stawek Napisano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Zaniedbany rower – od czego zacząć ? Witam. Jako, że w temacie rowerów jestem jeszcze zielony chciałbym was prosić o pomoc. Mam zamiar poprawić jakość paru podzespołów, a jeśli będzie potrzeba to niektóre wymienić. Tak wygląda rower na dzień dzisiejszy. Wszystkie części fabryczne. Wiem, że nie wygląda on najlepiej no ale od czegoś trzeba zacząć, póki co chęci i zapał jest Pierwsze co rower dostanie to oczywiście sztyce. Jako że budżet trochę ograniczony będzie to Amoeba Borla lub używka Thomson elite. Wybór jest oczywisty z tym, że wybór zależy od tego ile wydam na całość roweru. Pierwszą sprawą która mnie irytuje są szczeliny pomiędzy rączkami, a manetkami przerzutek. Zobaczcie sami: Jak mogę to wyeliminować, gdy dosunę te gąbki jak najbliżej to i tak jakaś szpara jest i wystają tam jakieś plastikowe ząbki od strony manetek. Druga sprawa, odstająca guma przy manetce: To jest już po prostu „zmęczenie materiału” czy jest coś od środka co jakby przytrzymuje tą gumę? W prawej rączce jest wszystko ok, a ta lewa jakaś taka bardzo elastyczna. No i kolejna kwestia również związana z manetkami. Niby nie przeszkadza to w użytkowaniu ale nie podoba mi się to, mianowicie zakres maksymalny w obie strony nie mieści się jakby w tej skali na manetce. Na zdjęciach zobaczycie sami o co mi chodzi. Mogę to jakoś nastawić ? Uprzedzając wasze opinie dodam również, że rower dostanie nowe opony race king 2.2 oraz licznik Sigma BC 1009. Proszę o pomoc odnośnie powyższych pytań, oraz o składanie własnych propozycji co do zmian. Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę, że przy waszych sprzętach jest to zabytek no ale chciałbym jednak sprawić aby wyglądał i funkcjonował on lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Najpierw wymień amorka na jakiegoś SR lub RST Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Najpierw wymień amorka na jakiegoś SR lub RST Myślałem o tym ale na moja wagę żeby kupić dobry amor to trzeba sporo kasy dać :/ Moja waga to 104kg. Jeżdżę głównie po nawierzchni asfaltowej (70%) i ścieżkach leśnych (30%). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Ja przy takiej wadze bał bym się na nim jeździć szczególnie bez amorka moim zdaniem warto by było zainwestować np w sr suntour raidon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Dlaczego byś się bał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Przy 104KG może sie złamać nie wiadomo co to za amor a tak jak kolega radzi taki amorek na pewno się nie złamie jedynie że bd skakać czy coś w tym stylu Ile kasy możesz przeznaczyć może napęd 3x8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 jak zamierzasz napęd kupować to koniecznie inwestuj w 9biegowy np alivio nowe jest w przystępnej cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Szczerze powiedziawszy to nie brałem tego pod uwagę. Jaki byłby koszt kompletu tzn. wszystkiego co potrzebne tego napędu ? Pierwsze co wezmę teraz pod uwagę to amor i sztyca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 naped z 400zł sztyca jaki rozmiar a co do amora to pewnie 1" sprawdź jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi333 Napisano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Jak masz wymienić napęd 3x9 +amor to chyba lepszym rozwiązaniem będzie kupno całego roweru.Takie moje zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 To chyba napęd w przyszłości. A jaki skok amora ? Będę rozglądal się za suntour raidon. Andi333 chyba masz rację, bo w porównaniu do ceny tego roweru to za napęd i amor wyjdzie drugie tyle. Z drugiej strony nie chciałbym go sprzedawać bo to prezent urodzinowy od matki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 80mm/100mm raidon ok 400zł tylko jaki rozmiar sprawdź szer. rury sterowej wew. tego amora co masz teraz Całość w moim wykonaniu kosztowała by cie z 500-600zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Całość tzn co w ta cenę wliczając ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Raczej rowerem tym nie szalejesz 3x8 ci wystarczy to twierdze że ta napęd amorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 9 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Przecież widać wyraźnie na zdjęciach że wideł tu wchodzi na 1', a Wy mu Raidona radzicie... Jedynie jakiś XCM można szukać, pod 1' nic porządnego nie kupi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Amorek http://allegro.pl/1-amortyzator-mtb-sr-suntour-xcm-v3-czarny-i2033413295.html Korba http://allegro.pl/korby-truvativ-x-flow-42-34-24-175-mini-isisokazja-i2036247771.html Przerzutka tylna http://allegro.pl/przerzutka-sram-x-3-dlugi-wozek-204g-i2043031847.html Kastet + Łańcuch http://allegro.pl/zestaw-shimano-hg40-kaseta-lancuch-spinka-8-rzedow-i2030375157.html manetki http://allegro.pl/sram-trigger-x4-3x8-biegow-nowe-manetki-przerzutek-i2046493794.html + Jakieś części jeszcze ok 500zł Sory źle sie wyraziłem 500zł wyremontujesz go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Sznib mówisz o SUNTOUR XCM ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Albo RST ale to szit XCM lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Ok poczekam jeszcze na opinię innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj Napisano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Ja bym radził oprócz sztycy kupić również siodełko. Bez niego nie będzie się wygodnie jeździło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 no zaleca się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 9 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Moim zdaniem nie opłaca się inwestować w ten rower 500pln. za te pieniądze kupisz używany rower na amortyzator z rurą 1 i 1/8, np: http://allegro.pl/rower-gorski-ktm-country-kola-26-i2026355245.html i z czasem będziesz mógł sobie wymienić amortyzator na np. właśnie Raidona, bo to dobry wideł za rozsądne pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 siodełko mam co do tego używanego roweru to jaki byłby sens kupowania go skoro i tak musiałbym w niego inwestować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 9 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 W zasadzie to nie musiałbyś bo tam masz amortyzator na poziomie tego, który do obecnego musiałbyś dopiero kupić. Jednak gdybyś w przyszłości chciał sobie sprawić lepszy amortyzator nie będzie problemów, natomiast pod 1' nic lepszego niż tanie Suntoury/RST czy spinnery nie kupisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Ja sie zgadzam z kolegą wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.