Skocz do zawartości

[3500zł] MTB/Cross- proszę o poradę

Sacra

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam...

Chciałbym kupić rower stosunkowo uniwersalny - ale głownie nastawiony do jazdy miejskiej (do pracy, do sklepów) ale taki który byłby dobrze zamortyzowany (aby nie starszny byłby mu zeskok z jakiegos wyzszego krawężnika itp ;) ) i dość lekki ,do kwoty 3.500zł . Myslałem np o Cube Ltd Pro ale nie wiem czy jest to dobry wybór jesli chodzi o moje oczekiwania ...

Wiem , że kwota którą dysponuje nie jest mała i że w tej cenie można kupić już coś fajnego dlatego prosze Was wszystkich serdecznie i pomoc

Będę wdzięczny za jakieś konkretne propozycji modeli itp ;)

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Jeśli potrzebujesz rower tylko do miasta ,to zakup typowego górala jakim jest Cube LTD Pro trochę mija się z celem. Wydaje mi się ,ze lepszym zakupem będzie rower crossowy - szybszy, mniejsze opory toczenia, wygodniejszy...

Coś jak ten Cube

http://bikecenter.pl/index.php?p6134,cube-nature-pro-black-grey-green-2012

Trek

http://www.freesport.pl/rowery/2011/krakow_rowery__miejskie_komfortowe/8.html

Author

http://velo.com.pl/rowery/?id=729

Napisano

Hmmm no ok dziekuje za poradę - ale z tych 3-ch które pokazałeś który wg Ciebie byłby najlepszy ?

Druga sprawa - fakt , że rower chce głownie wykorzystywać do jazdy miejskiej - ale nie tylko , bo jesli przyjdzie mi pojechać do lasu to rownież dobrze by było żeby taki rower dawał sobie radę...

Dlatego pomyślałem o MTB bo wydaje mi się najbardziej uniwersalny - a co do Cube Ltd Pro ma super amorek ...

Sam nie wiem co w takije sytuacji powinienem zrobić - nie wiem czy takim rowerem crossowym pośmigam gdziekolwiek indziej niz po miescie...

A i jeszcze jedno - rozważałem też zakup 29'era - ale na tym to juz kompletnie sie nie znam - nie wiem jaka bedzie roznica podczas jazdy 29erem a crossem ...

• Mod Team
Napisano
bo jesli przyjdzie mi pojechać do lasu to rownież dobrze by było żeby taki rower dawał sobie radę...

Zależy co rozumiesz pod pojęciem- pojechać do lasu. Do lasu można pojechać zarówno na MTB i Crossie z tą różnicą,że MTB będzie dawał więcej możliwości w trudniejszym terenie. Na pewno MTB jest bardziej uniwersalny od Crossa- pytanie brzmi ,jak często będziesz tą uniwersalność wykorzystywał.

O którym LTD Pro piszesz? 2011 czy 2012?

Z tych trzech wybrałbym Cuba.

Napisano

No raczej nie często bo tak jak wspomniałem potrzebuje rower do jazdy głownie po mieście - natomiast zupełnie nie mam pojęcia jak się taki cross zachowuje podczas podjazdu/zjazdu z kraweżnika wyższego, jak są jakies nierówności większe na chodnikach czy coś ... Ja jestem początkujący w temacie rowerów dlatego moja wiedza jest niewielka - cross kojarzy mi sie z jazdą tylko po rownej - asfaltowej powierzchni (chyba że sie myle) . Ja mówiąc 'jazda po mieście' mam na myśli - nie tylko jazdę po ulicach między samochodami - ale również własnie po jakichs kraweżnikach , chodnikach , nierównosciach itp itd .

Co do lasu itp itd miałem na myśli jazdę raz na jakis czas z kumplem/dziewczyną po sciezkach leśnych, ewentualnie nie dużych wzniesieniach - bardziej taką rekreacyjną ... ale zawsze... :)

A co myślisz o 29'erze jesli chodzi o moje wymagania ...?

Albo o kupnie MTB i wymianie opon na cieńsze...?

I ewentualnie czy coś jeszcze możesz z crossów polecic co mniej wiecej do kwoty 3.5 koła bedzie lepsze od tego cuba

Ps, Pisałem o Cube Ldt Pro 2011

Napisano

Czesc,

Mialem identyczne wymagania odnosnie mojego przyszlego roweru jak ty, dlatego chcialem wtracic swoje trzy grosze. Nabylem rower Speca Crosstrail Comp Disc i jestem naprawde zadowolony. Amor to moze nie jest szczyt osiagniec technicznych, ale daje rade jak na moje amatorskie potrzeby. Nie musisz sie martwic ani o miejskie krawezniki, ani o lesne sciezki. Pojezdzisz na tym i rekreacyjnie z dziewczyna po szosie, jak i mozesz sobie pozwolic na drobne szalenstwa (bez dziewczyny i bez szosy :D). Wytrzymala i dosc szybka maszyna. Jezdze na nim cztery/piec razy w tygodniu po okolo 40km - teren zroznicowany. Wyglada tak jak na zalaczonym jotpegu (wersja z 2011).

Miesci sie w twoich widelkach cenowych wiec warto rozwazyc.

pozdrawiam

post-144043-0-08723000-1326381522_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...