Skocz do zawartości
  • 0

Jaki rower kupić

Gość Joanna

Pytanie

Gość Joanna
Napisano

Witajcie,

chciałbym poradzić się w tytułowym temacie. Przejrzałam strony, fora, byłam w kilku sklepach (tu obawiam się że każdy proponuje kupić to co musi sprzedać).

Chciałabym dobry rower adekwatny do swoich potrzeb. Nie chodzi o to żeby wydać na niego 3 500 a de facto nie korzystać z możliwości które daje. Cena w zasadzie nie jest przeszkodą, nie chodzi też o logo na ramie.

Gdzie będę jeździć:

- ścieżki rowerowe

- półwysep helski więc trochę lasu, piachu, korzeni, generalnie w terenie

- góry, ale rekreacyjnie po laskach, nie jestem wyczynowcem ale też nie noszę tipsów więc rower musi być mocny

Jak często będę eksploatować?

- przynajmniej 4 dni w tygodniu, po ok. 90 minut interwałowej jazdy.

Sugestie które otrzymałam:

- Giant (Talon 2 lub 3) - rower tego producenta jakieś 10 lat temu miałam więc do tego salonu skierowałam swoje pierwsze kroki. Wyczytałam jednak opinie że teraz płaci się za markę a nie osprzęt i nie warto;

- Merida (MTS) - polecił mi kolega ale w jednym z salonów usłyszałam że w razie awarii jest problem z serwisem (to mnie troszkę odstraszyło, czy powinno?)

- Kross (Level 2 lub 3) - podobno rowery wyżej niż Giant ale tańsze bo jak napisałam nie płaci się za logo na ramie.

Nie wiem ile w tych opiniach prawdy, Być może jeszcze na coś powinnam zwrócić uwagę.

Będę wdzięczna za pomoc.

pozdrawiam

Asia

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sugestie które otrzymałam:

- Giant (Talon 2 lub 3) - rower tego producenta jakieś 10 lat temu miałam więc do tego salonu skierowałam swoje pierwsze kroki. Wyczytałam jednak opinie że teraz płaci się za markę a nie osprzęt i nie warto;

- Kross (Level 2 lub 3) - podobno rowery wyżej niż Giant ale tańsze bo jak napisałam nie płaci się za logo na ramie.

Rowery Giant były zawsze nieco droższe w stosunku do tego co oferowały. Osobiście nie podoba mi się taka konfiguracja sprzętu, jaka proponuje linia Talon.

Mam Kross Levela A4 (2011) do jazdy do jazdy głównie w terenie. Sprawuje się bardzo dobrze, do amatorsko-rekreacyjnej jazdy, czasami z pazurkiem. W takim razie poleciłbym Levela A4 lub A3 (F5 lub F3 w wersji damka, jeżeli ma to dla ciebie jakiekolwiek znaczenie).

Proponuję poszukać modeli z roku 2011, są do nabycia w bardzo dobrej cenie Levela A4 może kupić za 1600-1700 PLN. Czasami można znaleźć jeszcze starszy model http://allegro.pl/kross-level-a4-hydrauliczne-hamulce-deore-wawa-i2036691416.html (to jest chyba 2010), na lepszym osprzęcie.

W ogólności Level A4 był moim drugim rowerem (do jazdy po ulicy/ścieżkach rowerowych używam trekingowego). Przede wszystkim celem było posiadanie tarczowych hamulców. W przypadku amatorskiej jazdy osprzęt nie jest tak kluczowy. Alivio lub podstawowe Deore w zupełności wystarcza, wyższe modele to przerost formy nad treścią.

Gość Joanna
Napisano

mklos1 bardzo dziękuje za tak szybka odpowiedz i tez świetne wyczucie moich intencji :)

Jutro jadę po rower i pewnie zdecyduje się na tego Krossa :) Napisze jak poszło :)

Pozdrawiam serdecznie

Asia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...