montell81 Napisano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Witam. Czy orientuje się ktoś jaki jest powód tego, że w ciągu dosłownie trzech - czterech dni ceny w sklepach internetowy poszybowały ostro w górę? Chodzi mi konkretnie o przerzutki, manetki z półki XTR. Podaję przykład manetek jeszcze cztery dni temu XTR M970 3x9 kosztowały średnio 475zł za komplet, oraz około 250zł za sztukę. Obecnie jest to odpowiednio ponad 600zł za komplet i 320 za sztukę. Jeśli chodzi o przerzutki XTR RD-M972 Shadow jeszcze kilka dni temu sporo ich było chociażby na Allegro, obecnie są dwie lub trzy sztuki, a w sklepach internetowych brak. Chcę kupić wyżej wskazane manetki i nie wiem czy przeczekać kilka tygodni aż ktoś się ogarnie i zaproponuje bardziej realne ceny, czy zagryźć zęby i wziąć teraz? Poza tym obawiam się czy w ogóle ten model jeszcze będzie dostępny, gdyż jest to model z 2008r. na dziewięć przełożeń. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Witam, przed nowym rokiem również kupowałem trochę części z shimano i niestety jak pytałem o rabaty to wszyscy odpisywali, że nie udzielą bo po nowym roku shimano ma iść w górę. Jednak nie wiem z czym ta podwyżka cen jest związana. Przy czym dotyczyło to nowych grup tj dyna sys, zapewne jednak skoro shimano miało iść w górę to sklepikarze również podnieśli ceny na stare grupy bo skoro można zarobić więcej to czemu by tego nie zrobić. Moja rada czekać na jakieś okazje lub kupić używki. Ewentualnie pisać o rabaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swizz Napisano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Cena EURO/USD jest wysoka i ot cała tajemnica. Poza tym sklepikarze tak sobie kombinują, że jak mają zaległości na magazynie starego towaru, a cena idzie z jakiś powodów w górę(kursy walut zazwyczaj) to nie ważne czy sprzęt nowy czy stary czy nowy rocznik, czy też model wycofywany z produkcji to też cena będzie wysoka bo oczywiście waluta idzie w górę. Niektórzy w sklepach myślą, że ludzie są durni i łykną wszystko co im się powie. Więc nie dawać się oszukać Koledzy! Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom3 Napisano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Masz rację, że po prostu kurs walut na to wpływa, jednak z tego co się orientuje to raczej w kwestii shimano jest to kurs jena, a nie euro/dolara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Niewątpliwie kurs walut ma na to wpływ, ale tak się składa, że złotówka w stosunku do euro i dolara jest słaba od kilkunastu tygodni, a w ostatnich dniach kurs niewiele, ale się poprawił. Zatem w tym przypadku myślę, że nie to odgrywa pierwszorzędną rolę. Co do samych manetek to myślę, że faktycznie przeczekam kilka tygodni. Może jak się zacznie sezon ceny trochę się unormują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzeho Napisano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Tak naprawdę to chodzi o to że shimano podniosło ceny o 20% i w tej sprawie już się nic nie unormuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Stary motyw niestety Po nowym roku znakomita większość rzeczy robi się droższa :/ 1) bo tak 2)bo nowe kolekcje są droższe. Mamy tutaj efekt cen benzyny: jak w górę to od razu, jak w dół to o 1 grosz po 3 tygodniach. Co dwa do trzech lat jest tak, że ceny idą do góry a później w dół i tak w kołomacieju. Niestety, ale jak znajdzie się coś w dobrej cenie to trzeba to brać bo z czekaniem "na rabat" to różnie wychodzi ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milo Napisano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Zamiast pisać takie bzdury o złodziejach sklepikarzach sprawdźcie sobie jaki był kus euro, dolara w czercu/lipcu zeszłego roku. Miłe to zaskoczenie nie jest, ale nikt dokładać do interesu nie będzie, a sklepy internetowe i tak leca na głodowej marży w porównaniu z cennikiem shimano. Zresztą większość producentów rowerów też koryguje ceny w stosunku do tych prezentowanych jesienią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 W sklepie na miejscu też usłyszałem że shimano idzie o jakieś 10% w górę z racji kursów walut. Mieliśmy więc już +40% dwa lata temu, 20% rok temu i 10% teraz... pamiętam jeszcze jak XT shadow chodziło po 130pln... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 albo korby slx, za 250-300zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 milo subtelnie pomijasz fakt, że duże sklepy nie kupują na bieżąco tylko robią większe zakupy a potem sprzedają korygując kurs. Jeżeli ktoś regularnie obserwuje rynek to widać jak dokładnie te same rzeczy zmieniają ceny w zależności od pory roku. Shimano wprowadziło zwyczaj podwyżek co nowy rok tak jak większość producentów czegokolwiek. Jeżeli sklep jedzie na "głodowej marży" to czas zmienić branże bo ewidentnie dokładają do interesu zamiast zarabiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OKO Napisano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 ...........Czy orientuje się ktoś jaki jest powód tego, że w ciągu dosłownie trzech - czterech dni ceny w sklepach internetowy poszybowały ostro w górę? Chodzi mi konkretnie o przerzutki, manetki z półki XTR........ Oj chłopie ale się mażesz ...już kolejny temat o Twoim nieszczęściu, jak to drogo, jak się CR uwzięło i alert nie działa - weź się w garść Tak naprawdę to chodzi o to że shimano podniosło ceny o 20% i w tej sprawie już się nic nie unormuje Dokładnie - już na koniec roku wszędzie bębnili, że ceny Shimano od nowego roku wystrzelą w górę, do tego doszedł skok waluty i tyle....... pozamiatane...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 14 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Panie i Panowie Pozwólcie ,ze zamknę ten kącik płaczu i smutku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.