Skocz do zawartości

[korba] czy konieczna wymiana

mxdanish

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś zabrałem się do gruntowego czyszczenia napędu i zobaczyłem dość spory (chyba) ubytek na zębach największego talerza.

Niestety korba ma niestety zaledwie 3kkm i wygląda na to że po prostu była do d***.

Prośba o szybką ocenę czy trzeba już wymieniać czy może polatać do wiosny.

Dodam, że łańcuch zaczyna mi przeskakiwać ale też ma ten sam przebieg i nie wiem czy się po prostu nie 'kończy'.

Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie

korba2.jpg

korba1.jpg

Zazwyczaj kupujesz kasetę + łańcuch lub kilka łańcuchów. Zmieniasz je co jakiś czas tak by się zbytnio nie rozciągały. Można też jeździć na jednym komplecie kaseta + łańcuch i zmieniać komplet gdy się zajedzie wszystko. Co ile zmieniać to już zależy od tego czy ciężkie życie ma z Tobą napęd czy raczej nie dajesz mu popalić :)

aaaa zapomniałem... co ile, tak mniej więcej, powinno się wymieniać łańcuch tak żeby zębatki posłużyły no i żeby należycie go przyjęły.

Nie wiem jaki masz napęd 7,8,9 - rzędowa kaseta z tyłu. Ja jeżdżąc tylko w suchych warunkach i odpowiednio dbając o napęd (mycie i smarowanie) zużywam jeden łańcuch na 3-4 tyś km. Przy takim systemie zmian mam już 5 łańcuch na jednej kasecie i nic nie przeskakuje po dotarciu się nowego łańcucha( 100-200km ). Wyniki te tyczą się napędu 7 rzędowego (łańcuchy shimano ig51, sram 850,sram 870). W tym roku kupiłem nowy rower z napędem 9 rzędowym i niestety łańcuch (HG53) po przebiegu 600km jest tak samo rozciągnięty jak Sram 870 po przebiegu 2,5tyś. Precyzja działania i szybkość zmiany biegów oraz możliwość ich zmiany pod obciążeniem niestety jest okupiona dużo mniejszą wytrzymałością łańcuchów 9 biegowych w stosunku do 7,8 biegowych. Oznacza to nic innego, że co ok 600 km należy zmienić łańcuch na drugi, później ewentualnie trzeci i następnie znowu powrót do pierwszego itd. aż do zajechania kasety.

Więc tak rower jest chamsko amatorski ale że budżet był jaki był więc trzeba się cieszyć że jest na czym pokręcić :)

Kaseta jest Shimano HG30 więc najprostsza z z prostych a wygląda tak:

kaseta1.jpg

Jeśli nadaje się na nowy łańcuch to poproszę jeśli mogę o model który mógłbym wybrać.

Dzieki :)

Wedug mnie, jazda na kilka łańcuchów przy cenie tej kasety jest mało opłacalna. Tutaj musisz sobie juz wszystko samemu pokalkulować, osobiście jeździłbym na tym łańcuchu co masz, aż do zajechania napędu, chyba że obecny łańcuch jest jak "gumka" od majtek.

Więc pytanie, jaki łańcuch posiadasz?

Nigdzie nie pisałem o jeździe na kilka łańcuchów, tylko ten ma 3kkm a jest to KMC Z7 więc patrząc po cenach alledrogo nie wygląda na model pro ;)

Nie chciałbym od razu zmieniać całego napędu, tylko dla spokoju i miejmy nadzieję przetrwania jeszcze jednego seznonu, wymienić łańcuch.

Jeśli nadaje się na nowy łańcuch to poproszę jeśli mogę o model który mógłbym wybrać.

Dzieki :)

Moim zdaniem kaseta ta przyjmie jeszcze nowy łańcuch (na 6,7,8 biegu pewnie będzie przeskakiwać przez pierwsze 100-200km)

Jak chcesz dobry łańcuch to kup connexa pod 8 biegów. Jak za drogo to kup co uważasz za stosowne z shimano , kmc lub srama w okolicach 40-50zł.

Jak na taki łańcuch kaseta po 3k km wygląda według mnie rewelacyjnie. Korzystałem z tego łańcucha na zmianę z Wippermann Connex 800 (przy kasecie SRAM PG-830). Z tym że KMC po 300km rozciągał się w podobny stopniu co Wippermann po 500km+. Dla mnie własnie KMC Z7 jest w mojej opinii "gumką od majtek". Niestety zrobiłem na KMC 800km bez zmiany i teraz nie mogę Wippermann`a założyc bo przeskakuje niemiłosiernie nie wszystkich biegach, dlatego kaseta czeka na swoją kolej (ogólny przebieg 4,4k km).

Skorzystam ze swojego wątku choć temat nie do końca będzie się pokrywał (niestety nie potrafię wyedytować albo nei mam uprawnień)\

Więc tak - na wiosnę chciałbym parę elementów zmienić w rowerze, a że nie śpię na kasie więc chciałbym to jakoś kupować po trochu:

1./ hamulce - waham się między :

a./ Shimano XT BR-M770

b./ Avid SD7

cena podobna ale nie wiem które są lepsze

2./ zmienić klamki a że używam klamkomanetek typu beznadziejnego (Shimano ST-EF50) to i wstawię manetki

klamki:

a./ Shimano Deore XT BL-M770

b./ Avid SD7

manetki:

to nie mam wielkiego wyboru w związku z napędem 3x8 zostaje mi SHIMANO ALivio SL-M410

3./ linki - tu wszelkie sugestie mile widziane - totalnie nie mam pojęcie co jest warte zachodu a z pewnością każde będzie lepsze od tego co mam

Z rzeczy które zanabyłem już:

- kaseta DEORE LX HG-70

- dwa łańcuchy HG-50

Byłbym wdzięczny za pomoc w wyborze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...