Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] elixir r vs elixir 5

Linus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

szukam hamulców hydraulicznych, zdecydowałem się na avida i teraz dylemat brać elixiry r czy 5?

na allegro cena mniej więcej podobna

interesują mnie tarcze 180 przód i 160 tył, jeżdżę xc, moja waga to 85kg

od hamulców wymagam dobrej siły hamowania i niezawodności, który brać?

Napisano

Podłączam się do pytania kolegi. Też nurtują mnie różnice tych dwóch hamulców. Miałem przyjemność sprawdzić działanie obydwu i są bardzo podobne czucie w klamce jest identyczne. Jeżeli chodzi o siłę hamowania też wydaję się bardzo podobna niestety moje doświadczenie z hydraulikami nie jest za duże i tym samym nie mogę być obiektywny.

Trochę poszukałem i znalazłem :thumbsup:

[hamulce] AVID ELIXIR 5 czy ELIXIR R - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa

Napisano

Kolega jeździ na elixir 5 i ma podobną wagę do twojej, ja też na nich jeździłem mając 90kg i to nie są mocne hamulce, zrobił na nich 1400 km, pracowały z lekką tarczą ashimy 160/160 i może dlatego były takie słabe.

Napisano

Na seryjnych klockach przedni hamulec rzeczywiście nie zachwycał, ale po zmianie na czerwone koolstopy nie mam zastrzeżeń do siły hamowania. Ważę w granicach 85kg. Tarcze XT 160mm.

Napisano

E5 mają jeszcze większe luzy na dźwigni.

E5 często mają organiczne klocki(vs. metaliki w R)

E5 bardzo często nie mają banjo przy zacisku czyli regulowanego wyjścia przewodu. eRki też się takie trafiają, ale rzadko.

Napisano

Aby ustawić kąt wyjścia przewodu, należy minimalnie poluzować śrubę główną kluczem oczkowym 8mm o około 45-90* i przekręcić banjo w pożądanym kierunku. Następnie należy dokręcić śrubę główną z odpowiednim momentem, który można odszukać w instrukcji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...