu sprawdzi się chyba tylko metoda prób i błędów.

Napisano

Hamujesz cały czas tak samo (chodzi mi o to czy tyle samo palców na dźwigni)? Bo położenie dźwigni względem gripa w obu ustawieniach sporo się różni. Wydaje mi się, że jakbym miał ustawiona tak klamkę jak w tym nowym ustawieniu to zawsze żeby zahamować musiałbym zmieniać pozycję na kierownicy.

Napisano
U mnie wygląda to mniej więcej tak: Dołączona grafika

Strasznie daleko od końców kierownicy? Musisz mieć długie palce, gdzie trzymasz kierownice podczas dłuższego technicznego zjazdu gdy cały czas trzeba mieć palce na hamplach? Nie wystaje ci sporo kierownicy po za dłonią? Dziwnie to wygląda z mojego punktu widzenia ale w sumie każdy ma własne preferencje :thumbsup:

Napisano

U mnie wygląda to tak :

img0005gx.th.jpg

Manetki oraz klamki są lekko odsunięte od chwytów tak by swobodnie hamować dwoma palcami oraz mieć pod palcem wskazującym górny cyngiel, a kciukiem dolny cyngiel manetki

Napisano

Wbrew pozorom jest wygodnie. W kwestii odsunięcia od końców kierownicy, klamki w Aurigach są według mnie za długie, ponadto nie lubię, gdy dźwignie wystają na połowę chwytu, a tak ustawione spokojnie obsługuję jednym czy, w szczególnych przypadkach, dwoma palcami. Myślę, że jest to podobne położenie jak w "nowym ustawieniu" Andrew, klamki Juicy są chyba jednak trochę krótsze. Od samej kierownicy na tym zdjęciu są faktycznie zbyt odsunięte. Ale nie jest ono zbyt aktualne, teraz jest lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...