Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna]XT RD M780 a długość wózka

grzesorg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry.

W związku z wyminą napędu na Deore XT 3x10 mam następujące pytanie.

Czy w kombinacji korba 42-32-24 kaseta 11-36 mogę użyć tylnej przezutki ze średnim wózkiem czy muszę użyć długiego. Przy stosowaniu blaty 42 nie mam zamiaru nie będę przekraczał zębatki 28 z tyłu. Czy takie rozwiązanie zagra ze średnim wózkiem czy nie.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Napisano

Jeżeli będziesz używał do 28 to będzie działać. Na styk się zmieścisz w pojemności wózka GS czyli 35T ale o większych przekosach zapomnij szybciej zniszczysz łańcuch i kasetę.

Napisano

Używanie większych trybów na kasecie przy blacie 42 mija się chyba z celem. Rozumiem że przy średnim wózku na trybie 32 z przodu reszta na kasecie tj. do trybu 36 powinna smigać?

Napisano

Wg mnie zabieg nieco bez sensu bo dajesz długi wózek i masz dostęp do całej kasety z blatu, a dynasys to umożliwia (jeździłem na układzie 3x10) nie wiem gdzie mieszkasz ale jeżeli nie są to góry to przypuszczam, że dużo bardziej przyda Ci się blat niż środkowa zębatka (a tym bardziej młynek) zwłaszcza przy kasecie 10. Także jak pisał kolega powyżej dać średni wózek można ale dla mnie to nie ma sensu.

Pozdrawiam

Napisano

Wg mnie zabieg nieco bez sensu bo dajesz długi wózek i masz dostęp do całej kasety z blatu, a dynasys to umożliwia (jeździłem na układzie 3x10) nie wiem gdzie mieszkasz ale jeżeli nie są to góry to przypuszczam, że dużo bardziej przyda Ci się blat niż środkowa zębatka (a tym bardziej młynek) zwłaszcza przy kasecie 10. Także jak pisał kolega powyżej dać średni wózek można ale dla mnie to nie ma sensu.

Pozdrawiam

Mieszkam w Krakowie a większośc tras robię po beskidach i w terenie, tak więc raczej blat w moim zastosowaniu chyba nie będzie zbyt częsty. Częściej będę korzystał ze środkowej i z młynka. A średni wózek da mi troszkę większe prawdopodobieństwo iż nie uwale go w terenie i bardziej będzie chyba napinał łańcuch. Chyba iż się mylę to proszę o poprawienie mnie i sprowadzenie na właściwą droge .

Napisano

Skoro zależy Ci bardzo na napięciu łańcucha to może pójść o półkę wyżej i pomyśleć nad XTR RD-M985 ? Wiem, że to ponad dwa razy tyle ale podobno ten mechanizm naprawdę bardzo dobrze działa i usztywnia napęd.

Napisano

Czy sztywny napęd to dobra rzecz? :whistling: Słyszałem opinie, że jak sztywny napęd to podczas zawodów, czyli ostrzejszego jeżdżenia łatwiej ulega zniszczeniu. Np. od uderzenia kamienia etc.

Zależy też o jaką sztywność wam chodzi. Samej przerzutki czy naciągu łańcucha?

Napisano

Chodziło mi raczej o stopień napięcia łańcucha pomiędzy średnim wózkiem a długim, co ma bezpośredni wpływ na dziłanie przezutek.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Dobrze, że wygrzebałem ten post :D. Ja nówkę XT urwałem na drugim wypadzie w góry. Ale, jeśli wejdzie wózek SG to biorę taki :D. A co do jazdy na blacie, to zastanawiam się czy go nie wyrzucić i dać jakiegoś "rock ringa", tylko wtedy rowerek podejdzie mi za bardzo pod FR, a nie ENDURO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...