Skocz do zawartości

[koła] Do 3000, gotowy zestaw ZTR / składane na DT240

Tomash

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeszcze zależy co mamy na myśli mówiąc "lekkie".

Z perspektywy moich 85 kg bez plecaka, koła w granicach 1500-1600g są lekkie. Z autopsji mogę powiedzieć, że w tych granicach spokojnie da się nabyć koła sztywne i trwałe.

Mówię o tych http://www.eastoncycling.com/en-us/mountain/products/wheels/xc/ea90-xc-26

Jeżdżę na ich poprzednikach, czyli XC1 i mimo iż nie miały lekko, nie wykazują żadnych niepokojących symptomów.

Do rozważenia wrzucam też I9 http://beastiebikes.pl/bestiarium/display_product.php?pro=8&mod=11&id=79

Uprzedzając - tak wiem, że na rynku są lżejsze, że bikestacja to, a ktośtam tamto.

Ale IMHO 100-200 g na kołach nie czyni porażającej różnicy i jeżeli w zamian miałbym dostać większą trwałość i sztywność, to biorę większą trwałość i sztywność.

W obu przypadkach wadą są niestandardowe szprychy, warto od razu dokupić na zapas.

Napisano

za 950$ to można już kupić prawie 2 komplety kół o wadze 1500gram które na sztywność narzekać nie mogą i jeszcze starczy na zapasowe szprychy, łożyska i bębenki. Jedynie wizualnie są naprawdę dobre te Easton'y

Ja osobiście wolałbym urwać 100-200gram ;)

Napisano

Nie no, że składane są zazwyczaj tańsze to oczywista oczywistość.

Ale autor ma spory budżet, więc dlatego wrzucam.

BTW, XC90 wiszą na allegro za 2,5k PLN, a swoje XC1 ściągnąłem swego czasu z CRC za ok 1,3 k PLN.

Napisano

Hmmm to mam problem, a podobno żyjemy w czasach kiedy da się wszystko. ;)

Dotarło do mnie, że albo lekkie albo wytrzymałe. Będę rozważał kwestię.

A propo Cobalt-ów, sivydym masz chyba większy kontakt z nimi, a wszystkie opinie jakie odnalazłem o nich na forum są dość stare, jak byś/byście je ocenili?

Zastanawiają mnie też koła od Industry9. Prawdę powiedziawszy spotykam się z firmą pierwszy raz, ale ma bardzo entuzjastyczne opinie w sieci, choć musiałbym dołożyć sporo do budżetu (wersja ultralite, bo waga rzędu1600g w cenie 3400 w wersji XC w ogóle nie wchodzi w rachubę). Warto?

Napisano

Jak masz wątpliwości co do wytrzymałości, a szczególnie co do sztywności. To istnieje możliwość przetestowania kół u mnie. Będę jeździł na maratony ze stoiskiem i jeśli ktoś jest zainteresowany, ale niezdecydowany to będę miał kilka kompletów kół do testów które można wypożyczyć na zawody i przetestować ;) Jak również będzie można poczuć czy jest sens urwać te 200gram ;)

Napisano

@Tomash - o I9 możesz poszukać i popytać na emtb.pl, ewentualnie pogadać z ludźmi z Beastie. Znajomy, który je ujeżdża jest bardzo zadowolony, tyle że w jego przypadku trudno mówić o braku sztywności czy wytrzymałości, bo brał wersję AM. Piasta w każdym razie wygląda, brzmi i działa rewelacyjnie.

Easton też ;)

Napisano

Cobalty kupiłem jak tylko weszły na rynek i w sumie na przekór trochę niepochlebnym opiniom nt. padających bebenków ( chyba 2 czy 3 posty i tyle samo nt piast 240s uważanych u nas przecież za nieśmiertelne). No ale ludzie zza wielkiej wody to zupełnie inny świat ( gdzieś chyba nawet widziałem napis na ramie karbonowej w stylu "do not iron" ...). Generalnie jak raz przejedziesz się na piaście z tyloma punktami zazębienia to wsiadając na coś "zwykłego" ma się wrażenie, że łańcuch się urwał. Bardzo duże łożyska, banalne rozbrajanie piasty ( palcami ), szczelność i wygląd całości. Do tego przy wadze 1560 g masz sztywność kół 2 kg. Jedna wada - cena, 3k czy nawet 2,5k to dużo biorąc tylko pod uwagę wagę zestawu bo praktycznie za 1000 pln składasz koła tyle samo lub mniej ważące, ale już na pewno nie tak ładne, sztywne i trwałe. Szczerze to nie wiem z czym trzeba się spotkać na drodze żeby takie koło rozwalić bo i te szprychonyple są bardzo twarde. IN9 to bardzo podobne konstrukcja jeśli chodzi o szprychy, ilość zazębień to już kosmos po prostu - chyba aż 120 - tylko że oni dają "zwykłe" obręcze najczęsciej ZTR ale to na EU ( na stany widziałem nawet karbonowy set ) i też był zonk w czasie testu bB jak łożysko "się" zacieło i "samo" puściło. Zwykła obręcz to niestety znów taśma, uszczelnianie itd, w Cobaltach każdą oponę jesteś w stanie uszczelnić ręczną pompką ( przy wczesńiejszym zdjęciu dętki ) i z racji braku jakichkolwiek otworów, spawów itd sa bardzo szczelne. Ja lepszych kół nie miałem tylko że teraz do ramy mi kolorem juz nie pasują :(

http://www.ebay.com/itm/NEW-2011-Industry-Nine-i45-Wheelset-Gold-Hubs-Carbon-Reynolds-Rim-/170762735453?pt=Cycling_Parts_Accessories&hash=item27c2408f5d

a używane wystawił za 1000 usd

Napisano

Z I9 już się chyba wyleczyłem, po przeliczeniu ceny przy obecnym kursie dolara. :D Nawiasem mówiąc, Państwo z Beastie Bikes są wyjątkowo rzetelni, odpowiedź na e-mail otrzymałem rzeczową i to niemal natychmiast.

Cranki już w sumie od dłuższego czasu mi się podobały, ale jeszcze do niedawna byłem maniakiem lekkości więc je odrzuciłem.

Teraz sytuacja dramatycznie się zmieniła (masa, którą podałeś jest pewna?). ;) Czytałem gdzieś, że problemy dot. piast zostały poprawione w nowych modelach, więc jestem trochę spokojniejszy co do bębenków.

Napisano

Poprawione ale w 3 i 11, 2 ma zupełnie inną budowę jak się okazało. Ta usterka to pękanie materiału pod jedną z zapadek. Rozwiązano to zmieniając kształt z okręgłego na sześciokąt, gdzie zapadki mają więcej materiału "pod" sobą. Z tego co wiem była nawet możliwośc bezpłatnej wymiany tego bębenka... u nas obstawiam że sama zmiana kształtu już jest nowością a co dopiero ta "akcja" serwisowa. Plusem jest niska w miarę cena tej części i jej bezpoblemowa wymiana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...