seraph Napisano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witam. Mam do kupienia okazyjnie używaną korbę 3 rzędową o największym blacie 52T. Obecnie mam korbę 48T, ale preferując jazdę szosową często na zjazdach nie mam już z czego dokręcić a "lekkie" przełożenia dosłownie leżą odłogiem bo praktycznie najmniejszego blatu korby nigdy nie używam. (mam kasetę 7 rzędową 11T min, więc tam już osiągnąłem minimum dla jasności) A moje pytanie jest takie czy bezwzględnie będę musiał wymienić razem z korbą przednią przerzutkę? A jeśli tak to co mógłbym założyć w rozsądnej cenie do tak dużego blatu i żeby jednocześnie obsługiwało 3 rzędy? Ogólnie też proszę o sugestie czy taki pomysł ogólnie ma sens i jak to się będzie sprawować. Dzięki z góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Powiedz jeszcze jaką masz przednią przerzutkę i ile zębów masz na każdym blacie w nowej korbie? Gdyż kompatybilność przedniej przerzutki można sprawdzić obliczając stosunek największej tarczy do najmniejszej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Obecnie mam korbę 48/38/28 a nowa będzie miała 52/42/32. A przerzutkę mam od nowości w rowerze który dostałem już jakiś czas temu więc wiem tylko ze to Shimano a jaki model nie mam pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Pod 7s to już takiej przerzutki łatwo nie znajdziesz ale na 8s albo 9s jeszcze coś się wyszuka np. FD-R443 https://cyklotur.com/x_C_Sz2.html?SZPT=T&PTIT=T&SZPT_PS1=T&PS11=r443*&PS31=wszystkie&PZTA=0 FD-2303 http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_przerzutka-fd-2303-SHIMANO__P_53220478-53010001__PZTA_1__PD_53010552.html Te dwie na pewno będą działać z potrójną korbą gdzie max to 52T Pamiętaj tylko aby kupić przerzutkę z odpowiednim mocowaniem i tym samym szerokością zacisku odpowiednią do twojej rury pod-siodłowej. Obydwie przerzutki są pod system 8s jako że łańcuch na 8 i 7 ma taką samą szerokość nie powinno być żadnego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Dzięki wielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.