Skocz do zawartości

[kaseta] XT a SLX oraz CN-HG93 a CN-7701

montell81

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm. RD 810 działa z 34,32,28

RD 772 działa z 34,32, ale nie 28.

Już wiem o co chodzi. Problemem jest niemożność ustawienia odległości górnego kółka przerzutki od największego trybu kasety. Nominalnie ma ona wynosić 6mm.

Niestety w przypadku zastosowania kasety 28T nawet przy maksymalnie wykręconej śrubie "C" (regulacja odchylenia całej przerzutki na haku) odległość między zębatkami wynosi więcej niż 6mm. U mnie było to 12mm. I rzeczywiście zmiana biegów nie była najlepsza w obszarze niskim, czyli 1-2-3.

Z pomocą przyszedł mały pilniczek do metalu. Poniżej wklejam poglądowe foto. Strzałką wskazałem miejsce, gdzie zebrałem jakieś 2mm materiału.

hakk.th.jpg

Miałem podobny problem z SLX 11-28 i shadow:

http://www.forumrowerowe.org/topic/92878-precyzja-zmiany-biegow-pogorszenie-po-wymianie-kasety-na-slx-i-lancucha-na-connexa/page__view__findpost__p__889066

i też dostałem podobną odpowiedź:

http://www.forumrowerowe.org/topic/92878-precyzja-zmiany-biegow-pogorszenie-po-wymianie-kasety-na-slx-i-lancucha-na-connexa/page__view__findpost__p__906420

Jednak ten głos był na tyle odosobniony, że nie brałem tego bardzo serio.

Problem występował tylko z łańcuchem connex'a i tylko przy zmianie z koronki 14t na 13t. Z łańcuchem shimano wszystko działała jak należy. Też trochę piłowałem hak, ale nie wiem czy było to więcej niż 1mm. Więc generalnie trochę naciągana ta niekompatybilność, wpisali do katalogu, żeby ludzie nie mieli pretensji, a tak naprawdę w 99% przypadków działa jak należy. ;)

Więc kaseta SLX 11-28T oraz łańcuch Campa9 już zostały zakupione.

Pojawił się kolejny dylemat związany z kompatybilnością/niekompatybilnością przerzutek Shadow z tą kasetą.

Planuję zakup XTR RD-M972 Shadow SGS, której nie ma w tabeli podanej przez Cuberider

Uważacie, że będzie to dobre zestawienie? Może ktoś ma doświadczenie i na tym jeździł?

Poza tym zastanawiam się czy krótki wózek przerzutki dałby radę tej kasecie i korbie 44-32-22 ?

Proszę bardzo czarne na białym

Czyli kaseta SLX 11-28 jest niekompatybilna z jedynym modelem przerzutki z grupy SLX? :D

Aczkolwiek z tej tabelki wynika też, że przerzutki mtb nie powinny działać nie tylko z SLX 11-28, ale też kasetami szosowymi, a przecież są osoby, które przed pojawieniem się hg-61 i hg-80 11-28 używały np tiagry 12-27 czy czasem nawet jeszcze ciaśniejszych kaset. Dziwne. Ważne, że najczęściej działa jak należy :D

Co do wózka, to ja mam kasetę 11-34, korbę 21-32-44 i przerzutka ze średnim wózkiem chodzi pięknie, więc ja bym siew długi wózek na pewno nie bawił :thumbsup:

z tym, że XTRy są z długim (SGS) i krótkim (GS)

nie wiem czy są ze średnim wózkiem

chyba, że jest to tylko kwestia zmiennego stosowania słów średni/krótki?

ale trochę boję się eksperymentować, bo jednak jest to dość wysoki koszt

Więc kaseta SLX 11-28T oraz łańcuch Campa9 już zostały zakupione.

Pojawił się kolejny dylemat związany z kompatybilnością/niekompatybilnością przerzutek Shadow z tą kasetą.

Planuję zakup XTR RD-M972 Shadow SGS, której nie ma w tabeli podanej przez Cuberider

Uważacie, że będzie to dobre zestawienie? Może ktoś ma doświadczenie i na tym jeździł?

Poza tym zastanawiam się czy krótki wózek przerzutki dałby radę tej kasecie i korbie 44-32-22 ?

Moim zdaniem nie będzie to działać precyzyjnie poniżej masz dowód

http://techdocs.shim...69830655502.pdf

Kaseta 11-28 należy do grupy bg i tutaj najlepiej się sprawdzi Saint M810 jak już zauważył wcześniej Andrew oraz te z niższych grup typu alivio, deore

tyle w teorii

A w praktyce oczywiście przerzutka działać będzie ale ta precyzja jest daleka od tego co się oczekuje od XTR

Miałem taki zestaw. Było kiepsko, bo przy prawidłowej długości łańcucha niemożliwe było wbicie 1i2 z tyłu(podczas gdy z przodu blat). Wprawdzie jazda na takich przełożeniach jest wysoce niewskazana, to kilka razy zdarzyło mi się wrzucić taką kombinację. Nietrudno się zagapić.

eh, źle się wyraziłem. Przy prawidłowo dobranej długości łańcucha, czytaj takiej, że na przełożeniu 1:9 łańcuch już lekko luźno zwisał, niemożliwe było wbicie 1i2 gdy miało się z przodu łańcuch na blacie - po prostu łańcuch był za krótki. Oczywiście mogłem dołożyć 2 ogniwa i mógłbym wrzucać te biegi, ale wtedy na normalnych przełożeniach np 2:7, 3:9 łańcuch byłby za luźny.

Wózek GS po prostu nie jest w stanie zebrać tyle łańcucha.

krótki wózek obsłuży taki układ koronek?

Wózek GS ma pojemność 33T a SGS ma 45T Po krótkiej kalkulacji wynika iż abyś mógł w pełni korzystać ze swojego napędu musisz mieć długi wózek SGS.

Co do kasety SLX'a 11-28 też kiedyś się na nią skusiłem bo lekka i super przełożenia lecz nie działała mi prawidłowo z przerzutką LX'a M581 ile to ja się na kombinowałem łańcuchów na zmieniałem zęby zjadłem na regulacji i zawsze były zgrzyty przy przerzucaniu. Kiedyś jednak dorwałem katalog Shimano i okazało się że nie jest kompatybilna z moją przerzutką :/

Dziękuję za każdy wpis.

Ostatecznie zdecydowałem się na:

- kasetę SLXa 11-28T (może zbyt pochopnie bo czytając te problemy z niekompatybilnością raczej wybrałbym XT 11-32T, ale wszystko wyjdzie w praniu)

- łańcuch Campa9

- przerzutkę XTR RD-M972 Shadow GS

Pozostają mi do zakupienia manetki, ale tutaj wybór już jest prosty i padł na XTR M970 3x9

Wrażeniami z jazdy podzielę się po złożeniu roweru.

Jednak już teraz mogę powiedzieć, że przerzutka XTR od XT różni się zdecydowanie jakością wykonania - szczególnie wózek i kółka - oczywiście na korzyść XTR

I ta waga 179 gr mówi sama za siebie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...