Skocz do zawartości
  • 0

Buty SPD do 300zł

Gość Siymia

Pytanie

Gość Siymia
Napisano

Hej :D

Przymierzam się do kupienia butów SPD. Będą to moje pierwsze buty tego typu, pedały będą raczej na pewno pd m540.

Mianowicie... nastawiłam się już psychicznie na Diadory x-country comp w fajnej cenie (289zł) - mieszczą się w cenie, mają ponoć w miarę sztywną podeszwę i posiadają klamrę. Dzisiaj podczas przeglądania ofert na znanym portalu aukcyjnym natrafiłam na Louis Garneau terra grip ich zaletą jest ich wygląd, podobają mi się, cena też niezła, ale nie mają klamry.

Nie jeżdżę jakoś hardcore'owo na rowerze, ale wolałabym kupić od razu coś w miarę dobrego, niż obnosić się za kilka miesięcy z zamiarem kupienia nowej pary butów z wyższej półki... Które buty polecacie? Ewentualnie jakieś inne modele w cenie do 300zł (nieznacznie też może przekroczyć)

Pozdrawiam

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Siymia
Napisano

Nie lepiej kupić lepsze pedały (oczywiście jeżeli masz taką możliwość) a gorsze buty?

Pedały pd m540 zbierają lepsze recenzje aniżeli 520... więc nie rozumiem? Wolę chyba lepsze buty:)

Gość Siymia
Napisano

Odpisałam gdzieś, ale wcięło w otchłań...

Czytałam opinie, że pedały m540 są lepsze od m520-ek więc zdecydowana jestem już na ten model.

Nęka mnie wątpliwość, czy te 3 rzepy są naprawdę tak tragiczne pod względem trzymania stopy względem butów z klamrą? Pytam, bo butów z 3rzepami do wyboru jest sporo...

• Mod Team
Napisano

Jeśli się nie ścigasz to trzy rzepy są w zupełnosci wystarczajace.

Poza tym sztywna podeszwa nie każdemu pasuje- z jednej strony poprawia przekazanie energii, z drugiej stronu utrudnia chodzenie.

Napisano

Na harpaganie było widać jak osoby które miały buty z trzema rzepami poprostu po pewnym czasie w deszczu i blocie zaczeli pomału je gubić... Jak ja szukałem to mówili abym kupił juz z klamrami. Sam mam M087 i jestem z nich zadowolony

Napisano

Co do samej jazdy to ważniejsze są dobre buty niż dobre pedały.

Wiele lat byłem wrogiem rzepów a zwolennikiem sznurówek i rzepa bądź rzepów i klamry. W zeszłym roku nabyłem "szybkie" buty do pracy - szybkie po zapinane na trzy rzepy, a mi często rano przed wyjściem do pracy ani w pracy nie chce się bawić w zapinanie butów. Kupiłem shimano shm 077, podstawowy model spd. Z katalogu wynika że podeszwa jest stosunkowo "miękka", 5 punktów na 12 w podanej przez producenta skali.

Buty są bardzo wygodne w czasie jazdy i w czasie chodzenia, praktycznie tak wygodne jak typowe "paputy" turystyczne. Miałem wiele różnych typów butów, obecnie też sidi eagle ale jeśli mam szybko podejmować rano decyzję które ubrać wolę zdecydowanie shimano :) Przy mojej wadze 75 kilo nie odczuwam elastyczności podeszwy ani też zarzucanej przez wielu wąskości buta która podobno jest cechą shimano (nie miałem do tej pory takiego typu butów shimano jedynie turystyczne). Mam w pracy styczność z dużo droższymi i teoretycznie lepszymi butami bontragera, przymierzałem się do nich i mimo super hiper konstrukcji czy specjalnych wkładek są dla mnie niewygodne.

Żeby przedłużyć życie rzepów najkrótszego najbliżej nosa buta nie rozpinam wcale - nie jest to potrzebne do zakładania i zdejmowania, pozostałe po zdjęciu buta pozostawiam w pozycji "otwartej". Kto uznaje że same rzepy to mało może kupić trochę wyższy model z klamrą.

Napisano

Chciałam w butach na rower tylko jeździć a nie chodzić w nich ;) Wiadomo, różne sytuacje się zdarzają :)

Fajne buty specialized są na 3 rzepy w fajnej cenie. Pytanie tylko czy nie zacznę żałować tych rzepów a ściganie, mam nadzieję gdzieś w tym roku wreszcie wyhaczyć :)

Napisano

Ja tak samo jak Tobo kupiłem Shimano m077 przejeździłem na nich cały sezon, a precyzyjnie mówiąc nie tylko przejeździł, ale i sporo przeszedłem (nie raz byłem zmuszony do nie najkrótszych spacerów w tych butach). Same rzepy są nie naruszone i trzymają się idealnie niezależnie od warunków pogodowych, jednak cały but stracił trochę na sztywności, ale wydaje mi się, że jest to spowodowane chodzeniem, a nie nisko jakością produktu. Jeżeli wybierzesz klamrę to musisz pamiętać, że może się ona uszkodzić i koszt naprawy będzie dużo większy niż przy rzepach. Tam nie ma problemy z wymianą, jest tania i zrobi Ci to każdy szewc.

Co do pedałów to mam PD-M520 i rzeczywiście nie są pozbawione wad, strasznie szybko złapały mi luzy lecz są o niebo lepsze od M505 z wyższymi modelami nie miałem do czynienia.

Dla wymierności wypowiedzi, mój zeszłoroczny przebieg to ok. 3000 km

Pozdrawiam

Napisano

Od pół roku jestem szczęśliwym posiadaczem butów shimano m087. Świetnie trzymają stopę, dzięki dwóm rzepom i klamrze, są sztywne to fakt, ale w nich się jeździ a nie chodzi :) A jeśli chodzi o podejścia są całkiem wygodne i mają protektor z przodu podeszwy i na pięcie, który ułatwia wdrapywanie się pod stromizny. Do tego wszystkiego świetnie się prezentują. W zeszłym roku kupiłem je za 275 pln z przesyłką na alle.

Polecam !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...