puatek Napisano 5 Stycznia 2012 Napisano 5 Stycznia 2012 Witam, mam zamiar kupić rower mtb, mam zamiar jeździć nim głównie po szosie ale chciałbym żeby nadawał się też na szybką jazdę po lesie. Upatrzyłem dwa:http://allegro.pl/rower-rowery-merida-matts-40-d-shimano-hydraulic-i2039422192.html i http://www.mudserwis.com/kross-2011-level-a2-disc-p-1409.html chciałbym żebyście ocenili który jest lepszy a jeżeli znacie podobny rower w podobnej cenie i oczywiście lepszy to chętnie zobaczę
paweloko Napisano 5 Stycznia 2012 Napisano 5 Stycznia 2012 Z tych to raczej kross. Polecam unibike evolution http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-evolution-2011.html
pawlo1123 Napisano 20 Lutego 2012 Napisano 20 Lutego 2012 Witam, tez dokladnie zastaanwiam sie miedzy levelem a2 disc 2011 albo merida tylko ze matts 20-d. Wiem ze tarczowych ludziska z forum nie polecaja jednak z tych dwoch rowerow powiedzcie mi czy kross jest na tyle lepszy zeby zaplacic za niego wiecej? Krossa moglbym miec za 1540zl a meride za 1333zl. 20-d z tego co widze to to samo chyba co 40-d z tym ze ma z tylu acere a nie alivio. Przykladowy link: http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-merida-matts-20-md-2011.html#fragment-2 Powiedzcie mi jeszcze czy jakbym na kiedy chcial zmienic dajmy na to tylna przerzutke acere na alivio badz deore to musze jeszcze cos zmieniac? Manetke tylna zebatka czy wystarczy zmienic sama przrzutke. Merida ma chyba duzo gorszy amor tak? Ale dajmy na to pojezdze ze 2 lata, amor sie wyklepie, kupie sobie amor XCR po tych dwoch latach i wtedy dopiero zaplace za meride tyle co teraz musialbym dac za krossa teraz z tym ze bym mial jeszcze po tych 2 latach nowy i lepszy amor a do tej pory to i XCM tez juz sie troche wyklepie. Bardzo duza roznica jest miedzy tylna acera a alivio? Jesli chodzi o hamulce to przy hydraulikach w tej cenie mysle nie ma roznicy czy to shimano czy tektro. W zime nie jezdze, w sezon przejezdzam ~2500km, nie jest to mega ciezki teren, raczej po asfalcie ale i do lasu czasem sie wskoczy. Mam 185cm i 82kg. Pomozcie bo glowie sie nad tym. Do tej pory jezdzilem na rozklekotanym jeszcze z komunii rowerem ale pora na zmiane. Wiem ze moglbym kupic cos na vbrakeach w podobnej cenie na lepszym osprzecie jednak powiedzmy ze uparlem sie na te dwa modele. Starszych rocznikow krossa juz ciezko dostac bo wiem ze te starsze byly lepiej wyposazone i w lepszej cenie.
jokulus25 Napisano 20 Lutego 2012 Napisano 20 Lutego 2012 tak w sumie to dobry jest ten unibike podany przez paweloko ale z tych rowerów które wymieniłeś to jednak kupiłbym meridę , to prawda osprzęt lepszy a z tym że ten RST jest gorszy od XCM to bym polemizował
pawlo1123 Napisano 21 Lutego 2012 Napisano 21 Lutego 2012 Przeoczylem ze merida ma mechaniczne tarcze ale to nie problem w sumie, latwiejsze w naprawie jak cos. Tylko wyczytalem na forum meridy ze ona ma klasyczne stery kiedy kross ma a-head nie wiem czy to jakas duza wada, nie znam sie ale wiem ze teraz to a-head to raczej standard. Po 2 latach jak gwarancja sie skonczy pewnie sie by i cos wymienilo wiec jezeli na kiedy cokolwiek wymieniac to chcialbym zeby rower byl sam w sobie dobra baze na przyszlosc.
pawlo1123 Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 moze jeszcze ktos sie wypowie na temat tych dwoch rowerow ktory by wybral co podalem za takei ceny oczywiscie co napisalem. Jokulus25 wyrazil swoja opinie czekam na jeszcze jakies bo waham sie. Codziennie budze sie z inna decyzja. Jeszcze ewentualnie zastanawialem sie nad rockriderem 5.3 z decathlonu za 1500zl chociaz nie wiem co tak naprawde wart jest ich produkt. Osprzet chyba niezly za ta cene. Decathlon - rowery rower górski B'TWIN - Rockrider 5.3 2011 B'TWIN - do odkrywania uroków kolarstwa górskiego i sportowych wycieczek na terenach leśnych i górskich.
jokulus25 Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 · Ukryte przez mrmorty, 27 Lutego 2012 - nabijanie postów Ukryte przez mrmorty, 27 Lutego 2012 - nabijanie postów o i co do RR 5.3 mogę też coś dodać , miałem szansę się na takim przejechać , rower dobry , ma tarcze mechaniczne ale no za taką cenę to przecież lepszych nie dostaniemy , ale za to XCR który w porównaniu cena/ jakość wypada dobrze ( sam mam XCR w swoim rowerze i ładnie chodzi ) , tylko jest minus iż rowery z decathlonu są naprawdę strasznie ciężkie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.