Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] Jakie kupic?

CKamil

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka byłaby rozsądna tarcza na przód 180mm pod m596? Ciężko mi sprecyzować ile wypadałoby wydać na taką tarcze. Nie mam porównania. Nie chce wydać na nią grubo ponad 100zł. Ważne żeby się nie gięła. Moja waga to 70kg. Jeżdżę niezbyt ekstremalnie, może jakieś góry czasem w przyszłości.

Jaka byłaby rozsądna tarcza na przód 180mm pod m596? Ciężko mi sprecyzować ile wypadałoby wydać na taką tarcze. Nie mam porównania. Nie chce wydać na nią grubo ponad 100zł. Ważne żeby się nie gięła. Moja waga to 70kg. Jeżdżę niezbyt ekstremalnie, może jakieś góry czasem w przyszłości.

Ja uzywam sm-rt75 180mm na przodzie wlasnie z M596 i dziala znakomicie a chyba jest ciut tansza od sm-rt76.

Nie będę zakładał nowego tematu bo to nie ma sensu większego.

Chodzą mi po głowie plany wymiany moich hydraulików Shimano na coś lepszego (mam podstawowy model BR-495 bodajże).

Tj komplet na oba koła, przód 180, tył 160.

Co mi chodzi po głowie:

- Najnowsze SLX'y z radiatorkami i zmienioną klamką (a może raczej te starsze?)

- Nowe Avidy Juicy 7 (już wiem, że Elixiry i Cody odpadają)

- Co z nowymi Formulami, Hayesami, Hopami itp?

Zależy mi na tym żeby hamulec świetnie hamował i co ważne był bezawaryjny i tani w serwisie. Budżet jest płynny:)

Przeznaczenie AM.

• Mod Team

Kup nowe SLXy, sprawdzone i chwalone przez wielu. Bezawaryjne i tanie w serwisie. Starsze SLXy też złe nie są, ale nowszy model jest jednak trochę lepszy, możesz od razu kupić wersję z klockami metalicznymi (w przypadku 665tek standardowo jest żywica), a że cena zbliżona lepiej kupić nowsze.

Zacytuje wypowiedź naszego forumowego kolegi, myśle że dla większości znanego:

Juicy to bardzo dobre hamulce. Czasem trzeba je trochę dopieścić, za co potem odwdzięczają się świetnym działaniem. Są mocniejsze od SLX, przykro mi. I działają w zimie :)

Temat warty przeczytania http://www.forumrowerowe.org/topic/102512-hamulce-do-500-zl/page__view__findpost__p__965391

Pytanie czy to oryginały, czy ściągnięte z roweru, bo raczej to drugie. A to wiąże się z pytaniem, jakie są długości przewodów i czy pasują do twojego roweru ,bo będą cyrki. No chyba, że łatwo dostać przewód ;D

W sumie nie spojrzałem, jest pudełko, To raczej oryginały od dystrybutora.

Podpinając się pod temat - Mając do wyboru kupić nowe Deorki (na oba koła), czy XT, ze świadomością, że za różnicę w cenie można kupić dobre tarcze, na co byście się zdecydowali? Przyjmujemy, że jazda nie jest wyczynowa, ani za bardzo górzysta :) Hamulce nie będą nadużywane.

Czy może klamki XT, a zaciski Deore? Albo SLX z radiatorem?

P.

Klamki XTR. zaciski Deore!

Klamki Deore i SLX mają fatalny luz na klamkach. XT i XTR tego luzu już nie mają.

Sam mam składaki - klamki XTR 985 i zaciski SLX. Taki zestaw z przewodami kosztował 890zł. Sprawuje się rewelacyjnie, a jest tylko 20g cięższy od pełnego XTR

podobno formule to też dobre hamulce ale nie wiem jak będzie potem z dostępnością części , też zamierzam kupić jakieś heble i zastanawiam się nad tymi dwoma http://allegro.pl/formula-oro-jak-nowe-hydrauliczne-przod-tyl-komple-i2241922236.html i http://allegro.pl/hamulece-formula-rx-p-t-tarcze-najtaniej-avid-i2242330112.html

Formula oro mają świetną modulacje, wystarczająco dużą siłę i niską wagę, jednak w razie serwisuje bardzo drogie - wystarczy spojrzeć na cenę części zamiennych u dystrybutora - gregorio - http://sklep.gregorio.pl/pl/c/ORO/256. Do Shimano możesz osobno kupić zacisk, klamkę, przewód, nawet skracanie przewodu wychodzi taniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...