Skocz do zawartości

[koła] Fulcrum Red Metal 3 - wrażenia z użytkowania

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jako, że dziś stoczyłem walkę z łożyskiem w tylnym kole postanowiłem napisać małe co nieco na temat owych kół.

Koła zakupiłem jako nówki sztuki dzięki uprzejmości znajomego ze sklepu nawet udało mi się je wyrwać w korzystnej cenie i to był główny argument ich zakupu, chodziło mi o koła fabryczne pod tubeless.

Po pół roku użytkowania (w sumie może 600 km nalatane), jazda głownie po suchym wiadomo jak deszcz mnie spotkał to i w błocie przeszły chrzest jednak nie ma mowy o jakiś 80 km ciągle w błocie.

Pierwszą rzeczą jaka wystąpiła po zakupie to problemy z bębenkiem zaczął przeskakiwać dużo nie myśląc jako były serwisant postanowiłem zajrzeć do środka koła i zobaczyć co mu dolega, otóż okazało się że bębenek pływa w jakiejś czarnej tłustej brei smarowo olejowej. Szmata w dłoń wyczyściłem wszystko co się dało, poskładałem i działa. Reszta sezonu w zasadzie bez problemowo, koła ogólnie bardzo dobrze trzymają ciśnienie nie ma mowy o jakimś uchodzeniu powietrza jak rower postoi (pomimo tego, że nie dałem mleczka uszczelniającego podczas zakładania tubeless'a), jednak są dość wiotkie (ważę ok 63 kg) zwłaszcza wyczuwalne jest to podczas zjazdów co jest chyba oczywiste... Jednak sezon zakończony i podczas modyfikacji roweru i regulacji hamulców zauważyłem, że tylne koło kiepsko się kręci. Ponownie dużo nie myśląc zajrzałem do wnętrza kół i ku mojemu niemiłemu zaskoczeniu okazało się, że jedno z łożysk nie kręci się do końca tak jak powinno, ewidentnie wyczuwalny jest w nim opór. Co prawda sama wymiana łożyska to koszt ok 5 złotych (tyle zapłaciłem za łożysko zobaczymy jak długo pojeździ w opcji zostaje jeszcze łożysko hybrydowe na kulkach ceramicznych za ok 70 zeta ale wolę z tym poczekać).

Wnioski są krótkie wg. mnie inwestycja w te koła po cenie sklepowej nie jest najlepszym wyborem myślę, że za te pieniądze można złożyć dużo trwalsze i sztywniejsze koła (lub kupić coś gotowego np. Mavica).

Istnieje jeszcze jeden czynnik być może trafiłem kiepski model i stąd całe zamieszanie. Prosiłbym o wypowiedzi użytkowników kół tych firmy i ich wrażenia.

Pozdrawiam mam nadzieję, że komuś się przydadzą moje wypociny ! :)

Napisano

Mialem RedMetal 5 i problem z łożyskami nastąpił błyskawicznie mimo niedużego przebiegu, fakt że wymiana nie jest kłopotliwa, ale dziwne że tak szybko padają

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...