Fenthin Napisano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Witam Z racji tego, że suport w moim rowerze wyzionął ducha, jestem zmuszony do zakupu nowego. Jasne, mógłbym kupić kolejny suport Truvativa, ale... po dzisiejszej inspekcji roweru doznałem szoku. Oryginalny GXP zwyczajnie zardzewiał po niecałym sezonie. Fakt, dostawał mocno po tyłku, ale aż tak szybkiej śmierci się nie spodziewałem. Uszczelnienie od strony napędowej rozpadło się, stąd pewnie całe zamieszanie. Skoro jednak i tak muszę wymienić, chcę spróbować czegoś innego. Problem w tym, że o ile zamienników do Shimano trochę jest, na Allegro w przypadku Truvativa znalazłem tylko kilka: First Accent BB-EX Accent BB-EX PRO I w zasadzie to tyle. Pora na pytania. Czy ktoś używał tych suportów First, jak z jakością i wytrzymałością? Druga sprawa, czy BB-EX PRO różni się czymś szczególnym od "zwykłej" wersji? I analogicznie, jak z jakością i wytrzymałością? pozdrawiam Fenthin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Wkłady accenta w wersji podstawowej to kiszka raczej. W moim znalazłem chrupiące łożysko gdy rozgrzebałem pukający wahacz. Podobno pro został poprawiony. Jeśli suport wytrzymał rok to jak na suporty shimano/truvatiwa to chyba całkiem nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Widzialem FIRST i zwykłego Accenta w częściach. Gówno do kwadratu. Żadnego uszczelnienia poza własnym łożyska (2RS). Pro to nieznana mi konstrukcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Czyli trzeba będzie pomyśleć nad tym Pro. @tobo Pół roku. Konkretnie od 27 maja. Co najciekawsze, nic nie chrzęściło, tyle tylko, że zaczął się słabiej kręcić. A w środku sama rdza i błoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Ja od kiedy padł mi mój nie reanimowałem korby jednakże uważam, że przed jakąkolwiek jazdą trzeba zdrowo posmarować łożyska i bardzo pilnować co tam się dzieje. O ile korba GxP jest fajna to jednak ten system za długo nie żyje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 11 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Zobaczymy. Ale czy jakikolwiek system z zewnętrznymi łożyskami żyje długo? A alternatywy brak. Suport zamówiony, może przeżyje dłużej. Temat do zamkniecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Zdaje się, że Shimano ma się nieco lepiej w tym względzie... Pamiętaj żeby dać znać jak wyszło i koniecznie sprawdzić czy łożyska mają smar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.