Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] Jakie kupic?

CKamil

Rekomendowane odpowiedzi

Andrew czyli komplet SLX'ów jednak lepiej przemyśleć na rzecz powiedzmy klamki XT, zacisk SLX?

Bo na myśl o luzach słabo mi się robi, nie nawidzę tego...

no chyba że już kupić ten komplet slx za 600 tylko nie wiem czy się będzie opłacało dopłacać te +/-100zł

Gdzie znalazłeś SLX'a za 600zł?

Od siebie polecę Avid elixir. Mają dużą siłę, dobrą modulacje. W 5 mam mały luz na klamkach. I co najważniejsze niezależnie od pogody (temperatury) hamują tak samo, shimano u kolegi traci całkowicie modulacje przy niskich temperaturach. Do avidów bez problemu idzie zakupić części zamienne.

Ja powiem co o nich myślę.Jak działają są bardzo dobre itd. ale one działają bardzo krótko.szybko się coś w nich psuje a potem to tylko naprawy i kasa na części zamienne cie wykończy.

Unikaj ich jak ognia chyba że masz dużo kasy na naprawy.No ale skoro masz dużo kasy to czemu od razu nie kupić np formuli r1 tylko ładować w części zamienne do hamulca.

Shimano cie raczej tak nie zawiedzie.

Ja powiem co o nich myślę.Jak działają są bardzo dobre itd. ale one działają bardzo krótko.szybko się coś w nich psuje a potem to tylko naprawy i kasa na części zamienne cie wykończy. Unikaj ich jak ognia chyba że masz dużo kasy na naprawy.

Dokładnie to samo napisał gdzieś Andrew. Nie umiem teraz znaleźć tego posta.

I właśnie to sprawiło, że przestałem myśleć o Avidzie.

Ponoć Avid ma coś zrobić w kwestii jakości, tylko kto w to uwierzy?

No moja opinia bez dwóch zdań jest mniej obiektywna niz adrew gdyż miałem tylko jeden komplet tych hamulców.Ale mówię jak działało to super a jak się posypało to wszystko.

Dodam że miałem w tym czasie tylko jeden wypad w góry ale tam najbardziej mnie zawiodły.A odpowietrzanie takiego zdezelowanego sprzęta. :confused:

Całujcie po nogach :D:)

Poglądy się zmieniają jak się widzi, co się dzieje z Elixirami. 99% Elixirów, które do mnie trafiają nadaje się do kompletnego remontu. Kilka miesięcy temu jeszcze nie było to tak widoczne. Ale czas płynie, a sprzęt się zużywa. I to błyskawicznie zużywa.

Koszt regeneracji kompletu 2 letnich Elixirów R wynosi 300zł za części + robocizna czyli łącznie między 450 a 700zł. A przecież komplet nówek kosztował około 700zł...

Nowe avidy są tak sprytnie zrobione, że przez pewien czas pracują zupełnie poprawnie, po czym nagle dostają zapaści (patrz : pęka uszczelka w klamce, rozszczelnia się zbiorniczek wyrównawczy, wybija się gniazdo popychacza). Np. przez 1,5roku chodzą całkiem nieźle, po czym z dnia na dzień któryś zdycha. Nie pojawiają się objawy ostrzegawcze, przepowiadające - hamulec pada jak mucha, która wyleciała w mroźny dzień przez okno.

Jeśli ktoś się nudzi, może obejrzeć :http://www.youtube.com/watch?v=QPPW8KM7eEU

i na dokładkę : pewnie niewielu wie, że w hamulcach Avid Code z rocznika 2009/2010 często zapiekały się tłoczki w zaciskach lub puszczały uszczelki. Kiedyś można było zakupić zestaw tłoczków i uszczelek za jakieś 80zł. W momencie, gdy na rynku pojawiły się CODE2011, cena zestawu tłoczków wzrosłła do 195zł.

Płacić 390zł+200zł za robotę, żeby uruchomić zaciski w starych CODE ? Kpina, bo tyle kosztował jeden nowy hamulec. Czy to jest niewystarczający powód, by zaopatrzyć się w najnowsze hamulce ? Ależ tak, to doskonały powód. Nowe Code R można było nabyć za 1060zł.

Klient nie dość, że zamiast 400zł na części, wydaje 1060zł na nowe heble, to jeszcze za rok czy 2 lata zgłosi się na wymianę zużytych tłoczków w klamkach (koszt części 200, robota 150-300zł). Brawo Avid!

W tej chwili do Code 2011 dostępne są zestawy tłoczków i uszczelek za jedyne 65zł. Ciekawe tylko jak długo... Pewnie do czasu, gdy wyjdzie nowa generacja CODE z minimalnie zmienionymi zaciskami.

Jedyne Avidy warte uwagi, to te sprzed 2009 roku, czyli wszystkie Juicy. Szkoda tylko, że czas działa na ich niekorzyść - uszczelki niszczeją i trzeba je remontować, aby mogły odwdzięczyć się długą bezawaryjną pracą. Nowe zaciski są świetne i w połączeniu z klamką Juicy działają fenomenalnie, lepiej niż z oryginalnymi klamkami. Czy to nie dziwne ?

Ciekawy temat o elixirach ;)http://www.forumrowerowe.org/topic/105059-hamulce-jakie-wybrac-avid-formula/

Fiszu pierwszy raz serwisowałem zimą po kupnie nowych klocków ponieważ było za dużo płynu w układzie. Mój problem polegał na nieszczelnym układzie do odpowietrzania. Na szczęście udało mi się dorwać przewody i końcówki hydrauliczne i nie zdziwiłbym się jakby mój zestaw do odpowietrzania był lepszy niż org avida. Teraz hamulce śmigają jak trzeba :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...