Skocz do zawartości

[Koła] Mavic Crossride - warto?

Gość Elk

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno tylko pod V-ki chcesz?

W tej cenie, jeśli nie chcesz składanych albo używanych, to raczej nic lepszego nie dostaniesz.

Wadliwe nie są, tylko części zamienne, jak np. płaskie szprychy sa już drogie, ale widzę z V-kami bedziesz jeździł, więc raczej ich tak nie będziesz katował :)

Witam,

od roku użytkuję te koła i na chwilę obecną nie wymienił bym je na inne. Rewelacyjnie niskie opory toczenia piast. Ważę 75 kg i z wytrzymałością nie ma problemu, mimo szybkich zjazdów trzymią się dobrze.

miałem te koła kiedyś w drugim rowerze, katastrofa, głównie jeżeli chodzi o wagę. Poza tym nie warte swojej ceny (moim skromnym zdaniem oczywiście). Przed Crossride'ami miałem koła na piastach XTR'a z roku 96 + mavic sup ceramic + revolutiony. Koła mimo wieku wtedy 13 lat były lepsze niż póroczne crossride'y, o wadze nie wspominam. W ogóle skąd pomysł pakowania stalowych szpych do kół tej klasy? Jedyną zaletą crossride'ów jest ich wygląd i tyle zalet;) Za 600zł możemy kupić o niebo lepsze koła, choćby nawet używane Crossmaxy. Pozdrawiam!:)

• 1 miesiąc temu...

Witam

Przejechałem na CrossRide'ach blisko 1500km, większość w terenie i jak do tej pory nie miałem z nimi problemów, oprócz jednej pechowej sytuacji. Mianowicie, w trakcie jazdy po lesie wpadła mi gałąź między tylną przerzutkę a szprychy. Gałąź musiała być na tyle gruba, że z obręczy wyrwało mi szpryche wraz z nyplem. Niestety nie było możliwości naprawienia mocowania nypla w obręczy- dziura za duża :) Oddałem koło do serwisu, całkowity koszt naprawy wyniósł mnie 150zł, za nową obręcz, szpryche i nypel+ zaplatanie.

Mimo wszystko uszkodzenie było wynikiem pecha, a nie z przyczyn eksploatacj. Z kółek jestem zadowolony, są sztywne, nie łapią żadnych luzów. Nie są też takie lekkie, ale za te 500zł ciężko było kupić lepsze.

• 2 miesiące temu...

Obstawiam 2020 gram. 1870 mogą ważyć ale te wyłącznie pod V-ki gdzie przód jest zapleciony radialnie.

Co do kół to zamieniłem swe Crossride'y na Shimano XT. Kolega, który się z XT przesiadł na Mavici (potrzebował je na treningi) twierdzi, że sztywnością na równym poziomie, nie miał tez problemów z przyspieszeniem ale 600 PLN to bym za nie nie dawał. Swoje kupowałem za 450 i to jest max. cena jaką za nie bym zapłacił.

Obstawiam 2020 gram. 1870 mogą ważyć ale te wyłącznie pod V-ki gdzie przód jest zapleciony radialnie.

Co do kół to zamieniłem swe Crossride'y na Shimano XT. Kolega, który się z XT przesiadł na Mavici (potrzebował je na treningi) twierdzi, że sztywnością na równym poziomie, nie miał tez problemów z przyspieszeniem ale 600 PLN to bym za nie nie dawał. Swoje kupowałem za 450 i to jest max. cena jaką za nie bym zapłacił.

Boże, zadałem konkretne pytanie i oczekiwałem konkretnej odpowiedzi, a nie strzelania. Moje pytanie wzięło się właśnie z gdybania i obstawiania innych:)

Koła ważone przez jednego z forumowiczów, wynik 1980 gram:) Niech będzie dla potomności:)

To jeśli kogoś interesują dokładne wyniki to proszę bardzo, ważone prosto po wypakowaniu z pudełka :) wersja Disc CL plus adapter na 6 śrub Mavica (taki na klucz HTII)

Tylne :

- całość 1138

- koło 1014

- podkładka pod kasetę 2

- taśma 29

- zacisk 65

- adapter CL na 6śrub 28

Przednie :

- całość 997

- koło 879

- taśma 29

- zacisk 61

- adapter CL na 6śrub 28

To jeśli kogoś interesują dokładne wyniki to proszę bardzo, ważone prosto po wypakowaniu z pudełka :D wersja Disc CL plus adapter na 6 śrub Mavica (taki na klucz HTII)

Tylne :

- całość 1138

- koło 1014

- podkładka pod kasetę 2

- taśma 29

- zacisk 65

- adapter CL na 6śrub 28

Przednie :

- całość 997

- koło 879

- taśma 29

- zacisk 61

- adapter CL na 6śrub 28

I za to masz plusa czarny bracie:)

Wybaczcie, że 3 post pod rząd, no ale nie ma opcji kasowania:)

Więc tak...

Po 2 miesiącach od zakochania się w Crossride, zakupiłem je z wielkimi obawami spowodowanymi moja wagą (89kg) i ich ograniczeniami. Po przeczytaniu masy for tematycznych (najwięcej na tym) miałem tylko większy mętlik bo co człowiek to opinia, więc trzeba było zaryzykować:)

Wcześniej miałem Masterdisc na piastach SLX no i różnica w wadze jest, nie za duża bo ponad 200 gram, ale jest:) Trasa dzisiejszą była z różnistym podłożem, aby je wypróbować. No i co, centry nie złapały, szprychy nie odpadły, a ja nie czułem ,,pływania". Tak wiec wszystkie obawy póki co odeszły w siną dal. Wiadomo, że 35 km to za mało żeby coś stwierdzić, ale skoro teraz nie pływały to raczej pływać nie będą. Zobaczymy jak będzie z centrami i szprychami.

Suma sumarum, nie ma się co obawiać że mając więcej kg niż reszta nie można śmigać na Crosside'ach, zwłaszcza jak ktoś mieszka na pomorzu gdzie nie ma górek tylko wzniesienia:)

PS. ICH WYGLĄD JEST BEZCENNY ;):D

Tak jak obiecałem po pierwszych 100km opinia:

- moja waga 80 wraz z rowerem, bidonem, butami i innym pierdołami wyszło 99,6kg przed jazdą

- 3 trasy po ponad 30 km asfatl/szytr plus las z błotem i terenem po jakimś czołgu chyba :)

- tak jak PiPoLiNiO niczego złego nie zauważyłem a jechałem tak samo jak zwykle no może poza pierwszą jazdą (mały cykor)

- co będzie dalej to się okaże.. ale jestem pozytywnie zaskoczony zwłaszcza że zyskałem na tej wymianie prawie 400gram (wcześniej Bontrager Ranger na M475) i wygląd :P

- jedyny minus to że jakby lekko mocniej tarcze mi obcierają ale to wina tego że tylna się lekko krzywa okazała i czeka ją wymiana więc regulacja hampli i wymiana tarczy i będzie cacy

Najłatwiej podesłać link to tajnych akt Mavic: :thumbsup:

http://www.tech-mavic.com/tech-mavic/technical_manual/data/tech-mavic/uk/produits/vtt/r_xcountry.htm

1. Rozkręcenie

2. Czyszczenie

3. Smarowanie zapadek

4. Skręcenie

Niby tak, tyle że te zdjęcia to niezbyt wyraźne. Jak by ktoś miał chwile to mógłby opisać krok po kroku jak przeserwisować bębenek. Byłbym wdzięczny:)

I jeszcze jedno, mam koła na piastach SLX i jak złapie za bębenek i lekko zakręce to kręci się i kręci, a w nówkach Crossride zakręce i po chwili przestaje. A przecież są na maszynowych. Czy coś jest nie tak?

I jeszcze jedno, mam koła na piastach SLX i jak złapie za bębenek i lekko zakręce to kręci się i kręci, a w nówkach Crossride zakręce i po chwili przestaje. A przecież są na maszynowych. Czy coś jest nie tak?

To nic nie znaczy. Tyle że jest lekki opór na bębenku Mavicka. W obliczu kręcącego się koła nie ma prawie żadnej różnicy. Albo, możesz z tego wyciągnąć wniosek że Mavickowy jest lepiej uszczelniony. Nie tak dawno temu odwiedziła mnie koleżanka z prośbą o sprawdzenie tylnej piasty w Crossride Disc. Rozebrałem, wyjąłem bębenek i stwierdziłem że opór jest na dużej uszczelce bębenka, nasmarowanie nie zmniejszyło oporu (olej, bo smar stały to by pewnie pogorszył). Potem na forach znalazłem kupę wpisów że bębenki w Crossride tak mają...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...