Skocz do zawartości

[rama] Cube ltd team 20" / Pure carver 160 20,5'

Kajmar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak jak w temacie, duży dylemat, wymagający niezwłocznego rozwiązania. Wybieram pomiedzy tymi dwoma rowerumi:

http://allegro.pl/wyprzedaz-pure160-deore-xt-rama-52-cm-i2027435962.html

http://allegro.pl/cube-ltd-team-20-okazja-i2029429774.html

W pierwszym przypadku kusi sama marka, jednak zniechęca osprzęt - ta kwestia zdecydowanie na korzysc pure (tak mi sie przynajmniej zdaje - korba xt/ m552. roznica w sztywnosci raczej jest. Poza tym hamulce Hayes Ryde/ Avid Elixir R). Generalnie to skłaniam sie raczej ku jakości niż szpanerskiemu znaczkowi na ramie (to też dobre :) ), jednak problemem jest rama. Moja długość nogi to 90 cm, wrost 184cm, waga chyba nie gra roli (78kg). 20' a 20,5" ? Dodam, że zależy mi także na zwinności. Polskie niziny nie stwarzają dobrych warunków do skakania, ale takim rowerem po prostu lepiej mi się jeździ (w tej kwestii też bez przesady). Po prostu do tej pory używałem 20" i rower wydawał sie troche ociężały (merida matts 40). 19" wydawałby sie idealny, ale takiego nigdzie nie znajde... no tego własnie chce sie dowiedziec, więc prosze o szybką odpowiedź

Z góry dziękuję :))

PS. w najbliższym sezonie pomyślę o jakiś amatorskich zawodach, więc zdecydowanie nie bedzie to rower do długich wycieczek. preferuje krótki, intensywny wysiłek w terenie :)

Napisano

Cube to moja ulubiona marka ale osprzętowo i wagowo lepiej wypada pierwszy rowerek.

Widać, że ulubiona :) w moim przypadku jest podobnie i stąd wątpliwości. Zostawiając wszystko inne, chciałbym też mniej więcej wiedzieć jak taki rower bedzie sie prowadził (przy moich wymiarach), w porowaniu z identycznym, zbudowanym na ramie 19". Wg niektórych tabel powinienem mieć 19,5", wg innych nawet 21". Zróżnicowanie jest jak widac dosc duże, wiec wychodze z zalozenia, ze nic nie zastąpi zwyklego ludzkiego doświadczenia, którym Wy dysponujecie :)

Być może będę miał możliwość zdobycia mniejszego pure, więc nie jest to pytanie z serii co by bylo gdyby

Napisano

nieco ponad 1 cm różnicy pomiędzy 20, a 20,5 ". Będę się zastanawiać, nie chce popełnić błędu. wczoraj tam mieli jeszcze 19". osprzęt kusi..

Napisano

A czy znalazłeś gdzieś geometrię tego carvera ?

nie, niestety jest z tym ogromny problem. w internecie mało informacji na temat tej marki sprawdzilem prawie wszystkie strony i fora.

dzisiaj znalazłem jeszcze coś takiego (opcja ostateczna, ponieważ wolałbym nie wracac do Meridy)

http://allegro.pl/rower-rowery-merida-900-d-2011-fox-x9-elixir-hit-i2039086721.html

wydaje się niezły. możecie się ew wypowiedziec na temat amortyzatora. czy warto rozważać taki zakup, w kontekscie poprzednich propozycji?

Napisano

A dlaczegoż tak bronisz się od meridy ? Bardzo fajna marka z fajną geometrią :)

Żaden z tych rowerów nie odmówi Ci posłuszeństwa na szlaku, i z każdego będziesz zadowolony - podstawą jest to, aby "dobrze się jeździło". Rower to nie jest np. laptop którego można kupić tylko po opinii innych - masz pewne wymagania, względnie wiesz czego szukasz, wydajesz nie małe pieniądze i wtopić je bo geometria nie będzie pasić to raczej kwas... Najpierw na nich usiądź, przejedź się i jeśli wszystkie będą Ci pasować wtedy się zastanawiaj nad osprzętem;) Taka jest moja opinia ;)

A co do amora w meridzie... foksiarze mnie zlinczują, ale każdy mój znajomy wrócił do RS bo wszystkie lisy zaczynały cieknąć (sam zresztą z tego powodu kupiłem rebę, a nie foxa)

Napisano

Przed paroma chwilami sprawa rozwiązała się sama. Otóż sprzedawca wymienionego egzemplarza pure okazał się być w zasadzie dystrybutorem tej marki w Polsce i posiada w magazynie jeszcze dwa egzemplarze wspomnianego modelu w rozmiarze 19". Co do geometrii - nie mogę się nie zgodzić, dlatego sama informacja, że "jest co brać" ostatecznie mnie nie przekonała. Kutno i Białystok są trochę daleko aby usiąść na obu ramach, więc spędziłem ostatnie 30 min w garażu sprawdzając wymiary swojej meridy. Rama Carvera jest o tyle specyficzna, że przy wysokości mniejszej o niespełna 3 cm, zachowuje prawie identyczną długość (563 mm). W swojej obecnej sztycy mam jeszcze ładnych kilka cm zapasu, więc z doborem wysokości nie powinienem mieć problemów. Mniejsze wymiary nadadzą rowerkowi większą zwinność, czyli jest dokładnie tak jak chciałem. Nieprzewidziane różnice.. cóż, będą kwestia przyzwyczajenia, do tej pory wcale nie przejmowałem się wymiarami, więc tym razem liczy się głownie to, że będę mógł sięgnąć kierownicy. Gdy o kolarstwie pomyśle poważniej, wzrosną wymagania, pobawię się długością mostka.

Na razie wybrałem swój pierwszy prawdziwy rower MTB, decyzja wydaje się być przemyślana, cieszy mnie jego cena. Jesli powinienem zwrócić na cos uwagę, to piszcie, zanim zdecyduje się na zamówienie :)

A co do Meridy, to nie mam żadnych okreslonych powodów, żeby jej nie lubić. Po prostu nie chciałem zmieniać roweru na taki, który wygląda prawie identycznie jak obecny i odbierać sobie przyjemność zakupu nowej zabawki. Proste :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...