Authorkinetic Napisano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Witam, tej zimy i ja dojrzałem do kupna tarczówek, jednak rzecz jasna ogranicza mnie sprzęt i fundusze. Do rzeczy. Poszukuję tylniego hampla(przód brak piasty z mocowaniem) do jazdy po Suwalszczyźnie no i od czasu do czasu w górach. Uwagę moją początkowo przykuły Avidy elixir 5 które kumpel mi chce obchnąć za 350 zł jednak z tego co się tutaj doczytałem nie jest to rozsądny wybór, chwalicie shimano jednak chciałbym się dowiedzieć jak do tego mają się inne hample takie jak hayes, formula, magura? zamierzam kupić używkę do 300 zł, ewentualnie za 400 komplet jeżeli takowy znajdę. Na co wzrócić uwagę przy kupnie hamulców? Kumpel miał shimano slx i nie był zadowolony, teraz kupił formuly Oro 24 komplet za 400 zł i jest bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 To może niech kumpel da Ci się przejechać na k24 żebyś sam ocenił co Ci pasuje. Ja kupując hamulec zwróciłbym największą uwagę na bezawaryjność(shimano 5 pięter nad avidem)) i ergonomię klamki(tu avid nieznacznie wygrywa). Podejrzewam, że każdy hamulec będzie wystarczający pod względem siły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Authorkinetic Napisano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 A jak jest z bezawaryjnością np hayesów stroker trial? http://allegro.pl/hayes-stroker-trail-komplet-tarcze-avid-hayes-i2049327752.html Na co zwrócić uwagę przy kupnie używanych hamulców, oczywiście poza tym co zawiera komplet i zużyciem klocków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Hayesów się nie kupuje, zwłaszcza używanych o niepewnej przeszłości. Do znudzenia będę polecać shimano. Nie oczekuj ode mnie innej odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Authorkinetic Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Nie oczekuję innej odpowiedzi tylko chcę zgłębić swoją wiedzę zanim dokonam stosownego wyboru. Dlatego chciałbym wiedzieć dlaczego np. odradzasz hayesy i "ich się nie kupuje, szczególnie używanych"? W hamulcach, ponieważ kupuje używane najbardziej zależy mi na bez awaryjności, a z tego co zdążyłem się zorientować to w starszych modelach shimano różnie z tym bywa, natomiast w tej dziedzinie Formula jest potentatem, ale oczywiście mogę się mylić dlatego pytam czy moja teoria jest słuszna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Hayesów nie kupuje się używanych bo są tanie i mocne, czyli bardzo często są kupowane do DH i zajechane/zepsute sprzedawane w stanie "bardzo dobrym" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Andrew, czekam na zmianę avatara;) Pamiętam jak polecałeś często Avida, a teraz zwrot o 180 stopni. Oczywiście nie mam nic przeciwko, tylko krowa nie zmienia zdania. Lepiej zmienić zdanie niż brnąć dalej w swoich poglądach, olewając zmieniającą się sytuację Jakiś konkretny przypadek tak szybko Cię obrócił czy to wynik dłuższych obserwacji? A do tematu, może warto poszukać SLX m665? Jak się do nich mają polecane deorki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Zmieniła się opinia bo zmienił się Avid. Kiedyś to były dobre hamulce. Bez ingerencji mechanika znającego się na rzeczy nowy avid jest g. wart. Minęły 3 lata odkąd przestały być produkowane dobre hamulce. Teraz miała być jakaś zmiana, poprawa jakości, poprawa trwałości. Było dużo szumu, lekki litfing i A. liczy, że ludzie się na to rzucą.... Avatara nie zmienię, bo jestem bardzo zadowolony ze swoich hamulców (przód hybrydowy J7+Code, tył pełne J7). Bez wahania dumnie i pysznie mogę stwierdzić, że niewielu z Was ma lepsze heble Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 W związku z tym ja mam takie pytanie. Na moim nowym rowerze zostały założone Hayes Stroker comp 180/ 180 mm czy mam obawiać się jakiś komplikacji z tego powodu ? Wcześniej jeździłem na bb5 i były totalnie bezawaryjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProBiker Napisano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 a moze takie http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=2287&&id_pod_kat=121&&id_kat=5 ja je mam i jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 15 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Nieopłacalne. 29pln więcej i można kupić nowszy model, który jednak jest lepszy: http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=6241&&id_pod_kat=121&&id_kat=5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 No właśnie, co jest lepszego w tym 2012? Bo jeśli chodzi o estetyke, to chyba dla mnie starsze są ładniejsze. Dlaczego shimano wróciło do starego usytuowania tłoczka w klamce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 w 596 jest mechanizm servowave wrócono do poprzecznego ustawienia tłoka, aby móc umieścić oś obrotu dźwigni bliżej kierownicy, tak jak w avidach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gugool Napisano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Przeczytałem temat od początku i jeden z moich faworytów został już wymieniony( Shimano slx m666). I teraz pytanie czy warto dopłacić do modelu xt m785. Jakie są różnice między tymi hamulcami? Dodam, że jestem w stanie dopłacić do droższych hamulców, jeśli są one lepsze. Rowerem często wyjeżdżam w góry oraz jeżdżę maratony u Grabka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Jesli chodzi o dzialanie to raczej roznicy szczegolnej nie wyczujesz zeby nie powiedziec ze zadnej. Ale jesli chcesz nacieszyc oko i dostac pare punktow lansu to bierz XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielony3 Napisano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Jesli chodzi o dzialanie to raczej roznicy szczegolnej nie wyczujesz zeby nie powiedziec ze zadnej. Ale jesli chcesz nacieszyc oko i dostac pare punktow lansu to bierz XT. Witam, chciałbym zapoznać się z Waszą opinią na temat Deore LX ST-M585 Dual Control, jeżeli temat był już poruszany, to przepraszam za odgrzewane kotlety, dokładnie chodzi mi o trwałość, i serwis, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 18 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Mam zacisk 585, wcześniej z oryginalną klamką, obecnie z SLX 665. Jak dasz metaliczne klocki hamuje bardzo dobrze, ale w moim przypadku wymiana klamki na nowszą z Servo Wave znacznie poprawiła pracę i siłę hamulca. Hamulec ogólnie mało awaryjny, uszczelki można w razie czego tanio dorobić, ale jak klamka padnie trzeba kupić nową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielony3 Napisano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Witaj sznib, rozumiem, że doświadczyłeś tej awarii, skoro dokonałeś tych zmian. Czekam właśnie na moje klamoheble (używane). Czy są jakieś typowe objawy, które poprzedzają zepsucie tej klamki? Z tego co się orientuje, to jest to już stary model, i chyba nowych nie ma już w sprzedaży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 18 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Tak, zacisk lekko mi się pocił, tak że zostawały ślady po oleju na klockach, wymieniłem uszczelki i chodzi cacy Jednak tego LXa kupiłem używanego i nie wiem ile wcześniej jeździł, drugi hamulec, Deore 535 kupiłem nowy i 3 sezony przejeździł bezawaryjnie. Klamki wymieniłem bo 665ki lepiej działają i lepiej wyglądają . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gugool Napisano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Witam, Byłem już napalony na zakup XT m785 Trail, lecz znalazłem Avidy Juicy 7 w cenie 309 zł. Są to jednak dwa przody. Czy da się(po zmianie przewodu i obróceniu klamki i zmianie adapteru) zamontować ten hamulec na tył. Jeśli tak, to czy opłaca się kupić Avidy w cenie 618zł za kpl. z tarczami 160mm, czy jednak kupić XT za 799zł bez tarcz i adapterów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Juicy 7 ma dwustronną klamkę więc problemu nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Witam, Byłem już napalony na zakup XT m785 Trail, lecz znalazłem Avidy Juicy 7 w cenie 309 zł. Są to jednak dwa przody. Czy da się(po zmianie przewodu i obróceniu klamki i zmianie adapteru) zamontować ten hamulec na tył. Jeśli tak, to czy opłaca się kupić Avidy w cenie 618zł za kpl. z tarczami 160mm, czy jednak kupić XT za 799zł bez tarcz i adapterów. Możesz spokojnie zaoszczędzić ok. 200zł (o ile nie nie ma znaczenia kilka gram więcej) kupując zamiast XT BR/BL-M785 np.SLS BR/BL-M666, bo to podobne hamulce np. ze względu na moc i budowe. Natomiast osobiście zrażony jestem co do usterkowości i problemów serwisowych (odpowietrzanie) hamulców Avid-a i chyba nie jestem odosobniony takim przekonaniem. Moje nowe Elixir-y CR poległy- przód po pół roku a tył po nie całym roku od daty zakupu,gdzie po naprawie i wymianie bebechów(uszczelek w tylnym zacisku oraz tłoczków w obu klamkach)wymusiły taką mą opinie o produktach Sram-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozbujnik Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Zastanawiam się, czy nie kupić hamulców tarczowych hydraulicznych, ze względu na to, że wymieniam koła, a chcę białe obręcze i pod V'ki jest z nimi problem... Chciałbym, aby te hamulce były możliwie bezobsługowe oraz, żeby nie trzeba było z nimi jeździć co chwila do serwisu. Hamulce chcę, aby były nowe. Które byście polecili, chcę się zorientować jaki będzie mniejwięcej koszt hamulców na jedno koło. Jak pytałem w różnych sklepach rowerowych, to w jednym gościu mówi, że ok 250zł na koło w innym, że ok 350, a w jeszcze innym, że conajmniej 600zł.... więc już trochę zgłupiałem . Jeżdżę dużo po mieście, czasem jakieś wypady do lasu itp, ale bez żadnych bardzo ostrych "zabaw". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 1 Kwietnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Kolego, tematów podobnych było ostatnio sporo, warto zacząć od poczytania. Skrótowo, za 400pln z hakiem kupisz Deore596: http://allegro.pl/hamulce-deore-br-bl-m596-komplet-p-i-t-2012tanio-i2215898303.html do tego tarcze i adaptery w najtańszej wersji ok. 100pln i masz za ok. 550pln wszystko. Do Twoich zastosowań hamulce w zupełności wystarczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozbujnik Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Dzięki za odpowiedź i wybacz, że poszedłem na łatwizne, ale jestem chory i w zasadzie ledwo przytomny jestem... A co sądzisz o hamulcach avid elixir 3, w dobrej cenie mogę je mieć. Czytałem gdzieś, że hamulce shimano nie działają zbyt dobrze przy ujemnych temperaturach, jak to jest ? Chciałem, żeby hamulce miały białe przewody, jednak nie mogę tych shimano znaleźć w takim zestawieniu. Duży to będzie dodatkowy koszt jakby coś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.