Skocz do zawartości

[do 1500 zł] Rower na komunię

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

Zdaję sobie sprawę, że nie lubią Państwo nowych tematów, jeśli podobne przewijały się na forum ale dla mnie jest to po prostu ogromne ułatwienie, ponieważ obawiam się, że mój wpis może zaginąć, gdzieś na końcu tematu.

Jestem osobą niepełnosprawną (urodziłam się ze zwyrodnieniem biodra) i mimo 57 lat, nigdy nie jeździłam rowerem (jest to dla mnie niewykonalne) i nie mam o nich najmniejszego pojęcia. Teraz jestem też wdową, więc muszę sama podjęć decyzję.

A teraz do rzeczy. W tym roku mój chrześniak będzie przystępował do Pierwszej Komunii Świętej. Planuję kupić mu rower. Na razie odłożyłam na ten cel 1350 złotych. Proszę o polecenie mi roweru godnego uwagi w tej cenie. Gdyby było coś wyjątkowo interesującego, to mogę zwiększyć budżet do 1500 złotych ale to już ostateczne granica.

Tomuś mieszka na wsi, będzie jeździła do szkoły, na rowerowe wycieczki po okolicy, czasem ze swoim dziadkiem po polnej drodze do lasu.

Chłopak ma 140 cm wzrostu i waży 33 kilogramy.

Napisałam do sklepu internetowego z podobnym zapytaniem. Otrzymałam następującą propozycję: http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_rower-team-kid-260-2011-CUBE.html?PT=53215659&PZTA=8&HNT=T&PD=53010485&WSZDZ=T

Co Państwo o niej sądzą? A może ktoś poleci mi inny rower. W temacie “jaki rower komunijny”, duży nacisk kładziecie Państwo na jakość roweru. Wszystko super, tylko, że te rowery wyglądają wszystkie niemal tak samo (przynajmniej dla mnie), więc po czym mam poznać, że któryś jest solidny?

Dodam jeszcze, że rower nie musi być jakoś strasznie duży (z tego co zrozumiałam, to częsty błąd, że kupuje się rower niejako na zapas), szczególnie, że Tomuś ma trójkę młodszego rodzeństwa (dwie siostry i braciszka), węc nawet jeśli wyrośnie, to będzie miał kto po nim przejąć “pałeczkę”.

Proszę o poradę. Z góry dziękuję.

Zuzanna Tomaszewska

• Mod Team
Napisano

Witaj Zuzanno.

Zaproponuję rower Kross Level A4 w cenie 1599:

http://allegro.pl/kross-level-a4-hydrauliczne-hamulce-deore-wawa-i2036691416.html

wprawdzie 99pln więcej, ale warto dołożyć. Jak za te pieniądze mamy tu dość dobry amortyzator oraz hamulce hydrauliczne. Rozmiar ramy 16,5 będzie ok, teraz i na bliską przyszłość (choć nie wiadomo ile Tomuś wyrośnie:)). Nie wiem czy chłopak będzie potrzebował takiego sprzętu, ale jak przypadkiem złapie cyklozę to będzie jak znalazł, w każdym razie rower ten to bardzo dobra propozycja jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości.

Napisano

A ja bym się nie ładował w hamulce hydrauliczne. Mechaniczne działają równie dobrze, ale są o wiele prostsze i tańsze w naprawie i serwisowaniu. Jeśli dziecko mieszka na wsi to trzeba zakładać, że wycieczka do serwisu do miasta będzie sporym problemem.

Poza tym chłopak ma dopiero 9 lat i waży tak naprawdę niewiele więcej niż rower - każde hamulce, nawet najtańsze v-brake będą wystarczająco skuteczne.

Napisano

Zaproponuję Rometa Ramblera disc.Można go kupić za 1099 zł w sklepie internetowym www.rower-sport.pl Są dostępne ramy 15".Rower ma wszystkie cechy roweru Cube z linka.Rower ma bardzo mocną ramę,więc sporo wytrzyma,a i cena niska.Polską markę trzeba chwalić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...