Salvin Napisano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Detaliczna cena za speca w edycji s-works jest wyższa niż Ninera: http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBCProduct.jsp?spid=62056&scid=1100&scname=G%C3%B3rskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloom Napisano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Stumpjumper 2011 w wersji 21' z gumową osłonką i o ile dobrze pamiętam 17g zaciskiem - 1832 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 ceny ninerow to juz w ogole jakis komos... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uraz Napisano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Trzeba pamiętać, że to są amerykańskie marki i dla obywatela USA wydanie 800$ na ramę speca ze sztycą thomson-a to tak jak dla Polaka kupić Accenta Peak i sztyce boplight. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo001 Napisano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 mam pytanie odnośnie wkładu suportu do ramy stumpjumpera 29er; jest w systemie press fit (PF30 BB,)z którym dotychczas nie miałem do czynienia - macie może jakieś do polecenia - czy Shimano XT SM-BB91-41A będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jareklodz Napisano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam, zakupiłem taką ramkę razem ze suportem/korbą Aerozine z ceramicznymi łożyskami, oczywiście używka z konkretną liczbą km ale w zestawieniu z SLX'em (poprzednia korba) różnica gigantyczna (w cenie niestety też) ale polecam z czystym sumieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uraz Napisano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 czy Shimano XT SM-BB91-41A będzie ok Nie będzie pasował. Shimano nie robi suportów ani pod BB30 ani pod PF30. Jeśli chcesz używać korby z ośką 24mm w tej ramie (np Shimano) to musisz kupić suport PF30 dowolnego producenta i dodatkowo adapter zmniejszający średnicę z 30 do 24 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo001 Napisano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Dzięki. Dokładnie takich informacji dokopałem się w necie. Cóż trzeba będzie jeszcze parę złotych dołożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo001 Napisano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 press fit to by było to: http://www.ebay.pl/itm/SRAM-Truvativ-BB30-Press-Fit-30-Innenlager-XX-X0-X9-/260894924118?pt=Sport_Radsport_Fahrradteile&hash=item3cbe8c9d56#ht_688wt_954 no i potrzebna by była jeszcze korba 3x9 - tu prosiłbym o poradę, lub przejście na 2x10 SRAM x9, np z poniższą korbą: http://www.ebay.pl/itm/Guarnitura-Sram-X9-2-2-Grey-Nero-Grigio-BB30-175mm-corone-42-28-Calotte-non-/150737394110?pt=Ricambi_per_biciclette&hash=item2318a619be#ht_3705wt_954 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leo2 Napisano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) Nie musisz szukać na ebay. Proszę bardzo na allegro: http://allegro.pl/su...2056443602.html i możesz zakładać dowolną korbę Shimano HTII lub: http://www.rowerowy.com/czesci/wklady_suporty/truvativ_bb30 i zakładasz korbę Truvativ/Sram GXP Edytowane 29 Stycznia 2012 przez leo2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszB Napisano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 no i potrzebna by była jeszcze korba 3x9 - tu prosiłbym o poradę, lub przejście na 2x10 SRAM x9, np z poniższą korbą: http://www.ebay.pl/i...e#ht_3705wt_954 Proponowałbym przejście na 2x10 w wersji SRAMa, jak dla mnie spięcie dwóch przełożeń z przodu z kasetą 11-36 jest w zupełności wystarczające, i nie ma co się bawić już w systemy 3x10. Przełożeń nie brakuje, mniej wachlowania przednią przerzutką, niższa masa, same zalety Musiałbyś się tylko zdecydować na liczbę zębów z przodu, ja osobiście mam zestawienie 38/24, i przełożeń nie brakuje zarówno na asfaltach jak i przy podjeżdżaniu ostrych górek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LoveBeer Napisano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 3x nie ma sensu z innego powodu - tarcza 42/44 w 29-erze to bezsens, bo to tak jakby miec 47/49 w 26-ce. sens mialoby moze gdyby zrobic 3-ke z przelozeniami powiedzmy 20/28/36, tyle tylko ze to teoria, bo ani zaden producent nie robi czegos takiego, ani w domu nie daloby sie tego zrobic (bo tarcza 28 musialaby byc na srodku, a wiec rozstaw srub nie pusci) lepiej poleciec wieksza kaseta z tylu, a 2 przelozenia na przodzie wystarcza, malo tego, beda znacznie bardziej ergonomiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo001 Napisano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 dzięki za odpowiedzi; Dzięki leo2, niby szukałem na allegro i w sieci, ale jak widać "przeoczyłem" - na razie zostanę przy tym rozwiązaniu z adapterem. A już szukałem po sklepach w USA - co nieco znalazłem podobnych rozwiązań, no ale to tam nie tu; Dzięki adapterowi będę mógł składać rower w kolejności, czyli koła są( mavic 719), rama(jest), amor (raczej rok), napęd i reszta raczej przyszły (akurat go trochę zużyję - mam rocznego slx, więc trochę szkoda się z nim rozstawać). No i świat stał się piękniejszy, a teraz idę pogłaskać ramę, póki jest taka śliczna, bez ryski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leo2 Napisano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) Nie ma sprawy trzeba pomagać w biedzie, takim szaleńcom jak Ty, gotowym wydać 3500zł na ramę aluminiową. A myślałem że ten 1300, który dałem za Rocky Mountain Vertex 29, a teraz nie bardzo stać mnie na resztę bajerów (suport, przerzutka, stery) to było za dużo Edytowane 29 Stycznia 2012 przez leo2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo001 Napisano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Taaak..., sam się zastanawiam czy aby nie przekroczyłem tej cienkiej linii zwanej szaleństwem . No bo kto mądry nie dość, że kupuje takie ramy to do tego jeszcze pedałuje w miejscu przez 2h. . (a jak to moja pociecha określa - tata jeździ po piwnicy, ale nie tak po całej, tak w miejscu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plan Napisano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Hej, jest dobrze, lepsze to niż palenie fajek a powiedz, czy na tym bg fit testowałeś też 17.5"? I czy na L nie masz problemu z przekrokiem? To jest coś, co mnie najbardziej w specu ht martwi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszB Napisano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 (edytowane) Moim zdaniem z przekrokiem nie ma problemu w tym modelu, posiadam ramę w rozmiarze 21" i jestem spokojny o to co najważniejsze dla mężczyzny No bo kto mądry nie dość, że kupuje takie ramy to do tego jeszcze pedałuje w miejscu przez 2h. . Bardziej szaleni są tylko ci co kupują rowery złożone na takich ramach (czyli np. ja), żeby pedałować na nich przez 2,5h w miejscu (jak na razie rekord na trenażerze ), ludzkie szaleństwo nie zna granic Edytowane 30 Stycznia 2012 przez TomaszB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo001 Napisano 30 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Hej, jest dobrze, lepsze to niż palenie fajek a powiedz, czy na tym bg fit testowałeś też 17.5"? I czy na L nie masz problemu z przekrokiem? To jest coś, co mnie najbardziej w specu ht martwi... Z mojego bardzo skromnego doświadczenia przekrok w 29er jest inny mniejszy niż w 26''. Cały poprzedni sezon przejeździłem na Author Instinct 29er 19'' na martonach:Bikemaraton i Powerade Susuki MTB. Zaliczyłem rózne upadki, przeloty przez kierę, salta, ale nigdy nie uszkodziłem sobie moich cennych klejnotów i nie miałem problemów z zeskakiwaniem. Czemu nie 17,5'' też się zastanawiałem, ale u mnie wyszedł problem źle dobranego siodełka - było za wąskie i wchodziło mi pomiędzy kości kulszowe (a nawet dalej...) co powodowało u mnie złą pozycję. A 17'5'' byłoby przyciasne. Nie no 2,5h ... , . A i mały update, w stumjumperze nie bez powodu jest napęd 2x10, a nie 3x10, Przy korbie na trzy blaty ostatni byłby o 1mm od widełek, więc żadnych adapterów, tylko nowy napęd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plan Napisano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Ok, dzięki. Jeszcze kilka rowerów mam na celowniku, ale sj jest w pierwszej trójce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo001 Napisano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 (edytowane) W ostatni weekend poszalałem na nowym rowerku, fakt, że nie w górach tylko po lesie, ALE.... było zaje..e. Nareszcie rower reagował na każde muśnięcie kierownicy. Z radości mało się nie rozpłakałem ,he he Mam tylko porównanie do Author Instinct 2011. Wywaliłem masę kasy i w tym roku już nie kupię szosy, bo oszczędności poszły w speca. ALE NIE ŻAŁUJĘ, Mogę powiedzieć, że jednak Spec to Spec. Rowerek to rama stumjuper 29er 2012, generalnie osprzęt sram x9, hamulce slx (ich charakterystyka mi odpowiada), koła mawik disc 719 -waga jakieś 11,6kg. Niżej z wagą byłoby za drogo, to już jak wygram w TOTKa. A i dziękuję tym którzy pomogli mi wiedzą na forum i nabial za zarażenie Specem. Edytowane 7 Marca 2012 przez Pablo001 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi