dejv666 Napisano 18 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Witam. Jestem na zakupie tarczówek do XC. Które bedą lepsze?? Chodzi mi o porównanie obu hamulców, bez patrzenia na ich cene. Jak sie ma siła, modulacja, niezawodność, ewentualnie serwis i dostępnośc częsci :] Z góry dzięki za wszystkie wypowiedzi :] Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIC Napisano 18 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Na zadnym z nich jeszcze nie jezdzilem ale czytajac opinie bral bym magure. A tak pozatym hayes jest bardzo oklepany. Jak znasz angielski wejdz na mtbr.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agentprowokator Napisano 18 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Ja jestem uzytkownikiem magur ogólnie.. mam Martę, Louise i kilka HSów. Z Hayesami bardzo niewiele miałem do czynienia, ale wiem ze obie firmyrobią bardzo dobre hamulce. MAGURA plusy Polecałbym wzgledu: - na ich niewielka masę, Hayesy sa przy nich klockami. - jak dla mnie ładniejszy design - uzywana mozna w dosc przystepnej cenie kupic, łatwo sie je dosc remontuje. Minusy: - cena, to przedewszystkim wali na twarz - drogie w exploatacji NOWE czesci zamienne, rżną dystrybutorzy jak za zboze HAYES plusy: - Hayesy sa tańsze w exploatacji, jesli chodzi o płyn, to do nich moge kupić za 4krotnie mniejsza cene niż do Magur - praktyczniejsze w uzywaniu ze wzgledu na klamki które mozna z lewej na prawą sobie przerzucic i na odwrót - cena, nowe są na pewno tańsze od Magur, a ze wzgledu na oklepanie jak juz poprzedni rozmówca wspominał mozna je nowe lub ciut uzywane kupic w bardo przystepnej cenie, nawet ponizej 400PLN. Minusy: - masa, wiekszosc Hayesów przekracza pół kilo, tak więc masz najczesciej ponad kilogram hamulców Podsumowanie, skoro na kasie i oszczedzaniu ci nie zalezy to brał bym na twoim miejscu Magury Marty SL, kazda z nich wazy ponizej 330gr, a jezeli rozwniesz na kasie ci nie zalezy i na masie, to brał bym Hayesy jakiś najwyzszy model Carbon (nie moge przypomniec sobie nazwy). Klamki Magur chyba nieco łagodniej działają od Hayesowskich, to taka moja uwaga osobista Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Putek Napisano 18 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Kolega dejv666 pyta o Magure Louise a nie o Marte SL. Róznica wagowa między Hayesem 9 a Loiuse to 30g a jeśli chodzi o cene to ponad 500 zł różnicy. Ja jeżdże na Hayesach 9 xc i sprawują się bardzo dobrze. Modulacja wyśmienita siła hamowania też super. Koło można zablokować jednym palcem (na płaskim). Serwis bardzo prosty, ale nie wiem jak z cześciami wymiennymi bo jeszcze nic nie wymieniałem:P, ale klocki i przewody bez problemu w mkbike'u czy innym sklepie. Nie wiem jak z Magurą bo nie jeździłem na niej także nie moge nic powiedzieć. Ja polecam Hayesy ponieważ nie są drogie, hamuja bardzo dobrze modulacja też ok. Kupując hayesy masz zaoszczędzone 1000zł. Ew. pomyśl nad El Camino który jest w cenie Louise'a, nad Magiem i hfx 9 carbon. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIC Napisano 18 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Kupując hayesy masz zaoszczędzone 1000zł. Ew. pomyśl nad El Camino który jest w cenie Louise'a, nad Magiem i hfx 9 carbon. Pozdrawiam http://www.allegro.pl/item85538732_nowe_ha...awde_warto.html Tutaj masz caly komplet louisy za 1000zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 18 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Osobiście przymierzam się do Hayesów 8" i żadnyej magury bym nie brał. Ale mnie akurat nie zalezy zbytnio na masie (freerideówka..), a raczej na niezniszczalności i skuteczności. W tych ostatnich kwestiach hayes wypada b. dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agentprowokator Napisano 19 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 ja swego czasu uzywałem Grimece sys 12 @ 203mm tarcza, tez byłem zadowolony z pancernosci i hamowania, ten hamulec bede niedługo sprzedawał, bo zamorduję SiDa takim heblonem ten hamulec mozna kupic za niewielkie peniadze teraz i całkiem tani w exploatacji, trzpienie do zniwelowania luzów w klamce, sprezynki od klocków, adaptery sa za grosze, ciezko coprawda z okładzinami, ale ładtwo dorobic samoróbki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweł żurek Napisano 19 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Moja opinia jest połowicza używam HFX 9 z tarczami 16cm nie znam Magury. HFX jest niezły ale bez przesady nie ma zbyt wielkiej różnicy w porównaniu z Vkami XT czy Avid SD 7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejv666 Napisano 19 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Skłądam nowy rowerek noi własnie z V`ek zrezygnowałem, teraz mam dylemat na temat hamulców, jesli Hayesy mialby by podonie hamować jak dobre v`ki to nie ma sensu ich kupowac. MAGURA plusyPolecałbym wzgledu: - na ich niewielka masę, Hayesy sa przy nich klockami. - jak dla mnie ładniejszy design - uzywana mozna w dosc przystepnej cenie kupic, łatwo sie je dosc remontuje. łatwo czyli nie ma problemu z np odpowietrzaniem, zmiana częśći, a jak z ddostępnością częśći. I jeszcze jedno,Magury są na olej czy DOT 4?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 19 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Magury są na olej. Tak w kwestii wyjaśnienia (żebyś się potem nie zdziwił): Praktycznie wszystkie tarczówki (szczególnie z małymi tarczami) hamują z porównywalną siłą do dobrych v-ek. Oczywiście gdy jest sucho. Zaletą tarcz (jedną z zalet) jest brak zależności (lub bardzo niewielka zależność) działania od warunków pogodowych. Teraz w kwesii części zamiennych do Hayes'a: są praktycznie na każdym rogu, w każdej budce z piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbike Napisano 19 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Witam Dla Forumowiczów para hamulców HFX-9(203mm) tylko 719zł z przesyłką pozdrawiam Adi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DENI Napisano 19 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 wszedzie te HD a gdzie sie podzialy hfx9 dla crossowek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejv666 Napisano 19 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 No cóż, myśle że na siłę narzekał nie bede, moje stare TREKTO z okładzinami PROMAXa przy 30 km/h wyrzucały przez kiere:D ;) . Ale modulacji to one nie miały :/ Tarcze to przyszłość i mysle ze modulacje to one będą miały znakomitą w stosunku do TREKTO i PROMAXA, i nie ma chyba co inwestować w V`ki Single DIgit czy XT. A co do części do Magur to nadal nie wiem jak to jest, bo kolega napisał: Minusy:- cena, to przedewszystkim wali na twarz - drogie w exploatacji NOWE czesci zamienne, rżną dystrybutorzy jak za zboze ale nadal nie wiem czy są one ŁATWO dostępne?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajuwookierun Napisano 19 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 a ja mam hayesa na przód z 203 i jestem bardzo zadowolony:) Co prawda szkoda ze nie poczytalem wczesniej o tym że mój amortyzator (manitou six) nie będzie chciał dlugo współpracować z takim heblem i łapie luzy powoli, ale co tam jeszcze działa:) ale co do części to mam problem bo 3 tydzień szukam adaptera pod tarczę tył 203 i nie mogę znaleźć w sumie do sezonu jeszcze daleko ale śniegi zaczynają puszczać i kto wie... w ogóle to jakbym wiedział że to tak hamuje to bym to przemyślał bo do mojej jazdy to mi potrzebne tarcze 203 i takie hebla równie bardzo co baletki:). Ale hamują fajnie i kozacko wyglądają. Klamki sprawiają wrażenie nie do zaania. Ale wkurzające jest to że niby regulacja klamki od kiery jest łatwa (malutki imbusik) to dość łatwo się przybliża. 1 tydzień machania klamką i znowu trzeba ją podkręcać. przynajmniej u mnie. Ale hebelek fajoski. Polecam ale nie do sixa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 26 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Jak komuś zależy na wadze to zawsze pozostaje ultra drogi Hope . Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
birdman Napisano 3 Marca 2006 Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 a nie lepiej kupic deore 535? sporo tansze a porownywalne jak nawet nie lepsze od tych hayesow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajuwookierun Napisano 8 Marca 2006 Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 przypuszczam że wątpię żęby były lepsze:). IMHO brzydsze są dość wyraźnie:) Aczkolwiek to akurat kwestia gustu. Ja mam hayesy i są suuuper. Przy moich 60kg koło staje dęba w każdych warunkach (203mm oba). Tylko po kiego wała mi to w Warszawie? Ale to już inna historia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejv666 Napisano 14 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Po dłuższych przemyśleniach kupiłem jednak Hayesy. I jak na razie jestem zadowolony Siła ogromna modulacja też extra (to moje pierwsze traczówki) Dzięki za wszystkie porady. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Putek Napisano 14 Marca 2006 Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Według mnie bardo dobrze zrobiłeś, ja już na tych heblach śmigam rok i działają za...iście. PozdROWER Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajuwookierun Napisano 14 Marca 2006 Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 good choice! ja śmigam drugi sezon i jest wypas:) oby Ci się dobrze sprawowały! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.