Skocz do zawartości

[Rama] Rozmiar XC a rozmiar enduro

matekbuster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, z powodu rozpoczęcia składania roweru do XC z lekkim zacięciem enduro, chciałbym zadać pytanie publice ;) Otóż znalazłem ciekawą ramę jaką jest Prodigy Johny Bravo. Zastanawiam się, czy po pierwsze - nada się do moich celów? (Pozycja na rowerze i ogólna geometria) Po drugie - tak jak w temacie - czy przy wzroście około 172cm nastawiać się na ramę 14,5" czy 16,5" ? Mój aktualny rozmiar ramy w MTB (tania rama Hi Ten) to około 21" i powiem szczerze że daje radę w jeździe na asfalcie + wycieczkach na ubitych nawierzchniach. Gorzej jest ze zwrotnością :) Coraz więcej czasu spędzam gdzieś w lesie..stąd taka decyzja. Ponadto w "pewnym serwisie aukcyjnym" jest ciekawa oferta używanej 14,5" co skłania mnie do zwrócenia uwagi właśnie na nią :). Zapewne ważną sprawą będzie rodzaj amortyzatora jaki będzie siedział w tej ramie, więc dodam, że skłaniam się do kupna Rock Shox Recon 100mm. Oczywiście do tego koła 26". Jaki będzie przypuszczalny efekt końcowy? Czekam na opinie.

Napisano

14'5" dla 172cm wzrostu??? Chyba żartujesz...

Wg mnie to nawet i 16'5" bedzie za mała. Nie bardzo rozumiem czemu u Nas jest taki trend na kupowanie za małych ram. Popatrz lepiej za 17" lub 18" a nie na rowerek dla dziecka...

Amortyzator 100mm to też nawet nie jest AM a co dopiero mówić o Enduro.

Napisano

172cm wzrostu i 21" rama? weź kolego sprawdź to jeszcze raz bo dla mnie to wygląda fantastycznie ... w 19 to jeszcze bym uwierzył ale z bólem w tyle głowy. Na ciebie to 17 do 18 na mojego amatorskiego nosa ...

Napisano

Mówiąc wprost - nie potrzebuję komentarzy tego na czym jeżdżę teraz, tylko prosiłem o pomoc w konkretnej sprawie. Jeśli ktoś nie potrafi mi z czymś pomóc - może lepiej odpuścić posty :)

Napisano

całkiem niezłe są ramki accenta. Polecam el nino - waga poniżej 1,8 kg i cena ponizej 500 zł. Na aledrogo nawet za 380 zł mozesz wyrwac. Rozmiar to hmm... ja mam 180 cm wzrostu i 19 cali i jest idealnie. Także musialbys sie przymierzyc. Jak celujesz w troszke wiecej jazdy terenowej to przymierz 17 cali.

• Mod Team
Napisano

Również dobrym wyborem będzie Dartmoor Hornet 16'

Sklep Rowerowy mbike - Kraków, Katowice - Rowery Author

Roweerek na tej ramie może wyglądać np. tak:

at TMS in Tai Mo Shan, Hong Kong - photo by hohill - Pinkbike.com

lub tak:

http://disbrainer.pinkbike.com/ at Hornet in Myślenice, Poland - photo by dart-bikes - Pinkbike.com

http://www.pinkbike.com/photo/6881204/

Amortyzator najlepiej co najmniej ze skokiem 130, najlepiej ze skokiem regulowanym, np. RS Pike.

Co więcej wymiana ramy i amortyzatora nie zrobi z roweru XC roweru Enduro/.AM. Potrzebne są też mocne koła, szersze opony (2,3-2,5), dobre hamulce tarczowe. Przy Twoim wzroście do ramy 16' koniecznie sztyca 400mm żeby jakoś dojeżdżać do lasu :)

Napisano

http://allegro.pl/dc-amstaff-sr-suntour-tanio-sprzedam-i2027579490.html'>http://allegro.pl/dc-amstaff-sr-suntour-tanio-sprzedam-i2027579490.html

Możesz poszukać używanego DC Amstaffa w rozmiarze 16". To bardzo uniwersalna rama i w zależności jaki amor wsadzisz (100-150mm) będzie bardziej XC albo enduro.

Dołączam się do wypowiedzi, kumpel ma owa ramę, z założenia rower miał być katowany :whistling: ale słuzy jako normalny środek transportu :D czasem lasy.

Jak poczekasz z aukcją http://allegro.pl/dc-amstaff-sr-suntour-tanio-sprzedam-i2027579490.html to wyrwiesz za małe pieniądze.

Co do rozmiaru, obiektywna sugestia - 21" i 172cm to wybitnie za duża rama. Kompromisem przy Twoim wzroście do XC/Enduro była by dobra 15,5-16,5"

Napisano

Za małe te ramy mu podpowiadacie. Kupowanie 16" i wsadzanie sztycy 400mm to całkowity bezsens. Ja bym nie szukał nic poniżej 17". 16'5 ostateczna ostateczność ale i tak 17 bedzie najlepszym wyborem zarówno do XC jak i enduro.

Napisano

pytanko prawie w temacie rozmiar mojego roweru do maratonu to 20 (186cm) znalazłem maszynkę do fr no prawie i dh bo 2x180m skoku co mnie kusiło od zawsze a że mieszkam teraz w górach i myślałem czy 18 będzie dobra po wstępnej przymiarce wyglądało spoko ale jeszcze się nie zdecydowałem

• Mod Team
Napisano

Za małe te ramy mu podpowiadacie. Kupowanie 16" i wsadzanie sztycy 400mm to całkowity bezsens. Ja bym nie szukał nic poniżej 17". 16'5 ostateczna ostateczność ale i tak 17 bedzie najlepszym wyborem zarówno do XC jak i enduro.

Amstaffa można dorwać w rozmiarze 18', Hornet niestety tylko 14 i 16', większych nie robią. Do Eduro powino sie wybrać trochę mniejszą ramę niż do XC ze wzgl. na trudniejsze zjazdy (o ile zamierzamy jeździć Enduro, a nie tylko mieć rower do Enduro ;))

Napisano
przy wzroście około 172cm nastawiać się na ramę 14,5" czy 16,5" ?

Dla Ciebie rama Jasia w rozmiarze 16,5" będzie idealna,no chyba,że masz nogi do szyi.

Można jeszcze kupić ramę Rometa Mosquito w rozmiarze 18",ale myślę,że do enduro może być ciut za duża.

Napisano

Ja szukałbym mniejszej. Do Enduro (160/168) mam 15,5, ale mam tylko 172 cm.

Matek, szukaj 17", mam 19" i jest za wysoka.

Napisano

Gdybyś był zainteresowany to będę miał Dartmoor Horneta 16" na sprzedaż w najbliższym czasie.

W razie czego daj znać na matfied@gmail.com, lub gg: 9676154..lepiej na maila :) ewentualnie sms na 886 771 835 bo nie zawsze mogę gadać. Dogadalibyśmy się wtedy co i jak.

Napisano

To jak już spamujemy to ja też dodam że mam do sprzedania Duncona Amstaffa w rozmiarze 18", do enduro w sam raz. Ogłoszenie jest w dziale sprzedam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...