bloody Napisano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Sorki, że w temacie skradzionych, ale to najodpowiedniejsze miejsce: Czy ktoś z was odzyskał skradziony rower? Czy w ogóle zgłaszacie kradzież roweru na policję? Przedwczoraj otrzymałem pismo z prokuratury Wrocławskiej o uznanie mnie za pokrzywdzonego przeciwko Piotrowi K. i innym - dokładniej otrzymałem coś takiego http://abfirm.pl/GT/prokuratura.JPG Odnośnie roweru opisanego tutaj: http://www.forumrowe...07-biale-opony/ Ktoś może wie w jaki sposób odzyskać rower albo pieniądze, jakie na ten rower przeznaczyłem? Ktoś przechodził przez coś podobnego? Co radzicie? Edytowane 24 Stycznia 2012 przez mrmorty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qsik Napisano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Masz na dole pouczenie o uprawnieniach. Nie zaszkodzi wstąpić jako oskarżyciel posiłkowy - będziesz na bieżąco o wszystkim informowany. Na pewno przydałoby się pogadać z prokuratorem czy będzie domagał się również obowiązku naprawienia szkody. Może pójść na łatwizne i uznać, że wystąpisz sobie z powództwem cywilnym po zakończeniu sprawy karnej ale ogółem jest to dla Ciebie dużo mniej korzystne. Więc jeśli on nie ma zamiaru to wystąp z powództwem cywilnym w postępowaniu karnym, a masz na to mało czasu Poza tym po rozmowie z prokuratorem będziesz wiedział czy Twój rower się odnalazł i ewentualnie jak go odzyskać. Bo jeśli się da to nie musisz się motać w postępowanie karne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Przede wszystkim musisz uzyskać status oskarżyciela posiłkowego. Składasz pisemko w sądzie rozprawy, forma nie jest istotna, ważne żeby była pisemna i żeby znalazły się następujące zapisy: sygnatura akt, imię i nazwisko pokrzywdzonego, imię i nazwisko oskarżonego, rodzaj popełnionego przestępstwa i podstawa prawna żądania o status oskarżyciela posiłkowego. Co na tym zyskujesz? Ano wiele, bo przede wszystkim będziesz uczestniczył w procesie na pełnych prawach, będziesz mógł zgłaszać wnioski dowodowe, zadawać pytania świadkom czy oskarżonym. To jest ważne jak jest sprawa o pietruszkę a prokurator jest znudzony rozprawą. Jakby rozprawa nie poszła po myśli możesz złożyć wniosek o uzasadnienie wyroku a później złożyć apelację. Jeżeli chcesz odzyskać pieniądze to musisz skorzystać z pkt.2 pouczenia, bo prokurator się tym nie zajmie za ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qsik Napisano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Jak najbardziej prokurator może wystąpić w akcie oskarżenia o nałożenie obowiązku naprawienia szkody. Pytanie tylko czy to zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saggi Napisano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Tak jak moi przedmówcy radzili: - wstąpienie do momentu odczytania aktu oskarżenia w rolę oskarżyciela posiłkowego ubocznego najbardziej korzystne dla zabezpieczenia wyniku sprawy - wytoczenie powództwa adhezyjnego w świetle art. 62 k.p.k., ewentualnie poczekanie na prawomocny wyrok karny i wytoczenie klasycznego powództwa cywilnego, w pozwie określasz wartość przedmiotu sporu na wartość roweru oraz innych kosztów które poniosłeś w związku z jego stratą albo powództwo windykacyjne o wydanie rzeczy tj. pojazdu o tyle o ile to jest możliwe Radzę zapoznać się z treścią art 49-70 k.p.k gdzie masz wszystko jasno wytłumaczone odnośnie twojej sytuacji procesowej. WAŻNE: DO AUTORA TEMATU ORAZ ADMINISTRATORÓW I MODERATORÓW FORUM Art. 5 k.p.k. § 1. Oskarżonego uważa się za niewinnego, dopóki wina jego nie zostanie udowodniona i stwierdzona prawomocnym wyrokiem. § 2. Nie dające się usunąć wątpliwości rozstrzyga się na korzyść oskarżonego. Z art. 5 wprost wynika zasada domniemania niewinności oskarżonego w związku z czym postuluje o edycję pierwszego posta i nazwanie oskarżonego Piotrem K. oraz zamazanie nazwiska na zdjęciu przedstawiającym zawiadomienie. Wszystko dla dobra autora jako pokrzywdzonego. Nie należy upubliczniać danych osoby oskarżonej, ponieważ akurat oskarżony wejdzie na to forum i przeczyta ten temat. Uzna, iż publikacja jego danych narusza jego dobra osobiste np. dobre imię etc. i autor będzie miał wytoczone powództwo o odszkodowanie bądź zadośćuczynienie z tego powodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloody Napisano 23 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Witam Wielkie dzięki za wszelkie informacje - musze przyznać, że jestem w szoku ilością informacji! Dzisiaj byłem w sądzie. Koleś - młody recydywista, w 3 teczkach jest kilkanaście rowerów, kilka małych fiatów i pobicie. Roweru nie ma, sprzedany za 150zł we Wrocku na jakimś targu, przyznał się w papierach. Wkrótce złożę papiery o oskarżyciela posiłkowego. Na forum prawnym próbuję się dowiedzieć o koszty prawnika. Podejrzanego już schowałem w pliku jpg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi