Dale Napisano 11 Stycznia 2012 Napisano 11 Stycznia 2012 Witam! Kupuję semi-slicki do jazdy po mieście i poza miasto tylko po asfalcie. Wcześnie miałem pełne slicki Authora 1.5, ale jednak oferują zbyt mało przyczepności na mokrym, szczególnie w koleinach i podczas wjeżdżania pod małym kątem na małe krawężniki 2-3cm (nawet na suchym puszczają, a nie zawsze da się wjechać pod kątem 90 stopni). Było kilka niebezpiecznych gleb ostatnimi czasy i uznałem że muszę zadbać o większe bezpieczeństwo, bo trudno przewidzieć że rower nagle się położy na prostej drodze po wjeździe w niewielką koleinę na mokrym (szczególnie po zmroku kiedy są one słabo widoczne). Dodatkowo staram się dawać przykład rowerzysty jeżdżącego bezpiecznie po drogach, a takie bezsensowne gleby w tym raczej nie pomagają. Cena niestety ma duże znaczenie, więc wybieram gumy z tych możliwie najtańszych. Upatrzyłem sobie oponki Kenda Khan. Są dostępne w różnych rozmiarach, mnie najbardziej interesuje różnica między 1.5 i 1.75, bo stawiam również na małe opory toczenia, a ta opona ma gładki środek przy jednoczesnym bieżniku na bokach. Czy warto wybrać wersję 1.75? Byłby większy komfort jazdy po nierównościach i przyczepność, ale nie wiem jak z oporami toczenia. Czy są znacznie większe niż w przypadku opon o rozmiarze 1.5? Nie wiem też czy bardziej bieżnikowany bok opony nie będzie się gorzej sprawdzał przy rozmiarze 1.5. Proszę o pomoc w wyborze
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.