mateusz7991zajt Napisano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Witam. Od pewnego czasu używam hamulców hayes trail, ostatnio pojawił się problem z tylnym hamulcem, tzn klocki ocierają lekko o tarcze a klamke hamulca trzeba jakby mniej wciskać (sprawia wrażenie jakby płynu w linkach było więcej). Nigdy tak sie nie działo, czy może być to spowodowane zmianą temperatury? Dodam że tarcza nie jest krzywa, i wszystko jest tak jak ma być. Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 A może po prostu zacisk ci się przekrzywił, spróbuj go sobie wyregulować. Co do puchnięcia klamki czasami zdarza się tak w niskich temperaturach, które jednak teraz nie występują więc całkiem możliwe że jest coś nie tak z układem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawior Napisano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 A czy może wyciągałeś ostatnio koło i nieznacznie nacisnąłeś klamkę gdy tarczy nie było między klockami?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz7991zajt Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Raczej nie nacisłem klamki kiedy nie było tarczy, ani też kiedy rower był do góry kołami, bo zawsze pilnuje żeby nie zapowietrzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Miałem to samo po zakupie SLX. Zrobiłem tak: - ściągnąłem pokrywkę klamki - gumkę też - klocki z rozwarłem śrubokrętem maksymalnie - przy tak rozwartych klockach pompowałem klamką - skręciłem jak się zwiększył ruch klamki Może troszkę za bardzo nawet;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz7991zajt Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Nigdy nie ściągałem pokrywy klamki, a wiec czy jak ją zdejme nic sie nie wyleje itp?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 wyleje się nadmiar. Pamiętaj, że klamka musi być ustawiona w pozycji poziomej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz7991zajt Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Przed sekundą zauważyłem że tłoczek jest wilgotny, pokryty... może wodą a może płynem hydraulicznym, co to jest?, jeżeli to płyn to możliwe że uciekło troche jak próbowałem docisnąć klocki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 14 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Mnie się widzi,że w Hayesach pokrywa zbiorniczka jest z boku- trza by było ustawić cały interes dźwignią go góry. Tak jak na zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz7991zajt Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Tak wiem, lecz najpierw próbowałem poprostu docisnąć tłoczki i zauważyłem że jeden jest wilgotny, a więc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 14 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Jeśli nie lałeś wodą na zacisk i jest wilgotny to prawdopodobnie problem z uszczelką. Samo dociskanie w żadnym razie nie powinno powodować wycieków płynu hamulcowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 sory za wprowadzenie w błąd. Coś przeoczyłem i myślałem, że odpowiadam w temacie o SLX665. W hayesie nie zdejmuj pokrywki. Na górze klamki nad zbiorniczkiem wyrównawczym znajduje się mała śrubka na TORX T10. Odkręć ją i rozepchnij tłoki. Potem zakręć i umyj klamkę. Woda wysycha, płyn nie. Poza tym płyn nie ma prawa wylecieć podczas rozpychania tłoków, chyba, ze zrobiłeś to na chama i ukruszyłeś tłok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz7991zajt Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Rozpychałem delikatniutko ;D więc nie uszkodziłem raczej.Po dotkinięciu palcem nie piecze więc może woda sie zbiera... obyyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 14 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Wytrzyj dokładnie do sucha, zamontuj klocki. Pojeździj trochę, tak kilkanaście - kilkadziesiąt km, najlepiej w suchych warunkach, zdemontuj klocki i sprawdź czy jest sucho w okolicy tłoczków. Jak dalej będą ślady płynu uszczelka do wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz7991zajt Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Nie ma szans nawet na 1km w suchych warunkach... wszędzie śnieg... nie orientujesz sie ile kosztuje taka uszczelka?? I czy zmniejszony skok klamki może mieć związek z wyciekiem? Prawdopodobnie gdzieś w zacisku zbiera mi sie po myciu duża ilość wody i wypływa dopiero gdy postawie rower pionowo, a ten wyciek to może woda która została. Mam forki wycieku wieczorem dodam to zerkniecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 14 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Zmniejszony skok klamki może być spowodowany zbyt wysokim poziomem płynu hamulcowego. Woda nie ma prawa dostać się do wewnątrz zacisku. Zrób tak jak napisał Andrew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.