Skocz do zawartości

[Hamulce] Magura Louise Finish line brake fluid mineral oil

emin

Rekomendowane odpowiedzi

Z linku który podałem są 2.

1 czerwony to faktycznie dot

2. zielony to mineral oil - i w stosunku do tego było moje pytanie - i jesteś pewien że to dot i się nie nadaje?

Gdzieś jeszcze doczytałem

http://www.finishlineusa.com/products/brake-fluid.htm

pierwszy akapit.

Pytam ponieważ kolega coś mówił że zalał tym olejem (zielonym) shimano i niby mu klamka puszczała olej. Stąd ten wątek i potrzeba upewnienia się. Ponieważ chcę zalać hamulec magury.

Oczywiście że nie. Ale po to jest forum by wymieniać się informacjami. Nie każdy rock shoxy oryginalnym olejem rock shoxa,fox tak samo, czy też avidy oryginalnym dotem avidowskim itp itd. i nie ma co podważać przydatności forum. Są na forum ludzie którzy wiedzą, którzy sprawdzili i dzielą się tymi informacjami. Nie wiem więc pytam. Jeśli się okaże że nie - kupię oryginalny. Jeśli się okaże że jest ok - użyję finishlinea. Gdyby każdy używał tego co zaleca producent - nie było by większości wątków na tym forum. Ale jest to temat na osobny temat.

Zgadzam się z Tobą. Jest jedno ale... Magura z tego co się orientuje coś dodaje do RB aby hamulce pracowały tak jak powinny. Wiem że ludzie stosują płyn hydrauliczny z zawieszeń Citroena ale wiele osób pisze że hamulce nie działają idealnie.

Także czytałem o oleju LHM do citroena i ze wielu go używa. Nie wiedziałem nic o tym że magura dodaje coś do RB - więc dzięki za info. napiszę także do dystrybutora - może jakieś info od nich dostane - postaram się napisać.

Finishline - jak się okazuje porządna firma i odpowiada na maile. Przedstawiam info z finishline

"It is ok to use our Mineral Oil for Magura and Shimano brakes. Before you do, I would check with your shop because we recently had a label issue so we are in the process of replacing bottles of Mineral and DOT fluid. When you buy, just check to make sure they have the newest fluid and you should be set!"

Myślę że to także sporo wyjaśnia.

• Mod Team

Coś tam wyjaśnia,ale mam małe ale....

FinishLine kosztuje 63 pln za 235 ml.

Shimano z tej aukcji

http://allegro.pl/plyn-mineralny-shimano-do-ham-disc-70-prezent-i2020731767.html

kosztuje 11,90 za 50 ml, czyli 55,93 za 235 ml

Z kolei 250 ml oleju Magury kosztuje 73 pln

http://www.bikestacja.pl/magura-olej-mineralny-royal-blood-p-9902.html?cPath=681_26_217

Co w tym wypadku przemawia na korzyść nieoryginalnego oleju?

Andrew - by uściślić - czy tym olejem można też zalewać układy shimano? I rozumiem że lepiej całość zalać niż dolewkę robić.

Oczywiście. Zalałem tym olejem mnóstwo shimano. Najlepiej wymieniać całość, choć olej shimano miesza się z Finishem i nic się nie dzieje.

Andrew,czy zmiana oryginalnego oleju na Finish line daje jakieś konkretne ,wymierne korzyści ( oprócz finansowych)?

Z ciekawości pytam.....

Tak, klamki nieco lżej pracują i mniej zamulają w niskich temperaturach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...