Franiuu Napisano 3 Stycznia 2012 Napisano 3 Stycznia 2012 Witam, Niedawno zakupiłem Recona Solo air i pompke do niego. Pompka to Zefal. Nie miałem wcześniej doświadczenia z amortyzatorami z komorą powietrzną. Wkręcając ją w wentyl amortyzatora, manometr nie pokazuje ciśnienia w komorze. Pompując, pokazuje on ciśnienie, ale wydaje mi się, że jest to ciśnienie w przestrzeni między końcówką wężyka a samym zaworkiem. Robię coś nie tak, czy to może pompka jest wadliwa? Pozdrawiam, Franek
enkoder Napisano 3 Stycznia 2012 Napisano 3 Stycznia 2012 U mnie w pompce Botrager jest taki dynks, jak wkręcę ile się da, to naciskam ten dynks, wtedy zawór się zwalnia i widzę aktualne ciśnienie. Jaki to Zefal dokładnie? Może nie wkręcasz do końca?
darekc Napisano 4 Stycznia 2012 Napisano 4 Stycznia 2012 Od paru dni też mam amora powietrznego i ten sam problem zaobserwowałem. Jednak okazało się, że nie do końca wkręcałem końcówkę pompki (również ZEFAL) Łopatologicznie: wkręcasz końcówkę aż do oporu, kręcisz dalej wtedy napierasz na iglicę i pokaże Ci ciśnienie w komorze. Nie wkręcając jej do końca również pompowałeś amora ale iglicę otwierałeś ciśnieniem z pompki, minus taki, że nie jesteś wstanie spuścić nadmiaru powietrza. Tak więc wkręcaj aż pokaże Ci się ciśnienie na manometrze.
Franiuu Napisano 4 Stycznia 2012 Autor Napisano 4 Stycznia 2012 Photobucket | The most recent pictures on Photobucket zefal faki (to jest zdjęcie, które było razem z aukcją. pudełko jest w piwnicy i nie mam teraz możliwości po nie iść). jutro spróbuję, Wydawało mi się, że wkręcałem ją do oporu, jeszcze zobaczę. Z drugiej strony, to w końcówce wężyka nie ma nic, co mogłoby dobić iglicę w wentylu amortyzatora - jest tam prawie, że płaska powierzchnia z podłużnym otworem. Dam znać, jak spróbuję
darekc Napisano 5 Stycznia 2012 Napisano 5 Stycznia 2012 Identyczną pompką pompowałem i tak jak wyżej napisałem po wkręceniu do oporu (tak mi się wydawało na początku, że to już ten moment) manometr wskazywał 0, po naciśnięciu tłoka pompki ze dwa razy pokazywała się wartość ciśnienia, ale nie tyle ile wpompowałem na początku, ponieważ powietrze najpierw pompowało się w przewodzie. Dlatego jak poczujesz opór podczas wkręcania przewodu, wkręć jeszcze z pół obrotu to wepchniesz iglicę i będziesz miał ciśnienie jakie jest w komorze pomniejszone o wartość, która ucieknie do przewodu. Jakieś 5PSI
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.