Skocz do zawartości

[rower] kross level a6 czy Merida Matts TFS 500-V

grot692

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

na wstepie chcialbym wszystkich przywitac :) Po paru latach chcialbym powrocic do aktywnej jazdy na 2 kolach i dlatego znalazlem sie na tym forum z prosba do wszystkich o pomoc.

Jestem gotowy do zakupu nowego roweru MTB na poczatek chcialbym przeznaczyc na rower do 2,5 tys. Przegladajac rozne oferty dokonalem pewnej selekcji i zostaly mi do wyboru 2 rowery, prosilbym o Wasze komentarze na ich temat i sugestie, ktory powinienem wybrac. Planuje wykorzystywac rower do jazdy zarowno w terenie (las, gorki) ale takze chcialbym moc sie wybrac zakupionym rowerem w dalsza podroz z sakwami gdzie krolowac bedzie asfalt. Moja waga 87 kg 185 wzrostu.

Ponizej linki do moich typow (ze wzgledu na zle doswiadczenia nie wchodzi w gre zakup roweru uzywanego):

http://www.kross.pl/pl/2011/mtb-xc/level-a6-v-brake

http://allegro.pl/merida-matts-tfs-500-v-przecena-i2034652456.html

pozdrawiam i dziekuje za pomoc :thumbsup:

Napisano

Według mnie spośród tych dwóch lepszym wyborem byłaby merida. Ma lepszy amortyzator od Krossa, a pozostałe elementy niemal na identycznym poziomie. Ale przed zakupem proponowałbym przymierzyć się do rowerków i sprawdzenie na którym jest Ci wygodniej.

Napisano

Według mnie spośród tych dwóch lepszym wyborem byłaby merida. Ma lepszy amortyzator od Krossa, a pozostałe elementy niemal na identycznym poziomie. Ale przed zakupem proponowałbym przymierzyć się do rowerków i sprawdzenie na którym jest Ci wygodniej.

oczywiscie zdaje sobie z tego sprawe niestety nie mam takiej mozliwosci zeby przymierzyc sie na zywo ;/ a jak sprawa wyglada z rama (czy ta w krossie nie jest przypadkiem lepsza baza do dalszego ulepszania roweru? )

Napisano

Zależy na czym Ci w ramie zależy. Obie są na podobnym poziomie, choć ta z Krossa może być nieco lżejsza. Za to lakier w Krossie do najlepszych nie należał, przynajmniej w modelach z 2010 i 2011 roku (z tymi miałem do czynienia)

Napisano

obydwa modele sa z 2011 meride moge kupic za 2150 a krossa 1900. A jezeli chodzi o geometrie moglbys sie wypowiedziec na ich temat?

Tylko, że tego Krossa można podobno kupić za 1850zł... zajrzyj do tego wątku [rower] Pomoc w wybraniu roweru. - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa

Jeśli nie masz kasku, butów i pedałów spd i innych potrzebnych akcesoriów to może warto uwzględnić tę opcję.

jezeli chodzi o sprzet buty, pedaly spd i kask to nie ma problemu bo to akurat posiadam.

Najwiekszy problem jest w tym, ze niestety nie mam mozliwosci przed zakupem wyprobowac tych rowerow. Jezeli chodzi o Krossa to sadzilem ze moze byc problem jezeli chodzi o bagaznik i sakwy, ale znalazlem juz odpowiedni bagaznik o max obciazeniu 25 kg mocowany do sztycy.

Napisano

Powiem tak: przymierz się do tych rowerów nawet jeżeli to jest wycieczka gdzieś tam. Wielokrotnie macałem krossy i ramy są naprawdę ok, a że mam własną meridę to wiem ze ich ramy są naprawdę mocne. Sprawdż, który rower lepiej Ci leży a wtedy wybierze się najlepszą wersję :)

Napisano

Za 500zł mniej możesz mieć Unibike Flite (3x8) z hamulcami hydraulicznymi z prawdziwego zdarzenia (elixir 5) kosztem gorszych manetek i zmieniarki przedniej ponieważ zmiana na 3x9 w tych parametrach co kross nie przeroczy sumy 2500 a w krosie dalej v-ki ;)

Napisano

Mimo wszystko okazuje sie ze unibike jest drozszy od Kross Level a6, ktorego mozna miec za 1850 zl i unibike jest dodatkowo 24 biegowy

Napisano

Ja akurat niedawno też kupowałem rower. Przejrzałem dużo sklepów, całe allegro i w końcu kupiłem krossa A6. Za 1850zł nic lepszego nie znalazłem. Jeśli dojdzie we wtorek to opiszę pierwsze wrażenia :)

Napisano

@grot692

kwestia gustu... ja bym wolał rower z porządnym heblem niż 27 biegami, bo jeśli będziesz chciał zmienić w krosie vki na tarcze również wyjdziesz grubo ponad 2k.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...