zakol13 Napisano 6 Stycznia 2012 Napisano 6 Stycznia 2012 Witam. Moja kolarzówka przyszła ale mam dwa małe problemy. Pierwszy z nich to właśnie terkotanie przerzutki tylnej. Obracając korbą (siedząc, stojąc, rower w powietrzu, do góry nogami) słychać denerwujące regularne terkotanie. Jak się próbowałem przysłuchać to raczej dochodzi z jednej z zębatek od wózka przy tylnej przerzutce. Czym to może być spowodowane ? A może to normalne ? Hałas nasila się gdy mocniej naciskam na pedały. Druga sprawa, nie wiem szczerze mówiąc czy związana z napędem: efekt jest taki, że jak zakręcę korbą w tył to ona momentalnie się zatrzymuje. W starym rowerze (holendrze), gdy puściłem korbę to zrobiła kilka obrotów zanim się zatrzymała, tutaj od razu się zatrzymuje - nie ma luzu. Mam nadzieję, że ktoś pomoże Rower to Giant Cadex: PRZERZUTKA TYŁ - SHIMANO 105 PRZERZUTKA PRZÓD - SHIMANO 105 HAMULCE - SHIMANO 105 KLAMKOMANETKI - SHIMANO 105 KORBY - SHIMANO 105 PRZEŁOŻEŃ - 16 OBRĘCZE - 28 _MAVIC WYSOKI STOŻEK PIASTY - SACHS / SHIMANO RSX Pozdrawiam Piotr
tobik2010 Napisano 6 Stycznia 2012 Napisano 6 Stycznia 2012 Prawdopodobnie masz źle założony łańcuch, między kółkami przerzutek jest "ścianka" wystająca z jednego z płatów wózka, możliwe ze łańcuch sie na niej opiera i terkocze. W takim przypadku należy rozkręcić wózek i przełożyć łańcuch tak aby nie opierał się o w/w "ściankę".
zakol13 Napisano 6 Stycznia 2012 Autor Napisano 6 Stycznia 2012 a czy to widać 'gołym okiem' ? bo tak się przyglądam i przyglądam i żadnej ścianki nie widzę, i wydaje mi się, że łańcuch jest założony dobrze.
Grand231 Napisano 7 Stycznia 2012 Napisano 7 Stycznia 2012 Przyczyna może być w źle wyregulowanej przerzutce, jeżeli coś terkocze pokręć baryłką przy manetce - powinno ustać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.