Sacra Napisano 7 Stycznia 2012 Napisano 7 Stycznia 2012 Witam... Chciałbym kupić rower stosunkowo uniwersalny - ale głownie nastawiony do jazdy miejskiej (do pracy, do sklepów) ale taki który byłby dobrze zamortyzowany (aby nie starszny byłby mu zeskok z jakiegos wyzszego krawężnika itp ) i dość lekki ,do kwoty 3.500zł . Myslałem np o Cube Ltd Pro ale nie wiem czy jest to dobry wybór jesli chodzi o moje oczekiwania ... Wiem , że kwota którą dysponuje nie jest mała i że w tej cenie można kupić już coś fajnego dlatego prosze Was wszystkich serdecznie i pomoc Będę wdzięczny za jakieś konkretne propozycji modeli itp Pozdrawiam
Mod Team durnykot Napisano 7 Stycznia 2012 Mod Team Napisano 7 Stycznia 2012 Jeśli potrzebujesz rower tylko do miasta ,to zakup typowego górala jakim jest Cube LTD Pro trochę mija się z celem. Wydaje mi się ,ze lepszym zakupem będzie rower crossowy - szybszy, mniejsze opory toczenia, wygodniejszy... Coś jak ten Cube http://bikecenter.pl/index.php?p6134,cube-nature-pro-black-grey-green-2012 Trek http://www.freesport.pl/rowery/2011/krakow_rowery__miejskie_komfortowe/8.html Author http://velo.com.pl/rowery/?id=729
Sacra Napisano 7 Stycznia 2012 Autor Napisano 7 Stycznia 2012 Hmmm no ok dziekuje za poradę - ale z tych 3-ch które pokazałeś który wg Ciebie byłby najlepszy ? Druga sprawa - fakt , że rower chce głownie wykorzystywać do jazdy miejskiej - ale nie tylko , bo jesli przyjdzie mi pojechać do lasu to rownież dobrze by było żeby taki rower dawał sobie radę... Dlatego pomyślałem o MTB bo wydaje mi się najbardziej uniwersalny - a co do Cube Ltd Pro ma super amorek ... Sam nie wiem co w takije sytuacji powinienem zrobić - nie wiem czy takim rowerem crossowym pośmigam gdziekolwiek indziej niz po miescie... A i jeszcze jedno - rozważałem też zakup 29'era - ale na tym to juz kompletnie sie nie znam - nie wiem jaka bedzie roznica podczas jazdy 29erem a crossem ...
Mod Team durnykot Napisano 7 Stycznia 2012 Mod Team Napisano 7 Stycznia 2012 bo jesli przyjdzie mi pojechać do lasu to rownież dobrze by było żeby taki rower dawał sobie radę... Zależy co rozumiesz pod pojęciem- pojechać do lasu. Do lasu można pojechać zarówno na MTB i Crossie z tą różnicą,że MTB będzie dawał więcej możliwości w trudniejszym terenie. Na pewno MTB jest bardziej uniwersalny od Crossa- pytanie brzmi ,jak często będziesz tą uniwersalność wykorzystywał. O którym LTD Pro piszesz? 2011 czy 2012? Z tych trzech wybrałbym Cuba.
Sacra Napisano 7 Stycznia 2012 Autor Napisano 7 Stycznia 2012 No raczej nie często bo tak jak wspomniałem potrzebuje rower do jazdy głownie po mieście - natomiast zupełnie nie mam pojęcia jak się taki cross zachowuje podczas podjazdu/zjazdu z kraweżnika wyższego, jak są jakies nierówności większe na chodnikach czy coś ... Ja jestem początkujący w temacie rowerów dlatego moja wiedza jest niewielka - cross kojarzy mi sie z jazdą tylko po rownej - asfaltowej powierzchni (chyba że sie myle) . Ja mówiąc 'jazda po mieście' mam na myśli - nie tylko jazdę po ulicach między samochodami - ale również własnie po jakichs kraweżnikach , chodnikach , nierównosciach itp itd . Co do lasu itp itd miałem na myśli jazdę raz na jakis czas z kumplem/dziewczyną po sciezkach leśnych, ewentualnie nie dużych wzniesieniach - bardziej taką rekreacyjną ... ale zawsze... A co myślisz o 29'erze jesli chodzi o moje wymagania ...? Albo o kupnie MTB i wymianie opon na cieńsze...? I ewentualnie czy coś jeszcze możesz z crossów polecic co mniej wiecej do kwoty 3.5 koła bedzie lepsze od tego cuba Ps, Pisałem o Cube Ldt Pro 2011
kodesu Napisano 12 Stycznia 2012 Napisano 12 Stycznia 2012 Czesc, Mialem identyczne wymagania odnosnie mojego przyszlego roweru jak ty, dlatego chcialem wtracic swoje trzy grosze. Nabylem rower Speca Crosstrail Comp Disc i jestem naprawde zadowolony. Amor to moze nie jest szczyt osiagniec technicznych, ale daje rade jak na moje amatorskie potrzeby. Nie musisz sie martwic ani o miejskie krawezniki, ani o lesne sciezki. Pojezdzisz na tym i rekreacyjnie z dziewczyna po szosie, jak i mozesz sobie pozwolic na drobne szalenstwa (bez dziewczyny i bez szosy ). Wytrzymala i dosc szybka maszyna. Jezdze na nim cztery/piec razy w tygodniu po okolo 40km - teren zroznicowany. Wyglada tak jak na zalaczonym jotpegu (wersja z 2011). Miesci sie w twoich widelkach cenowych wiec warto rozwazyc. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.