Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne]-problem z ocieraniem o tarcze

mateusz7991zajt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od pewnego czasu używam hamulców hayes trail, ostatnio pojawił się problem z tylnym hamulcem, tzn klocki ocierają lekko o tarcze a klamke hamulca trzeba jakby mniej wciskać (sprawia wrażenie jakby płynu w linkach było więcej). Nigdy tak sie nie działo, czy może być to spowodowane zmianą temperatury? Dodam że tarcza nie jest krzywa, i wszystko jest tak jak ma być.

Proszę o pomoc :teehee:

Miałem to samo po zakupie SLX. Zrobiłem tak:

- ściągnąłem pokrywkę klamki

- gumkę też

- klocki z rozwarłem śrubokrętem maksymalnie

- przy tak rozwartych klockach pompowałem klamką

- skręciłem jak się zwiększył ruch klamki

Może troszkę za bardzo nawet;)

sory za wprowadzenie w błąd. Coś przeoczyłem i myślałem, że odpowiadam w temacie o SLX665.

W hayesie nie zdejmuj pokrywki. Na górze klamki nad zbiorniczkiem wyrównawczym znajduje się mała śrubka na TORX T10. Odkręć ją i rozepchnij tłoki. Potem zakręć i umyj klamkę.

Woda wysycha, płyn nie. Poza tym płyn nie ma prawa wylecieć podczas rozpychania tłoków, chyba, ze zrobiłeś to na chama i ukruszyłeś tłok.

Nie ma szans nawet na 1km w suchych warunkach... wszędzie śnieg... nie orientujesz sie ile kosztuje taka uszczelka??

I czy zmniejszony skok klamki może mieć związek z wyciekiem?

Prawdopodobnie gdzieś w zacisku zbiera mi sie po myciu duża ilość wody i wypływa dopiero gdy postawie rower pionowo, a ten wyciek to może woda która została.

Mam forki wycieku wieczorem dodam to zerkniecie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...