Skocz do zawartości

[Góry Sowie/Wałbrzyskie] Baza podjazdów

piter89

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :)

Jako zapalony rowerzysta mieszkający na przedgórzu sudeckim;) i jeżdżący głównie po górach Sowich i Wałbrzyskich, czasem trochę dalej, w Karkonosze, Izery czy ktoline kłodzką, więc postanowiłem zrobić tutaj bazę podjazdów, z ich opisami, długością, przewyższeniem, jakością nawierzchni itp itd, może okaże się to przydatne innym :) Mam tu na myśli podjazdy szosowe, jako że jeżdżę takim właśnie rowerem.

Na początek jeden z najlepszych podjazdów/zjazdów w górach Sowich:

PRZEŁĘCZ JUGOWSKA

info: http://pl.wikipedia.org/wiki/Prze%C5%82%C4%99cz_Jugowska

Na przełęcz można wjechać albo od strony wioski Sokolec, znajdującej się kawałek za Walimiem w stronę Nowej Rudy, lub trasę można zacząć od Pieszyc. Jadąc przez Sokolec trzeba mniej więcej w połowie wioski skręcić w lewo, po mniej więcej 2 km będzie rozwidlenie dróg i trzeba tu też odbić w lewo (w prawo dojedzie się do Woliborza), i dalej trwa podjazd na przełęcz, po prawej mamy piękne widoki na kotlinę kłodzką, przy dobrej widoczności widać szczyty gór po drugiej stronie kotliny.

Różnica poziomów od Sokolca na szczyt przełęczy to jakieś 180-190 metrów, zaś pomiędzy Pieszycami a szczytem to jakieś 420 metrów.

Asfalt od strony Sokolca jest trochę zniszczony, zaś w stronę Pieszyc od szczytu jest to niedawno wyremontowana droga, płaska jak stół :) Dlatego też polecam podjazd zaczynać od Sokolca i zjeżdżać do Pieszyc.

Zjazd w stronę Pieszyc to świetna sprawa, serpentyna wijąca się przez las dostarcza świetnych wrażeń, zjazd trwa około 12 km aż do samych Pieszyc. Ruch na całej trasie jest zazwyczaj niewielki, dlatego też można bez przeszkód rozwinąć dużą prędkość :)

Widok w stronę Woliborza:

1.jpg

w oddali widoczne góry po drugiej stronie kotliny kłodzkiej

2.jpg

panorama

4.jpg

Niestety nie mam fotek samej trasy, nadrobię to na wiosnę:)

niezła jest ta strona z bazą podjazdów, choć właśnie są tam te najbardziej kluczowe podjazdy z gór Sowich czy Wałbrzyskich, brakuje wielu małych, które tutaj stopniowo opiszę :)

Mój ulubiony podjazd we wsi NIEDŹWIEDZICE.

Zaczyna się on w Zagórzu Śląskim, trzeba wjechać w ulicę pomiędzy hotelem Gawra a sklepem spożywczym, która od razu pnie się mocno w górę. Z drugiej strony można tu wjechać od Wałbrzycha (Rusinowej) jadąc w kierunku Jugowic i skręcając na szczycie tamtej góry w lewo, lub jadąc od Jugowic w stronę Głuszycy, w Olszyńcu skręcić w prawo (na Wałbrzych) i po drodze pod górę, skręcić w prawo do wsi Podlesie (wariant krótszy, ale bardziej stromy). Ja preferuję podjazd od Zagórza w stronę Wałbrzycha, wtedy zjazd jest o wiele fajniejszy, ponieważ od zagórza droga jest bardziej stroma i kręta i w mniej więcej połowie wiodąca przez wioskę, dlatego niebezpiecznie jest jechać tu szybciej, w okolicach 50 km/h, jadąc w drugą stronę, można się rozpędzać do woli :)

Początek podjazdu (w Zagórzu) jest na wysokości ok. 350 m npm , szczytowy punkt to około 550 m npm, tak więc mamy do wzniesienia około 200 metrów na długości około 2,6 km. Od strony Wałbrzycha to o około 100 mniej o trochę mniejszym nachyleniu.

To jedna z większych gór w okolicy, z jej szczytu (tzn szczytu na drodze asfaltowej, sam szczyt jest trochę wyżej na wys. ok 600m npm) roztacza się piękny widok na okolice, Wielką Sowę, Jedlinę zdrój i wszystkie okoliczne góry.

Kilka fotek:

4.jpg

3.jpg

2.jpg

1.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...