grot692 Napisano 6 Stycznia 2012 Napisano 6 Stycznia 2012 Witam, na wstepie chcialbym wszystkich przywitac Po paru latach chcialbym powrocic do aktywnej jazdy na 2 kolach i dlatego znalazlem sie na tym forum z prosba do wszystkich o pomoc. Jestem gotowy do zakupu nowego roweru MTB na poczatek chcialbym przeznaczyc na rower do 2,5 tys. Przegladajac rozne oferty dokonalem pewnej selekcji i zostaly mi do wyboru 2 rowery, prosilbym o Wasze komentarze na ich temat i sugestie, ktory powinienem wybrac. Planuje wykorzystywac rower do jazdy zarowno w terenie (las, gorki) ale takze chcialbym moc sie wybrac zakupionym rowerem w dalsza podroz z sakwami gdzie krolowac bedzie asfalt. Moja waga 87 kg 185 wzrostu. Ponizej linki do moich typow (ze wzgledu na zle doswiadczenia nie wchodzi w gre zakup roweru uzywanego): http://www.kross.pl/pl/2011/mtb-xc/level-a6-v-brake http://allegro.pl/merida-matts-tfs-500-v-przecena-i2034652456.html pozdrawiam i dziekuje za pomoc
elkaziorro Napisano 6 Stycznia 2012 Napisano 6 Stycznia 2012 Według mnie spośród tych dwóch lepszym wyborem byłaby merida. Ma lepszy amortyzator od Krossa, a pozostałe elementy niemal na identycznym poziomie. Ale przed zakupem proponowałbym przymierzyć się do rowerków i sprawdzenie na którym jest Ci wygodniej.
grot692 Napisano 6 Stycznia 2012 Autor Napisano 6 Stycznia 2012 Według mnie spośród tych dwóch lepszym wyborem byłaby merida. Ma lepszy amortyzator od Krossa, a pozostałe elementy niemal na identycznym poziomie. Ale przed zakupem proponowałbym przymierzyć się do rowerków i sprawdzenie na którym jest Ci wygodniej. oczywiscie zdaje sobie z tego sprawe niestety nie mam takiej mozliwosci zeby przymierzyc sie na zywo ;/ a jak sprawa wyglada z rama (czy ta w krossie nie jest przypadkiem lepsza baza do dalszego ulepszania roweru? )
elkaziorro Napisano 6 Stycznia 2012 Napisano 6 Stycznia 2012 Zależy na czym Ci w ramie zależy. Obie są na podobnym poziomie, choć ta z Krossa może być nieco lżejsza. Za to lakier w Krossie do najlepszych nie należał, przynajmniej w modelach z 2010 i 2011 roku (z tymi miałem do czynienia)
rastatajm Napisano 6 Stycznia 2012 Napisano 6 Stycznia 2012 Tylko, że tego Krossa można podobno kupić za 1850zł... zajrzyj do tego wątku http://www.forumrowerowe.org/topic/103584-rower-pomoc-w-wybraniu-roweru/ Jeśli nie masz kasku, butów i pedałów spd i innych potrzebnych akcesoriów to może warto uwzględnić tę opcję.
grot692 Napisano 6 Stycznia 2012 Autor Napisano 6 Stycznia 2012 obydwa modele sa z 2011 meride moge kupic za 2150 a krossa 1900. A jezeli chodzi o geometrie moglbys sie wypowiedziec na ich temat? Tylko, że tego Krossa można podobno kupić za 1850zł... zajrzyj do tego wątku [rower] Pomoc w wybraniu roweru. - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa Jeśli nie masz kasku, butów i pedałów spd i innych potrzebnych akcesoriów to może warto uwzględnić tę opcję. jezeli chodzi o sprzet buty, pedaly spd i kask to nie ma problemu bo to akurat posiadam. Najwiekszy problem jest w tym, ze niestety nie mam mozliwosci przed zakupem wyprobowac tych rowerow. Jezeli chodzi o Krossa to sadzilem ze moze byc problem jezeli chodzi o bagaznik i sakwy, ale znalazlem juz odpowiedni bagaznik o max obciazeniu 25 kg mocowany do sztycy.
enduroriderPL Napisano 7 Stycznia 2012 Napisano 7 Stycznia 2012 Powiem tak: przymierz się do tych rowerów nawet jeżeli to jest wycieczka gdzieś tam. Wielokrotnie macałem krossy i ramy są naprawdę ok, a że mam własną meridę to wiem ze ich ramy są naprawdę mocne. Sprawdż, który rower lepiej Ci leży a wtedy wybierze się najlepszą wersję
Basiq Napisano 7 Stycznia 2012 Napisano 7 Stycznia 2012 Za 500zł mniej możesz mieć Unibike Flite (3x8) z hamulcami hydraulicznymi z prawdziwego zdarzenia (elixir 5) kosztem gorszych manetek i zmieniarki przedniej ponieważ zmiana na 3x9 w tych parametrach co kross nie przeroczy sumy 2500 a w krosie dalej v-ki
enduroriderPL Napisano 7 Stycznia 2012 Napisano 7 Stycznia 2012 Unibike bardzo fajny, ale na tym zdjęciu wygląda jak by miał lekko dzikie kąty
grot692 Napisano 8 Stycznia 2012 Autor Napisano 8 Stycznia 2012 Mimo wszystko okazuje sie ze unibike jest drozszy od Kross Level a6, ktorego mozna miec za 1850 zl i unibike jest dodatkowo 24 biegowy
Victuss Napisano 8 Stycznia 2012 Napisano 8 Stycznia 2012 Ja akurat niedawno też kupowałem rower. Przejrzałem dużo sklepów, całe allegro i w końcu kupiłem krossa A6. Za 1850zł nic lepszego nie znalazłem. Jeśli dojdzie we wtorek to opiszę pierwsze wrażenia
Basiq Napisano 8 Stycznia 2012 Napisano 8 Stycznia 2012 @grot692 kwestia gustu... ja bym wolał rower z porządnym heblem niż 27 biegami, bo jeśli będziesz chciał zmienić w krosie vki na tarcze również wyjdziesz grubo ponad 2k.
grot692 Napisano 11 Stycznia 2012 Autor Napisano 11 Stycznia 2012 Dzieki za wskazowki, jednak wybor padl na Krossa
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.