Skocz do zawartości

[1300-1700] MTB Kross Level A2 2012 vs A2 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam do wydania na rower około 1500 pln. Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o podzespoły MTB. Lubię jazdę po lesie ale nigdy nie zwracałem uwagi w jakie podzespoły wyposażony jest rower. Potrzebny mi rower który będzie się sprawdzał zarówno w lesie jak i na jezdni. Po przeczytaniu podobnych wątków nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie : czy jest sens w moim wypadku dopłacać 450 pln do nowszego modelu Krossa. Ceny jakie znalazłem na stronie mudserwis wyglądają następująco :

Kross 2011 Level A2 - 1249 pln http://www.mudserwis...-a2-p-1393.html

Kross 2012 Level A2 - 1699 pln http://www.mudserwis...012-p-2287.html

Tak jak pisałem jakiekolwiek różnice w podzespołach nic mi nie mówią. Proszę o nakierowanie mnie na właściwy wybór.

Dziękuje za pomoc.

Napisano

Ja myślę że ten kross z 2011 to dobra okazja, szczególnie jak ma zamiar kupić go teraz, gdy można dostać naprawdę duże zniżki na nowe rowery.

Osprzętowo te rowery to jest praktycznie to samo, różnicy nie odczujesz żadnej.

Napisano

Ok dziękuje za szybką odpowiedź. Przy okazji jeszcze dwa pytanka. Brać rower już teraz czy poczekać jeszcze miesiąc/dwa na ewentualne obniżki ?.

Jaką wybrać wielkość ramy przy wzroście 173 cm ?

Napisano

Dobrze prawi kolega wyżej. Kumpel ostatnio też poczekał i już roweru u tego sprzedawcy u którego miał kupić nie trafił.... Musiał szukać i miał problem. własnie z rozmiarem 17" i też chodziło o Krossa.

Napisano

Dobry wybór... zadowolenia z zakupu życzę... innymi słowy - przyjemności z kręcenia ;)

witam

a przy 176cm wzrostu rama 19" bedzie dobra?

zastanawiam sie rowniez nad level a2 2011 teraz juz 1299 kosztuje :)

damianzdw zamawiales z tego sklepu co link?

pozdrawiam

Napisano

Ja mam 19" (Level a4) przy wzroście 182 m i jest ok... 173-176 wydaje mi sie że lepiej celować w 17 tkę. W sumie te 176 to już tak prawie na styku między 17 a 19..... Jak masz mozliwość przymierz się, zobacz która bardziej Ci pasuje....

Napisano

a moze jakis inny producent i wtedy dobierac 18" ? wiadomo, ze rama ramie nie rowna, ale czy warto kupowac Krossa? zdania sa dosc podzielone i przez to ciezko sie zdecydowac, bedzie to moj pierwszy "rower", bo poprzednie to ciezko nazwac mianem roweru...

wykorzystanie mniej wiecej do jazdy zarowno las, jak i asfalt

Napisano

Możesz próbować targować cenę tego Level A2 2012. Ja np. miałem propozycję w sklepie, w moim mieście -1500zł za nowego Levela A2 na v-kach. W końcu jednak wziąłem z mudserwis rocznik 2011, bo nie miałem takiej kasy, a rzeczywiście, prawie się nie różnią. Poza tym udało mi się jeszcze licznik o wartości 50zł do tego wydębić. Na cenie 2011 nie chcieli zejść. 2012 ma lepszy suport i inne opony, o ile wiem.

Napisano

Rama też jest inna,a to serce roweru.

Rama wygląda identycznie. A to Aluminium Lite to chyba tylko taka fikuśna nazwa cieniowanego aluminium 6061, czyli ten sam materiał. Ale pewności nie mam.

Napisano
Rama też jest inna,a to serce roweru. Rama wygląda identycznie.

Ramy różnią się.Spójż na tylne widelce obu ram,a dostrzeżesz różnice.Romet i Unibike też zmienili ramy(MTB) w swoich rowerach na 2012 rok.Romet poszedł najdalej,bo wpuścił linki do ram.

Napisano

Tak kupowałem z tego sklepu. Dzisiaj już mam rower w domu. Jutro próba :)

i ile placiles? pisałes 1249, teraz na stronie 1299 chce zamowic i nie wiem czy sie nie "potargować" zawsze moze cos sie uda jeszcze dobrac za przykladowo 50 zl :)

jak wrazenie ? jestem w podobnej sytuacji co Ty, to bedzie, miejmy nadzieje, poczatek "przygody rowerowej" i mysle, ze jak na "1wszy" rower powinno wystarczyc.

Napisano

Ramy różnią się.Spójż na tylne widelce obu ram,a dostrzeżesz różnice.

Te różnice nie są zbyt wielkie, ale są. Zapytałem w Krossie, czym się różnią te ramy. Otrzymałem odpowiedź, że materiał jest ten sam, a różnice są w przekrojach rur. Ot taka ciekawostka.

Napisano
a różnice są w przekrojach rur. Ot taka ciekawostka.

Jeśli zwiększyli przekrój rur(nie sądzę,aby zmniejszyli),to zwiększyli też sztywność ramy.

szkoda przepłacać, za tą kase można samemu coś zmienić

W ramie nie da się nic zmienić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...