Skocz do zawartości

[napęd 2x10] sram x.9 vs shimano xt dyna sys

Salvin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Osobiście polecam SRAMA, mam dokładnie taki sam napęd jak podałeś w linku, tylko, że w kolorze białym.

Cały sezon przejeździłem i jestem z niego zadowolony. Wcześniej jeździłem na Shimano i z tego co mogę porównać po całym sezonie to:

-genialnie działa w błocie, a Shimano już nie

-przerzutka przednia nie złapała luzów, a w shimano spore

-biegi wchodzą pewniej

-buty nie wytarły farby na ramionach korb :):)

Napisano

ja jeżdze osobiście na shimano i nie mam za bardzo porównania. Ale znajomy ciągle mnie namawia na zmianę osprzętu na Sram (pewnie coś w tym musi być).

Co do shimano to na pewno hamulce są warte uwagi. Reszta osprzętu to z opini innych wynika iż sram

Zgadzam się z opinią wyżej shimano nawet xt działa znacząco gorzej gdy jest błoto...

Napisano

Czyli jak rozumiem warto dopłacić 600 zł do napędu srama.

A jak jest z kwestią rozpiętości przełożeń? Czy napęd 2x10 nadaje się do jazdy po górach? Czy nie brakuje przełożenia żeby dokręcić na zjazdach albo odwrotnie czy wystarczy do podjazdu pod górę z dużym nachyleniem?

Napisano

W tej grupie co podałeś jest kaseta 11-36 i korba 39/26, też mam takie zębatki i nigdy mi nie zabrakło zębatek na jazdę pod górę i w dół. Ale może nie jeździłem po super mega stromych górach, tylko to co na Grabku i karpacz Golonki.

Według mnie warto dopłacić te 600zł do napędu srama. Sam przesiadłem się z Shimano na SRAM i teraz z ręką na sercu mogę powiedzieć, że wolałbym sram X.7 niż Shi XT.

Napisano

A jak jest z trwałością napędu?

Słyszałem, że łańcuch wymienia się co 400-500 km co nie powiem, ale trochę mnie zraziło oraz, że jak się zjedzie koronkę w kasecie (np. 11t) to trzeba wymieniać całą kasetę bo koronek oddzielnie kupić nie można.

Napisano

Miałem dwa łańcuchy po ponad 1000km, a kaseta bez problemu "przyjęła" teraz trzeci łańcuch, który póki co używam na trenażerze.

W 9 biegowych łańcuchach niby taka jest że są mniej trwałe, tak przynajmniej ludzie piszą w internecie, ale 10s w moim przypadku jest OK,

Napisano

A jak jest z trwałością napędu?

Słyszałem, że łańcuch wymienia się co 400-500 km co nie powiem, ale trochę mnie zraziło oraz, że jak się zjedzie koronkę w kasecie (np. 11t) to trzeba wymieniać całą kasetę bo koronek oddzielnie kupić nie można.

Z trwałością jest gorzej. Ale kto broni używać kasety XT i Campy C9 z manetkami i przerzutkami Srama ? Moim zdaniem to najlepsza opcja.

Napisano

Z trwałością jest gorzej. Ale kto broni używać kasety XT i Campy C9 z manetkami i przerzutkami Srama ? Moim zdaniem to najlepsza opcja.

Jeździłeś na 10-biegowych kasetach/łańcuchach SRAM?

Z mojego doświadczenia wynika:

SRAM 9 - są mniej trwałe niż XT 9s

SRAM 10 - są bardziej trwałe niż XT 9s - Kaseta sram 10-biegowa starczyła mi na jeden sezon i nadal jej używam na trzecim łańcuchu, przebieg ponad 2300km.

Kaseta XT 9-biegowa NIGDY mi nie przyjęła trzeciego łańcucha, a zmienia z tą samą częstotliwością.

Może to wynika, że zużycie rozkładało się na 9 zębatek a nie na 10.

Napisano

Jeśli sram to przerzutki i manetki, jeśli shimano to korby i hamulce - ja jestem takiego przekonania :)

Co do xt spotkałem się z kilkoma przypadkami gdzie po niekoniecznie dużym przebiegu sprężyna była luźna i nie dało się jej dobrze wyregulować.

Napisano

Należy dodać że jeszcze kaseta od Shimano, co już zostało wspomniane. Oczywiście mowa o 9sp. A co do hamulców to nie mieszajmy ich z napędem. Bo niekoniecznie musi być ani jedno, ani drugie. Ja bym żadnego nie kupił. ;)

Napisano

Niezgodzam się z opinią, iż kasety, korby i łańcychy Sram są gorsze niż Shimano. Jeździłem na osprzęcie oby producentów i mogę coś na ten temat powiedzieć, a nie kopiuję opinie innych, czy kolega kolegi jeździł i sie coś tam ..bleble....

Napisano

Też opieram się własnych doświadczeniach a nawet mam porównanie na bieżąco jeśli chodzi o kasety. W rowerze mojej Kasi jest PG990.

Napisano

M770 to było takie przeminęło z wiatrem - chyba nie było tak szybko zmienionej grupy jak ta... Nowsza już jest "podobno" lepsza. W X9 najsłabsze są manetki, reszta nawet kaseta trwałością bije XT. Niestety wadą kaset Sram wciąż pozostaje ciecie bebenków ( XT także tnie ale "tylko" ostatnie a nie po całości ) i waga. Zauważyłem jednak że wiele osób skarzacych sie na Shimano w błocie ma prostu źle założony kierunkowy łańcuch, co i tak nie zmienia faktu że Sram w tej konkurencji jest lepszy. P pozostaje kwestia ceny i w tym wypadku przy obecnych to X9 jest już po prostu drogą grupą i chcąc wydać na nią "parę" złotych warto rozważyć zakup albo już X0 albo XTR które obie kosztują po ok 3k bez hamulców a przeskok jakościowy jest ogromny. Jesli ma być "budżetowo" i jednak wciąz dobrze - bierz XT.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...