Skocz do zawartości

[korba] naprawa - zajechany gwint, budżet minimum.

papanf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Żaden klej. Kiedyś kupiłem dla dziewczyny rower i podczas pierwszej przejażdżki kiedy pedały odpadły okazało się że trafiłem właśnie na takiego "naprawiacza". Szkoda słów.

Na allegro są specjalne tuleje naprawcze i jest to jedyne pewne rozwiązanie pomijając zakup korby.

• 6 miesięcy temu...
Napisano

Ja mam bardzo dobre doświadczenia z klejem, klej to był jakiś loctite . Co prawda ukręciłem gwint wkładu suportu. Mocowanie trzymało pewnie. Nawet udało się podgrzać i wymienić po paru latach wkład na nowy. Rower nadal nadaje się do użytku.

Napisano

Witam.

Niestety, pedal ktory przykleilem klejem epoksydowym/dwuskladnikowym znowu odpadl. Klej wykruszyl sie, zastanawiam sie teraz czy mam zbyt ciezkie dupsko (105kg) i czy probowanie z klejami dalej cos da, czy lepiej zastanowic sie nad nowa korba... Moze tutaj, w temacie, zapytam o jakis inny specyfik ktory sie do tego nada, kraj zamieszkania - Niemcy. Skleje jeszcze raz, jak ponownie sie nie powiedzie, dam sobie spokoj.

Dziekuje! Pozdrowienia fruna w wasza strone ;-)

Ten klej jest słaby. Użyj kleju acralock sa1-15. 

Widze że wszyscy kombinujo gwintowanie tulejowanie,ale  to przekroczy koszt nowych części! Kiedyś znajomy kupił nowy rower i popsuł właśnie podczas montażu pedałów gwinty w korbach,zespawałem mu w pare min te pedały razem z korbami estetycznie z tyłu.

Prosto i tanio a jak po 4 latach zajechał suport to i korba akurat w marnym stanie ,kątówkaw ruch wyciąłem i założyło się nowe .Owszem można skleić distalem ale po zespawaniu nie ma opcji żeby się wykręciło  czy wypadło podczas jazdy :thumbsup:

Spawanie podwyższa temperaturę i uszkadza łożysko w pedale.

Napisano

Podepnę się do tematu i zapytam czy jest mi ktoś pomóc w podjęciu decyzji co do ukręconego lewego pedała - gwint w korbie, oznaczenie korby Shimano Fc-ty501 175 rower to Kross Level B1 i tu pojawia się pytanie czy w cenie 350zł znajdę suport z korbą, który jako laik będę potrafił wymienić samodzielnie czy ewentualnie szukać identycznej korby co ta którą posiadam. Rower potrzebny mi jest dość pilnie z uwagi na dojazdy do pracy. 

Napisano

Niektóre serwisy oferują gwintowanie uszkodzonego ramienia korby. Średnica otworu w ramieniu korby jest powiększana i wstawiana jest tulejka (nie wiem jak ona jest mocowana żeby się nie ruszała). Ze względu na nacięcia (gwintowanie z obu stron) tulejka ma grubość jedynie pół milimetra więc może się uszkodzić. Miałem taką sytuację. Pedał nie był wystarczająco mocno dokręcony do tej tulejki i w czasie jazdy rozkręcił się do połowy. Spowodowało to zerwanie części tulejki i pedał odpadł. Ponieważ w moim przypadku korba nie była gwintowana na tą tulejkę, bo serwis odmówił nagwintowania stalowej korby, wykorzystałem to że reszta tulejki jest sprawna i pedał osadziłem stosując klej acralock sa1-15. Co prawda pedału teraz nie odkręcę, ale i tak rower jest stary więc za rok będę miał nowy, a nowej korby bym nie dostał do tego modelu roweru holenderskiego. Jeśli macie przykleić pedał to tylko mocnym klejem takim jak ten. Kosztuje 100 złotych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...