tomekp20 Napisano 10 Stycznia 2012 Napisano 10 Stycznia 2012 Witam, nie znam się na tym za bardzo więc chciałem się was poradzić. Jeżdżę 30% asfalt 60% polne drogi-mój ulubiony teren 10% las. 2-4 razy na rok wyścig XC (w okolicy nie ma zbyt wiele piachu ale wyścigi zawsze są piaszczyste ) - tak rekreacyjnie żeby się sprawdzić. Rzadko jeżdze po błocie- trakcja na nim nie ma dla mnie znaczenia, oponki mają być specjalistami Szukam opon o małych oporach toczenia - muszą być szybkie, zwijane oczywiście, fajnie jakby ważyły mniej niż 600 g ale opory toczenia najważniejsze. Przyczepność jest na 2 miejscu jednak opona na przód ma być przyczepniejsza, można wtedy fajnie dokręcać na zakrętach . Szerokość to myśle 1.9-2.1. Przebijalność ma małe znaczenie - opony nie zobaczą w najbliższym czasie prawdziwych kamieni, ścieralność nie musi być jakaś wyjątkowa dobra, wystarczy dostateczna, nie niżej. oponki do 130 zł komplet Co sądzicie o tych oponach? podawajcie swoje propozycje Kenda Karma (50zł) -mój faworyt na tył. Kenda Kadre (60 zł) - byłaby na przód z karmą? jest sporo wolniejsza? Schwalbe racing ralph (85-90zł) - jako przyczepniejszy? od karmy byłby dobry na przód, na tył za drogi Schwalbe rocket ron (85-90zł) - typowa opona xc. dobra na przód jak z oporami toczenia w porównaniu do racing ralpha? Continental jakiś? speed king (65-75zł) Maxxis Crossmark (75zł) - niewiele wiem o tych dwóch i opona która mnie zafascynowała, tylko nic o niej nie wiem (chyba nikt na niej nie jeździ )- Maxxis Rendez (70 zł) tą miałbym na przód, bardzo przyczepna na zakrętach, tylko jak z oporami toczenia, czy ona należy jeszcze do tych szybkich? są tylko jakieś angielskie strony z opiniami do niej Mam nadzieje że się połapaliście. Więc mój faworyt na tył - Karma w dodatku mam ją za za 50 zł w sklepie niedaleko, na przód nie mam pojęcia, te co podałem to nie wiem która najbardziej by mi pasowała do stylu jazdy. Ceny są ze sklepu centrumrowerowe i bike-center. Linków nie podawałem bo licze że odpowiadający będzie znał te opony. Najważniejsza jest dla mnie szybkość na takich białych polnych drogach. Co myślicie o takich bardziej maratonowych oponach całkiem na ubity teren czy byłyby dla mnie dobre? Pomóżcie co wybrać. Co o nich sądzice? Jestem otwarty na inne propozycje. z góry dzięki
YgreK Napisano 10 Stycznia 2012 Napisano 10 Stycznia 2012 Ja tam osobiście bym polecił Continental Race King. Sam takie posiadam i jestem baaardzo zadowolony. Jeżdżę bardzo podobnie do Ciebie i opony w 100% sprawdzają się. Poszukaj na forum.. Jest pełno recenzji tych oponek. Do 130 zł zmieścisz się tylko z oponkami drutowanymi, ale nie są jakoś bardzo ciężkie.
tomekp20 Napisano 11 Stycznia 2012 Autor Napisano 11 Stycznia 2012 RK ogólnie dobre opony tylko lubią niskie ciśnienia (ja jeżdże 3.0-3.6 bar) i nijak się mają do przyczepności w zakrętach. Napisze o maxxisie rendezie dla wszystkich którzy tak jak ja nic onim nie wiedzieli. Otóż Rendez jest niesamowicie przyczepną na zakrętach oponą robioną dla jakiegoś fulla cannondale, nie jest produkowany przez maxxisa. Przeczytałem gdzieś opinię że spowalnia jak kotwica rzucona za burtę (z angielskiego forum) Teraz zastanawiam się nad kilkoma oponami: Na tył: -Kenda Karma 2.0 (rzeczywista 2.1) zwijana - realne 470-520g, 50zł -Maxxis Crossmark 2.1 drutowa - 630g, 55zł Na przód: Schwalbe Racing Ralph 2.1 zwijana - 510g, 90zł Maxxis Crossmark 2.1 zwijana - 510g, 80-90zł Maxxis Crossmark 2.1 drutowa - 630g, 55zł Tak wię grona się zacieśniło. Mam 3 wybory. Co wg was lepsze Karma czy drutówka maxxisa(chodzi o tylne koło). Lepszy Rara czy Crossmark i czy warto dopłacać do wersji kevlarowej w maxxisie? Poradźcie
afly Napisano 11 Stycznia 2012 Napisano 11 Stycznia 2012 Na tył brałbym Kende Karmę, a na przód rozważyłbym Schwalbe Nobby Nic.
tomekp20 Napisano 11 Stycznia 2012 Autor Napisano 11 Stycznia 2012 Też tak teraz pomyślałem że kenda jednak lepsza. Nobby Nic? Mógłbyś coś o niej powiedzieć? Nigdy nie miałem z nią styczności. Pewnie można się w zakrętach wykładać (to mi się podoba w niej) tylko jak z oporami toczenia? masz jakieś porównanie spowolnienia do RaRa na przykład?
tomekp20 Napisano 18 Stycznia 2012 Autor Napisano 18 Stycznia 2012 Oponki kupione. Karma za 50 i NN za 80zł Zakładam dopiero na wiosne. Obydwie leciutkie, w rękach nie czuje dużej różnicy wagi - chyba trafiłem na ciężką karmę i lekkiego Nobby Nica. NN wygląda na bardzo solidną oponę za to karma ma ścianki jakby z "papieru" - mi to nie przeszkadza. Temat do zamknięcia Dzięki za pomoc w wyborze
ToMaZz Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Zakładam dopiero na wiosne. Podziel się proszę wrażeniami
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.