Skocz do zawartości

[rama] full'e MERIDA carbon

grzesiowu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

pojawiły się w internecie atrakcyjne oferty na ramy FullSusup meridy np

TRANS MISSION CARBON 5000-D z 2009

czy

MERIDA TRANS MISSION CARBON 1000D z 2010

pytanie co te ramy są warte - czy nie są to jakieś miny

dzięki za wskazówki

• Mod Team
Napisano

Rama z 2009 jest ramą starego typu z pływajacym mocowaniem tylnego hamulca. Rama z 2010 jest nową konstrukcją, bardzo zbliżoną do obecnych modeli. Jeśli cena za obydwie ramy jest taka sama , warto zakupić tą z 2010- lżejsza konstrukcja, nieco zmieniona charakterystyka tylnego zawieszenia.

pytanie co te ramy są warte - czy nie są to jakieś miny

Nie widząc ram ciężko zająć stanowisko. To tak jakbyć kupował samochód przez telefon nie widząc go.

Bez linków do tych konkretnych ram nikt Ci nie odpowie na te pytania.

Jeśli są nowe to cena jest cakiem niezła.

Napisano

RAHMEN MERIDA TRANS MISSION CARBON 1000D (ONE FOURTY) 2010 RH17 WEI�/CARBON | eBay

RAHMEN MERIDA TRANS MISSION CARBON 1000D (ONE FOURTY) 2010 RH17 WEI�/CARBON | eBay

foty są tylko katalogowe bajków

tu jest inna aukcja tego modelu z 2010 i widać na foto jak jest rozwiązany montaż tylnego zacisku

RAHMEN MERIDA TRANS MISSION CARBON (ONE FOURTY) 1000D 2010 RH19 WEI�/CARBON | eBay

mają z tego co się zorientowałem specyficzny patent montowania tylkego koła tzn trzeba mieć ośkę DT Swiss RWS Thru Bolt 10mm ładuje się to od strony tarczy a od strony kasety ona nie "przechodzi na wylot tyklo wkręca się ją w gwint w ramie ... to się też przekłada na zakup piasty

Napisano

no właśnie mam obawy co do trwałości tej ramy ... i w tym kontekście pytałem o "minę" (myślę o fullu pod kątem beskidów, a ważę sobie koło 85)

ośka faktycznie fajny patent ale kosztuje sobie solidnie no i chyba ogranicza pole manewru jeśli idzie o zakup piasty

reasumując mam lęki czy ta rama popracuje przyzwoicie parę lat czy jedynie parę wyjazdów na szlak

co do tej polskiej aukcji to foty na iej są z www.nubuk-bikes.de więc to chyba jakiś reseller :] no i u niego wychodzi ładne parę stów więcej

dzięki za wsparcie :]

Napisano

Merida to zwykły jednozawias z punktami pośredniczącymi, o tyle gorszy od zwykłego jednozawiasowca, że więcej rzeczy może się tam zepsuć.

Rozejrzyj się za czterozawiasem - jest dużo lepszy.

Jaki skok Cię interesuje?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...