Skocz do zawartości

[Amortyzator]Do ramy Rockrider 9.1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie odnośnie zmiany amortyzatora do w/w ramy. Obecnie jeżdżę na Marzocchi Z3 120 mm (chyba bo nie ma oznaczeń i kupiłem na alle...). Kto był na ostatnim zlocie to może pamięta. Trochę za mało ustawień ma ten amor , bo tylko wstępne ugięcie. Mam ochotę na trochę większy skok - coraz bardziej podoba mi się jazda w stronę enduro. Ostatnio na alle ... pojawił się z150 Marzocchi Z150FR (2051953924) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i trochę kusi, ale nie wiem czy to nie za dużo dla tej ramy ? Budżet to ok 800 zł. Myślałem jeszcze nad Manitou Minute, Rs revelation ale do tej kwoty ciężko coś upolować. Dzięki za wszystkie sugestie.

Z150 sobie odpuść. To jest za długi widelec do Twojej ramy i mocno upośledzi geometrię, poza tym jest dosyć ciężki.

Do tej ramy sugerowałbym max. 140mm skoku zresztą tyle w modelu 9.2, różniącym się jedynie osprzętem, umieścił producent.

Uderzaj w Revelation, Pike'a (posiada oś 20mm) albo Minute.

Oczywiście widelce ze skokiem 130mm też będą ok. Tu proponowałbym starsze modele Marzocchi (roczniki 2005-2007).

A jak ten amor do tej ramy - http://allegro.pl/magura-menja-130mm-nowy-enduro-pop-lock-i2051443172.html.'>http://allegro.pl/magura-menja-130mm-nowy-enduro-pop-lock-i2051443172.html. I co z porównaniem do RS revelation

http://allegro.pl/magura-menja-130mm-nowy-enduro-pop-lock-i2051443172.html - wklejam jeszcze raz bo odnośnik nie działa

Jeżeli zmieniać to na coś co jest ewidentnie lepsze czyli:

1. Oś 20mm
  2. Sprawdzony model
  3. Wiadomy serwis czyli uszczelki, jak rozebrać, złożyć etc. Póki co w ścisłej czołówce nadal siedzi MotionControl
  4. Najlepiej żeby to był znany i popularny widelec bo wtedy masz dużo informacji oraz łatwo znaleźć innego użytkownika i dopytać co i jak.
  5. Jeżeli używka to wyłącznie z możliwością zwrotu oraz nagranym serwisem na rozłożenie i sprawdzenia amortyzatora.

Przesadne masz wymagania choć słuszne. W praktyce to najważniejsza jest możliwość zwrotu bo dopiero po otwarciu wychodzi czy wałek czy ok.

Pike'a sugerowałem bo skokiem będzie w stanie się zmieścić ale z drugiej strony sztywna oś do tego roweru nie jest koniecznością.

Ta rama nie ma aż takich możliwości żeby się pakować w dodatkowe koszta związane z osią 20mm.

Słowem możliwości chodziło mi o zastosowanie. RR 9.1 to rama do XC ewentualnie do niewymagającej turystyki. Zwróć uwagę na skok tylnego koła (chyba 100 lub 120mm) Stąd nie wiem czy jest sens pakowania się w oś 20mm. Sztywność zdecydowanie większa co jest oczywiste ale jak pisałem w tej ramie to nie jest konieczne. Jak właściciel zmieni preferencje jazdy na prawdziwe enduro to zapewne to mu nie wystarczy i pójdzie w coś z większym skokiem, sam wiesz jaka jest kolejność rzeczy.

Czyli w ramach XC największa możliwa sztywność przedniego widelca jest niepotrzebna? Czy mógłbyś przedstawiać od jakiego skoku oś 20mm jest konieczne a poniżej jakiego jest fanaberią? Od jakiego skoku zaczyna się prawdziwe Enduro - 150mm?

Dla mnie kolejność jest zawsze taka sama: jak zmieniam amor i chce mieć większy skok oraz dramatyczną poprawę sztywności to szukam wyłącznie modeli z osią 20mm. Większa sztywność przodu ma same zalety a stary amor i stare koło można sprzedać tak aby zejść z kosztów przy zmianie.

Wiem, że 800 PLN to może być mało, ale napisałem to celowo aby dać autorowi do myślenia i zasugerować dozbieranie na coś co wraz ze wzrostem skoku utrzyma odpowiednią sztywność nawet jeżeli trzeba będzie zacisnąć zęby i poczekać parę miesięcy. Durolux były po ok 1200 PLN OIDP więc aż tak strasznie daleko do tego nie jest.

Dzięki bardzo za info. Skok tylnego koła to 120 mm. Myślę, że 130mm na przodzie to max do tej ramy. Pojawił się na aukcjach Manitou Minute ale używany. http://allegro.pl/manitou-minute-spv-100-130mm-i2057725819.html.. Myślę, że kwota 1000 zł jest zaporową i coś nowego będzie ciężko kupić, może właśnie ta w/w magura nie jest taka zła. Montują ją też do Rockridera 9.2 w Decathlonie. Prawdę mówiąc wolałbym zostać przy ośce 9mm a pike jest na 20 mm

Darujmy sobie niepotrzebną polemikę bo to jak zawsze nie ma sensu. Zostało już wystarczająco napisane by autor sam podjął decyzję. Jeżeli chodzi natomiast o sprzedaż koła w celu zmniejszenia poniesionych kosztów to sobie daruj. Koła w tym rowerze do wypasionych nie należą i sprzedaż jednego z nich niewiele zmieni (jak pójdzie za 100zł to będzie CUD, a na to bym nie liczył bo nowe w Decathlonach kosztuje około 150 zł).

Dudi wnioski są dwa:

- jak masz pieniądze na piastę i przeplot koła lub nawet na nowe koło to bierz widelec ze sztywną ośką 20mm

- jak nie masz tyle pieniędzy do zainwestowania to się nie przejmuj i bierz widelec bez sztywnej ośki przynajmniej oszczędzisz na wadze oczywiście kosztem mniejszej sztywności

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...