.PaVLo. Napisano 11 Stycznia 2012 Napisano 11 Stycznia 2012 Witam. Potrzebuję złożyć nowe koła na sezon 2012. Moja waga z sezonie to jakieś 77kg. Koła będą używane do treningów oraz zawodów MTB, czyli muszą wytrzymać ostrą jazdę a zarazem być w miarę lekkie (~1600g). Obecnie ujeżdżam Mavic Crossride Disc i jestem z nich bardzo zadowolony, ale mają już za sobą koło 18k km i chciałbym w końcu zmienić je. Obręcze pod tarcze na 6 śrub a kolory to z przewagą czarnego, chociaż czerwone nyple czy szprychy też mogą być, jednak jest to drugorzędna sprawa .
dawid Napisano 11 Stycznia 2012 Napisano 11 Stycznia 2012 moze takie coś? http://daveo.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=205&category_id=5&option=com_virtuemart&Itemid=64&lang=pl
.PaVLo. Napisano 11 Stycznia 2012 Autor Napisano 11 Stycznia 2012 Kółka zacne, jednak powiedz mi, czy jest możliwość złożenia ich na czerwonych piastach ?. I jak z jakością tylnej piasty, chodzi mi o łożyska, czy nie za szybko łapią luzy, oraz bębenek czy kasety za bardzo go nie niszczą (będzie XT). No i czy moja waga nie spowoduje ich szybkiego zniszczenia.
dawid Napisano 11 Stycznia 2012 Napisano 11 Stycznia 2012 Jutro składam identyczne na czerwonych piastach. Kaseta XT nie powinna zrobić żadnej krzywdy. Tej piasty akurat nie testowałem, słabszy model przez zime był ujeżdzany i luzów nie złapał. Piasta jest dość dobrze uszczelniona, to łożyska powinny długo w niej służyć. Na pewno dłużej niż w novatecu 712sb
Rondel96 Napisano 12 Stycznia 2012 Napisano 12 Stycznia 2012 Podobne kółka są chyba w ofercie Bikestacji, a powiedźcie Panowie jak z ich sztywnoscią?, w odniesieniu np do maviców na ,,grubych" szprychach
dawid Napisano 12 Stycznia 2012 Napisano 12 Stycznia 2012 moim zdaniem od slr'ów będą sztywniejsze, ale to by trzeba było porównać bezpośrednio, ja ostatni raz SLR'ami bawiłem się 2-3lata temu i dla mnie to byla plastelina
.PaVLo. Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Napisano 13 Stycznia 2012 Po ustaleniu szczegółów, wybór padł na http://daveo.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=206&category_id=5&option=com_virtuemart&Itemid=64&lang=pl&vmcchk=1&Itemid=64 jednak na mocniejszych felgach ZTR Crest. Co do Bikestacji to jakoś nie ufam im do końca, są opinie, że kołka są źle złożone i szybko trzeba je centrować, a poza tym czas realizacji to może sięgnąć kilku tygodni. ps// Mam nadzieję dawid, że kółka które mi złożysz będą wstępnie rozprężone
dawid Napisano 13 Stycznia 2012 Napisano 13 Stycznia 2012 Tak będą, zawsze wrzucam ze 3-4 razy na centrownicę aż po rozprężeniu i wrzuceniu na centrownice nie będzie już żadnego bicia tensometrem badam wszystkie szprychy tak żeby nie było sytuacji że na krzyżu jedna szprycha jest o 20-30% bardziej naprężona od drugiej
.PaVLo. Napisano 20 Stycznia 2012 Autor Napisano 20 Stycznia 2012 Koła zamówione. Zestaw zmodyfikowany według własnych preferencji. Obręcze - ZTR Crest Piasty - Rival KDRS 500c i KDFS 700c Szprychy - Sapim Dlight Nyple - Sapim Alu czerwone Parę zdjęć od Dawida.
pomirot Napisano 20 Stycznia 2012 Napisano 20 Stycznia 2012 Trochę spóźniłem http://www.evanscycles.com/products/roval/traverse-al-disc-2010-wheelset-ec029582
tomassekk Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 Fajne koła, zastanwia mnie pewien fakt w Rivalach carbon, otóż carbonowy korpus piast a waga delikatnie większa niż Novateców
.PaVLo. Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Napisano 24 Stycznia 2012 Koła uległy nieco zmianie, wypadły karbonowe piasty i będą czerwone i całe aluminiowe Rival 922DR, które są lepiej uszczelnione a to jest dla mnie ważne, bo na maratonach często trafia się błoto. Także jak je będę miał to zarzucę parę zdjęć.
pomirot Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 Nowe modele mają jedną podstawową wadę - Zdecydowanie wyższą cenę
Mathiu Napisano 30 Stycznia 2012 Napisano 30 Stycznia 2012 Gdy już je przetestujesz, to się pochwal jak bardzo jest odczuwalna różnica pomiędzy mavicami a tym zestawem Hmmm takie miniaturki te zdjęcia...
.PaVLo. Napisano 30 Stycznia 2012 Autor Napisano 30 Stycznia 2012 Jasny gwint, sądziłem, że po kliknięciu otworzy się duże zdjęcie :/ Nie będę wstawiał ich drugi raz, za to dam link do albumu Nowe kola na 2012 - Imgur Co do sztywności to powinny być co najmniej takie same, ale pierwsza jazda dopiero za miesiąc lub jak warunki poprawią się na tyle aby zrobić pierwsze testy Piasty na razie to KDFS 700 i KDRS 500, jak okażą się niewystarczające to zmieniam na lepsze Najlepszy motyw to, że obręcze są tylko pod presta i muszę zaopatrzyć się w końcu w ten system, bo rozwiercać ich nie mam zamiaru
chickenowa Napisano 30 Stycznia 2012 Napisano 30 Stycznia 2012 Przyłącze się do wątku. Co sądzicie o tym zestawie? http://www.bikestacj..._38_102_128_302 Podobają mi się te koła oraz kolorystycznie do roweru mi pasują. Zapytałam już w BS o niebieskie nyple. Jednak niewiele jest informacji o kołach DT... Warto w nie zainwestować czy nie? Waga bikera 55-59 (w zależności od pory roku ) i podobno mało szanuje sprzęt. Po prostu odbija mi gdy mam pod sobą rower Wytrzymają, czy jednak coś innego kupić? Cena- tak w okolicach 1300zl... Nie chciałabym by mnie ta przyjemność więcej kosztowała.
Krzysi3kk Napisano 30 Stycznia 2012 Napisano 30 Stycznia 2012 Przy twojej wadze zdecydował bym sie na ten zestaw http://www.bikestacja.pl/kola-novatec-712sb711sb-tubes-alpine-laser-1382-p-5474.html?cPath=296_793_38_102_128_302
chickenowa Napisano 30 Stycznia 2012 Napisano 30 Stycznia 2012 Chłopak mi nie pozwolił kupić (czyt. odradza mi) tak lekkich kół bo mówi, że je rozwalę
Krzysi3kk Napisano 30 Stycznia 2012 Napisano 30 Stycznia 2012 Skoro Pixon tak twierdzi to bierz ten zestaw z DT. To ja nie wiem co Ty takiego robisz że przy takiej wadze niby popsujesz zestaw na laserach i Alpinach. Ten set jest bardzo popularny i znajomi co ważą dużo wiecej od Ciebie je chwalą i koła po 2 sezonach są nadal proste.
dawid Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 55kg to raczej ciężko zebyś je rozwaliła, chyba że wjeżdzasz na krawężniki z tyłkiem na siodełku bez dzwigania kół
chickenowa Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 Mam jeszcze trochę czasu na zastanowienie. Koła planuje zakupić w przyszłym miesiącu. Teraz budżet idzie na nowo siodło. Na razie trwają obrady czy może lepiej, zamiast DT jakieś koła UST-właśnie ZTR. Nie jestem zdecydowana bo nie wiem czy będę z tego korzystać. A może macie jakieś inne propozycje? Skłaniam się ku kupnie gotowych kół, np z bikestacji. Po wyliczeniu kosztów wyszło mi, że tak będzie taniej
Mod Team Pixon Napisano 31 Stycznia 2012 Mod Team Napisano 31 Stycznia 2012 ZTR to nie dla niej. Widziałem te obręcze u znajomych, którzy podbili je na lidze świętokrzyskiej, nie mówiąc już o tym jak jedna obręcz została uszkodzona po walnięciu bocznym. Masa rowerzysty większa, ale nieznacznie.
dawid Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 ZTR nie jest obręczą UST, jedynie łatwiej uszczelnić taką obręcz za pomocą opaski. Kolega z teamu DSR ujeżdza Podiumy mmx 65kg wagi, styl jazdy raczej agresywny, przejeździł golonke, mtb trophy i treningi, a jeszcze udało mi się tylne koło uratować i kolejny sezon będzie śmigać. Piasty shimano xtr padły po jednym sezonie. Ja bym na Twoim miejscu jak najbardziej skłaniał się w stronę ZTR crest. Sam dla siebie będę składał koła na crestach, a waga moze spadnie do 80kg i się nie martwię o to czy wytrzymają, złoże je jak należy i dadzą radę a styl jazdy jak na realia XC to mam ostry. Akurat uderzenie z boku jest dla koła najbardziej niebezpieczne
Placek Napisano 2 Lutego 2012 Napisano 2 Lutego 2012 Dawid oraz wszyscy zainteresowani Czy dali byście rade mi podpowiedzieć na co się zdecydować/ Potrzebuję zapleśc koła pod 29er FS - do jazdy XC.Przód pod OR15/ Ja+rower to 90kg Wstępnie kombinowałem nad mac424 FRM 333 na przód i tył no i piasty.. Novatec 811/712 Rival? A może szaprnąc się na Hope Pro II? chodzi opinia że piasty od 29 powinny mieć wysokie kołnierze - upierać się przy tym czy raczej to opinia teoretyków? zalezy mi na 6 śrubach, i łatwym serwisie, a to że 2 razy doroku trzeba będzie je przesmarować to nie problem, Karcherem piast nie myję
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.