Skocz do zawartości

[picowanie] Jak często myjecie rower?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja najczesciej jak za oknem pada deszcz, w domu nie ma co robic to sobie moje malensto muskam delikatnie sciereczka w wszytskie miejsca - bez skojarzen :(

Napisano

Wezyk, woda puszczona na ogrod i 20- 30 minut gruntownego czyszczenia a potem tylko szmatka przetrzec pozostalosci i smarowanko :)

Napisano

ja to jakiś porąbany jestem :eek: :lol: tak mów moja żona :wink:

rowerek jest czyszczony po każdej jeździe ...

z uwagi na to że mieszkam w "blokach" nie mam możliwości podłaczenia węża ogrodowego i umycia go w "normalny sposób"

dlatego też za każdym razem mokra szmatka i "jechane" .... potem wycieranie do sucha ....

oststnio zamiast mokrej szmaty, której wadą jest ciągłe latanie i spłukiwanie brudu używam... [ z dobrymi ] skutkami "mokrych chusteczek" takimi pakowanymi w plastikowe torebki...

soł ... praktycznie rower [ właściwie to 3 ]zawsze jest wypucowany

Napisano

A ja tak średnio raz na dwa tygodnie robię keliemu gruntowny bober: Najpierw sprężonym powietrzem przedmuchuję dokładnie napęd (zwłaszcza w kasecie i wózku tylnej przerzutki zbiera się taka czarna masa ze smaru, kurzu, błota i komarów :) ). Jeśli w kółka wózka czy w kasetę wkręcone są jakieś włosy czy linki wędkarskie :angry: rozkręcam i wyjmuję. Później spryskuję napęd finishlinem i wycieram do sucha po kilku minutach. Jak się z tym uporam myję rowerek wężem albo wodą z płynem i szmatą - różnie i suszę pistoletem na powietrze.

Na końcu wszystko dokładnie wycieream na sucho, woskuję ramę, smaruję wszystko, reguluję i do garażu.

Jak się ubłoci to częściej go myję i smaruję, nawet codziennie, ale pez takiego picowania. A łańcuch smaruję co jakieś 100km, jak zaczyna szumieć.

Może to i przesada, ale taki zadbany rowerek przyjemniej się serwisuje i nie kusi żeby cośtam zrobić później, bo na razie rower brudny i się nie chce grzebać w syfie. :)

Napisano

staram sie umyć rybaka po każdej dłuższej jeździe,

mieszkam w bloku, ale na szczescie na parterze - nie tzreba sie martwić, ze sie kogoś zalewa ;-),

tak więc wiaderko, gąbką i jazda...

pozniej -> odtłuszczacz... suszenie, smarowanie i juz.

i tak w kółko...

ps. sąsiedzi dziwnie na mnie patrzą jak mnie tak czesto widują ;)

Napisano
Raz w tygodniu w zupełności wystarczy. Nie ma co przesadzać z picowaniem bryki.

dla mnie raz w tygodniu to przesada ;] (nie pisze o sytacjach wyjatkowych)

Gość kamoreks
Napisano

Po każdej jeździe jak na razie czyszcze...ale mam nowy rower więc taka mała choroba.

Napisano

Ja po każdej (albo przed następną) jeździe czyszczę tylko golenie i uszczelki amora (papierowym ręcznikiem i wykałaczką :D) Dzisiaj cały rower wytrę z kurzu, napędu chyba nie będę ruszał bo dobrze chodzi.

Napisano

Podobnie jak Cookiesrulez po każdej wycieczce szmatką rower z kurzu wycieram. Napęd co 70 km średnio takim fajnym środkiem do mycia maszyn rolniczych; pryskam nim na napęd a piana spływając zbiera cały smar. Cały rower dokładnie przy okazji mycia napędu. I to by było na tyle.

Napisano

Ja nie myje z założenia. Chyba że muszę dostać się do jakiejś części która jest wybitnie uświniona. Brudny rower odrobinę mniej przyciąga niepożądaną uwagę...

Napisano

ja co około 3-4 tygodnie, chociaż ostatnio jeżdżę na wybitnie uświnionym :( lepiej się na takim czuję :)

edit:

ale o napęd dbam lepiej:)

Napisano

Zaczarowałem żonę :wub: i proszę ... :wink:

5wviog42nnjqczynm.jpg

dała się namówić B) na takie cuś

Oczywiście jej też umyłem ... :blush:

Zaczarowałem żonę :wub: i proszę ... :wink:

5wviog42nnjqczynm.jpg

dała się namówić B) na takie cuś

Oczywiście jej też umyłem ... :blush:

• 2 tygodnie później...
Napisano
:) praktycznie po kazdej jezdzie myje calutki rower + dokladne picowanie napedu :!!: gdybym tego nie zrobim rower po kilku wypadach przypoinal by potworka z bagien :) heh :!!: dodam ze kazdy wypad to 95% drogi blotniste-lesne, szutry itp. :!!: w srodku lata jak jest sucho i nie ma blota to myje tylko rame a naped tak pobierznie goraca woda z plynem do mycia naczyn :!!: ogolnie im bardziej dbam o rower tym dluzej mi posluzy :!!:
  • Mod Team
Napisano

cann! nie do końca masz rację z tym, że im bardziej dbasz tym dłużej posłuży. Jak będziesz przesadnie dbał i za często szorował to też może zaszkodzić.

Napisano

właśnie skończyłem mycie rowerku ...1,5 godziny,

raz w w tygodniu gruntowne mycie ( z napędem) ale ja tygodniowo robie jakieś 200 km

• Mod Team
Napisano

Moje czyszczenie sprowadza się głównie do pucowania napędu, chociaż przeważnie jest to po każdej jeździe jeżeli stan wizualny na to wskazuje

Napisano

zimą prawie po każdym powrocie do domy rower lądował w wannie

Przysznic jest koniecznością by zmyć sól ZIMA STRASZNIE ZJADA ROWER ;)

Obecnie rower ląduje w wannie tylko po deszczu i błocie

Prysznic a nie karsher by woda nie wlazła gdzie nie potrzeba

Do dokładniejszego mycia używam motorexa do usuwania rozplaskanych owadów :mrgreen:

Usuwa resztki smarowidła z kasety oraz czarne po klackach hamulcowych z obręczy

Napisano

Czyszcze rower gdy jest potrzeba(po rajdzie- gdy wyglada strasznie lub troszke mniej strasznie:P) lub gdy nie mam zupelnie nic do roboty i nachodzi mnie chec na myju-myju>>>bike'a :) Wtedy go myje i smaruje konkretnie, wyglada jak nowy..O i bylbym zapomnial, pasta polerska swietna sprawa ;)

Napisano

Rower lekko przecieram szmatką przed każdym wyjazdem a pożądnie go myje raz w tygodniu, no chyba że trzeba częściej :P wiadmo jak to jest z tą pogodą. Raz na dwa mieśiące staram sie wypolerować go troche pastą polerską, efekty po polerce są świetne :(

:D pasta polerska :question: a do czego Ty ja uzywasz :question:

do polerowania?

Napisano
:( spoko poprostu ja tez kiedys uzywalem pasty polerskiej do wyszlifowania kanalow wlotowych i wylotowych w cylindrach od MZ i Jawa i do wielu tym podobnych rzeczy :!!: tyle ze sa rozne grubosci pasty albo Wy uzywacie jakiejs innej :!!: to napisz dokladnie o jaka paste chodzi moze wyprobuje :!!:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...