Skocz do zawartości

[Koła] Mavic Crossride - warto?

Gość Elk

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Fakt faktem, że opory są spowodowane uszczelką za bębenkiem.

Po jej wyjęciu bębenek chodzi jak oszalały, ale wtedy tracimy uszczelnienie.

Zastanawiam się ostatnio, czy po padnięciu tulei teflonowej w bębenku nie umieścić w jej miejsce dodatkowego łożyska maszynowego.

Na pewno opór na bębenku by zniknął, pytanie tylko czy znajdę odpowiednie łożysko.

I czy ten patent nie będzie miał wpływu na zużycie innych elementów.

Jak będę następnym razem rozkręcał bębenek to zrobię pełną dokumentację dla potomnych.

Heh możesz pomierzyć, ale jeśli bębenek jest podobny do tego z DeeMaxów, a powinien, to wątpię, żebyś znalazł pasujące łożysko. Ja po zajechaniu tej śmiesznej tulei dorobiłem nową z tubki po tabletkach musujących, działa lepiej niż oryginał.

Spoko, przy następnym smarowaniu bębenka. Ale nie wiem czy zdjęcia coś dadzą, bo wygląda to po prostu jak pierścień z tworzywa. A oryginalna tuleja ma 1 mm grubości ścianki. Nie wiem czy w CR jest inaczej, u mnie ta tuleja miała kołnierz od strony uszczelki. Może u Ciebie też tak jest i przez to wygląda na grubszą.

• 3 tygodnie później...

No i właśnie. Zastanawiają mnie te koła ale po przeczytaniu tego całego tematu sam do końca nie wiem co myśleć. Waże aktualnie 82 (może podskoczyć do 85) + rower powiedzmy że 14 kg. Razem maksymalnie 99kg. Czyli niby mieszcze się idealnie w wadze którą zaleca producent. Jeżdżę głównie po mieście (dziury, dziurki, dziureczki, krawężniki itp) ale zdarza się czasami jakiś wypad do lasu, parku, jazda po szutrze, kamieniach, oczywiście bez szaleństw.

Jedni piszą że ważą po 90kg i koła rewelacja a u innych te same kółka sie centrują po byle czym przy wadze 70kg. Nie wiem co myśleć.

Mam te koła od kwietnia 2010 i jestem zadowolony.Ważę 86 kg,rower około 13 kg + plecak,będzie w sumie ponad 100 kg.Po 1500 km oddałem je do serwisu w celu przeczyszczenia bębenka i dociągnięciu szprych bo w fabryce zrobiono je zbyt lużne (od nowości były zbyt lużne).Z bębenkiem nic się nie działo,kazałem przesmarować profilaktycznie przy okazji dociągania szprych.Teraz mam przejechane 1800 km i nic niepokojacego się nie dzieje.Nie zauważyłem aby cokolwiek szwankowało.Prawdą jest że toczą się rewelacyjnie,widać to szczególnie przy zjazdach na tle innych rowerów na zwykłych piastach.Nie uzywam tego roweru do jazdy w terenie,przeważnie jest to asfalt i drogi leśne.Koła moje po przejechaniu 1800 km spisują się b.dobrze,nic niepokojącego się nie dzieje.Nie wiem jak będzie po przejechaniu większej ilości kilometrów,to czas pokaże :thumbsup:.Osobiście z czystym sumieniem polecam te koła,nie tylko że ładnie wyglądają,ale moim zdaniem to dobre koła w swojej cenie.

To troche ponad limit, ale jak wszystko dobrze to dobrze. Chyba się skusze ale to dopiero pod koniec roku, na nowy sezon (może jakieś zniżki będą czy coś). Jednak mam małą obawę że nie wytrzymają, chociaż jeżdżę bez żadnych skoków, szaleństw i fajerwerków. Zobaczymy.

Bierz śmiało.

Ja kupiłem je na początku miecha, przejechałem prawie 500 km w naprawdę różnym terenie i nic się nie dzieje. Waże jak już pisałem 90 kg + 11 rower + 0,65l bidon:)

Więc jestem ponad tym limitem, który jak dla mnie tyczy się tylko rowerzysty, a nie rowerzysty i roweru...

• 2 tygodnie później...

No więc bogus92 doczekałeś się zdjęć. Od jakichś dwóch tygodni w czasie jazdy czułem i słyszałem jakieś luzy z tyłu. Myślałem, że to może luzy w zawieszeniu, bo grzebałem przy tulejach damper, ale okazało się, że luz jest na bębenku - nie sądziłem, że objawi się tak wyraźnie. No w każdym razie jest. Tym samym dorabiana tuleja wytrzymała około 5500 km, może do 6000. To i tak ponad 3 razy więcej niż w moim przypadku oryginalna. Co prawda może to być spowodowane za rzadkim smarowaniem na początku.

Co do samego patentu to jest głupi nie tylko przez przedmiotową tuleję, ale też przez to, że obraca się ona na korpusie piasty - czyli zajeżdza się element prawie nie wymienialny.

Teraz obiecane zdjęcia:

1. Nowa dorobiona tuleja i tuleja oryginalna. Widać na niej resztki kołnierza - poległ przy jej wyjmowaniu, parę lat temu.

img2438q.jpg

2. Bębenek w miejscu tulei

img2439d.jpg

3. Bębenek z włożoną nową tuleją

img2440b.jpg

W razie pytań walić jak w dym.

• 3 tygodnie później...

Hej!

Stoje przed zakupem Crossride DISC (model 2010), posiadam hamulce na 6 srub. Moge zakupic kola Center Lock z adapterem na 6 srub cena ok 600pln lub od razu na 6 srub (bez zadnego adaptera) cena ok 710pln.

Czy sa jakies wady uzywania adpatera?

Czy montaz kol z adapterem jest trudniejszy?

Ktore rozwiazanie jest lzejsze? Czy roznica w wadze jest duza?

Z gory dzieki za odpowiedzi!

Pozdr!

Czy sa jakies wady uzywania adpatera?-- żadnych

Czy montaz kol z adapterem jest trudniejszy?-- nie

Ktore rozwiazanie jest lzejsze? Czy roznica w wadze jest duza?-- nie ma różnicy a zyskujesz mocowanie na center lock i 6 śrub co w przyszłości może się przydać

Fajne kółka,też chciałem je wziąć, ale odradzono mi w serwisie ze względu na szprychy. Cieniowane oczywiście są lepsze, sztywniejsze, ale drogie i podobno kłopotliwe w serwisowaniu. Ostatecznie stanęło na obręczy Mavic XM 719 DISC, szprychach DT Swiss Champion i piastach Shimano XT FH-M 770 (6 śrub). Przejechane na razie 400 km i jestem bardzo zadowolony -bardzo sztywne kółka jak dla mnie (75kg)i kręcą się świetnie. Dodam, że opony Schwalbe Racing Ralph EVO.

Hmm wlasnie zauwazylem podczepiony temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/67529-kola-crossridy-i-tarcze-na-6-srub/

Moze jednak adapter nie jest idealnym rozwiazaniem?

Zmieniałem koła z piast 6 śrubowych właśnie na CR 2009 chociaż kupione w tym roku także wrażenia z pierwszej ręki ;)

1. Nie wszystkie adaptery dodawane przez Mavic'a są na klucz do kaset, ja mam akurat na klucz do HTII, przy kupowaniu takiego klucza trzeba pamiętać aby miał uchwyt boczny a nie od góry bo wtedy piasta przeszkadza !!!

2. W kwestii tego minimalnego ruchu tarczy przy zaciśniętym hamulcu, owszem zauważyłem ale to nie problem, zasadniczo dzieje się to gdy zbyt lekko przykręcimy nakrętkę adaptera. W sumie to jest tak że tarczę nakładamy na jedną część z bolcami zamiast śrub, oczywiste jest że bolce są ciut węższe od otworów w tarczy także taki minimalny ruch jest możliwy przy czym jak się tarcza oprze o bolce i nie będziemy hamować do tyłu :D to się przesuwać nie będzie, a jak ktoś lub zaciskać hamulec i bujać się to już jego problem :) U mnie problem wystąpił raz gdy nakrętka adaptera się po 500km lekko poluzowała, wystraszyłem się, ale raz na jakiś czas sprawdzam i jest ok.

3. Wydaje mi sie że problem powyższy może zależeć od grubości tarczy wiadomo nie wszystkie są takie same. Ja mam Hayes'a z MX2 nawet nie wiem jaka to dokładnie tarcza.

4. Wersja kół z CL i adapterem pozwala na większe modyfikacje w przyszłości, wszystkie tarcze można założyć a przy 6 śrubach jest już ograniczenia. Dla przykładu w przyszłym roku wymieniam hamulce na hydrauliczne XT i tarcze na CL XT są nie dość że ładniejsze od 6śrub to jeszcze tańsze :D

No wiec jestem juz po zakupie, kola prezentuja sie swietnie! :)

Odnosnie luzu, 'tomke1' bardzo dobrze opisal problem, zalaczam fotke na ktorej widac minimalny luz miedzy bolcami adaptera i tarcza:

adapter

Kola prezentuja sie tak:

IMG_8111.JPG

IMG_8112.JPG

BTW przy zakupie sprzedawca ostrzegl zeby raz na pol roku przesmarowac bebenek/tuleje. Wczesniej gwarancja obejmowala tuleje, teraz trzeba posmarowa co kilka miesiecy zeby gwarancja zostala uznana. Poza tym smarowanie ma zapewnic dluzszy zywot :thumbsup:

• 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Cześć wszystkim tak na początku

W zimę planuję zakup Mavic crossride 2011 pod V i mam dylemacik

Moja waga to +/- 90kg, do tego rower ponad 11kg. Czytałem wiele opinii że przy tej wadze kółka spokojnie dadzą radę biorąc pod uwagę moją jazdę: spokojnie w 90% po asfalcie, w mieście bez żadnych szaleństw po krawężnikach, typowo rekreacyjna jazda. Jednak na wiosnę planuję dokupić dziecięcy fotelik dla mojej córki, która aktualnie waży około 13kg. I tutaj już mam dylemat czy ten zestaw da radę. Wiadomo, częściej będę pomykał sam, ale raz w tygodniu jej nie odmówie :rolleyes:

Jestem totalnym amatorem i nie znam się na podzespołach więc składanie kół raczej odpada, chciałbym gotowy zestaw na który mam max 650zł. Oczywiście mogę dozbierać $$ jednak wolałbym to przeznaczyć na kasetę + łańcuch.

Jak wygląda serwis takich kółek? co, gdzie i co ile trzeba smarować, jak z centrowaniem? Czy kaseta sram 850 11-28 będzie do tego odpowiednia?

Proszę o kilka konkretnych odpowiedzi cięższych użytkowników ;)

Adam

Witam

Czy wie ktoś jaki dokładnie jest standardowy rozmiar nypli w obręczach kół Mavic Crossride ? Zmierzyłem suwmiarką i wychodzi mi 3,4mm ale nie wiem czy dokładnie odczytałem wynik (czy może jest to 3,2 albo 3,6mm).

Proszę o informację. Z góry dzięki :)

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...