Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Terkocze podczas obrotu korbą

zakol13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Moja kolarzówka przyszła ale mam dwa małe problemy. Pierwszy z nich to właśnie terkotanie przerzutki tylnej. Obracając korbą (siedząc, stojąc, rower w powietrzu, do góry nogami) słychać denerwujące regularne terkotanie. Jak się próbowałem przysłuchać to raczej dochodzi z jednej z zębatek od wózka przy tylnej przerzutce. Czym to może być spowodowane ? A może to normalne ? Hałas nasila się gdy mocniej naciskam na pedały.

Druga sprawa, nie wiem szczerze mówiąc czy związana z napędem: efekt jest taki, że jak zakręcę korbą w tył to ona momentalnie się zatrzymuje. W starym rowerze (holendrze), gdy puściłem korbę to zrobiła kilka obrotów zanim się zatrzymała, tutaj od razu się zatrzymuje - nie ma luzu.

Mam nadzieję, że ktoś pomoże ;)

Rower to Giant Cadex:

PRZERZUTKA TYŁ - SHIMANO 105

PRZERZUTKA PRZÓD - SHIMANO 105

HAMULCE - SHIMANO 105

KLAMKOMANETKI - SHIMANO 105

KORBY - SHIMANO 105

PRZEŁOŻEŃ - 16

OBRĘCZE - 28 _MAVIC WYSOKI STOŻEK

PIASTY - SACHS / SHIMANO RSX

Pozdrawiam

Piotr

Napisano

Prawdopodobnie masz źle założony łańcuch, między kółkami przerzutek jest "ścianka" wystająca z jednego z płatów wózka, możliwe ze łańcuch sie na niej opiera i terkocze. W takim przypadku należy rozkręcić wózek i przełożyć łańcuch tak aby nie opierał się o w/w "ściankę".

Napisano

a czy to widać 'gołym okiem' ? bo tak się przyglądam i przyglądam i żadnej ścianki nie widzę, i wydaje mi się, że łańcuch jest założony dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...